Kako najbrže smršati

Saveti kako najlakše i najbrže smršati

Kako-najbrze-smrsati-768Da biste brzo izgubili kilograme, kombinacija dijete i vežbanja će svakako doneti najbrže i najtrajnije rezultate.

Šta treba znati pre tretmana za mršavljenje? Za početak, proverite da li ste zdravstveno u dobrom stanju, kako biste bili sigurni da vas ovo neće poremetiti. Ako je potrebno, porazgovarajte sa svojim lekarom i čujte i njegovo misljenje o vašoj ideji da brzo izgubite kilograme. Od njega mozete saznati koje aerobne vezbe su dobre za vaše srce, kao i koliki je preporučeni dnevni unos kalorija za osobu vaše gradje, kilaže i starosti.

Kako se organizovati i koji su početni koraci? Napravite Dnevnik vežbanja i dijete u koji ćete upisivati detaljan spisak namirnica koje unosite i njihove količine. Takodje, zapisujte i utiske sa treninga. S vremena na vreme, recimo na sedam dana, zapisujte obim struka, grudi I kukova, kako biste imali rezultate i napismeno. Što se merenja na vagi tiče, valjalo bi da to radite ne više od jednom do dva puta u toku nedelje.

Aerobne vežbe su odlične za mršavljanje. Aerobne vežbe koje čovek obavlja 6 puta nedeljno će omogućiti topljenje masti i postepeno mršavljenje. Pod aerobnim vežbama se podrazumeva bilo koja aktivnost koja podiže vas puls, a u trajanju od minimum 20 minuta. Hodanje, trčanje, vožnja bicikla, rolera, plivanje, aerobik, ples i slično spadaju pod aerobne vezbe.

Da li dizanje tegova utiče na mršavljenje? Dizanje tegova sluzi da ojačaju mišiće. Misić je vrsta telesnog tkiva, koje najefiksnije sagoreva masnoće, tako da ako imate više mišića, brze gubite tezinu. Sklekovi će, recimo ojačati vaše ruke i grudi. Podizanje tegova, mišiće ruku i ramena. Čučnjevi, noge i zadnjicu. Trbušnjaci i vožnja bicikla će ojačati mišiće stomaka i oblikovaće vaš struk.

Ako se odlučite da vežbate kod kuće, onda vam neki kućni rekviziti mogu dobro poslužiti. Tako, umesto tegova mozete napuniti recimo plastičnu flasu vodom.

Šta treba promeniti u dijeti da bi brzo smršali?

Smanjite unos preporučenih dnevnih kalorija za 250-500. Obavezno unosite proteine. Neka oni čine 10-35% od dnevnog unosa kalorija.

Jedite barem 5 porcija dnevno ugljenih hidrata, s tim da umesto prostih šećera treba da koristite, recimo hleb od celog zrna pšenice. Posto su ugljeni hidrati glavni izvor iz koje se vaše telo snabdeva potrebnom energijom, svakako ih ne treba izbaciti iz ishrane, kako to mnogi danas preporucuju. Ali treba jesti prave ugljene hidrate. Zato se prebacite na voće, a zaboravite na slatkise. Zato se za brz gubitak težine preporučuje 5 porcija ugljenih hidrata dnevno, a ukoliko želite da to bude brže, samo povećajte broj porcija. Dakle, umesto kolača jedite voće, a umesto grickalica povrće. Ne treba zaboraviti ni na unos vlakana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts