kako rastu deca

Rast i razvoj deteta od prve do pete godine života

Opis kako se razvijaju deca od prve do pete godine

Sada, kada ste vec svesni koliko ozbiljnosti I truda zahteva odgajanje dece, valjalo bi da naucite I kako se deca rastu. Ovo saznanje ce vam ogoguciti da bolje budete pripremljeni I lakse prepoznate fizicke, emotivne, drustvene I intelektualne potrebe svog malisana.

Predstavicemo vam razvoj deteta do pete godine. Ne smete izgubiti iz vida da je to vreme okvirno, jer svako dete ima svoj ritam razvoja.

kako rastu deca

Razvoj deteta do 1. godine starosti

Pogledajte po mesecima šta vole da rade deca u prvoj godini života

 „Sada kada ucite kako rastem I razvijam se, evo sta cete raditi samnom: potreban mi je neko da me voli, hrani, drzi I igra se samnom.”

“Kao novorodjence, volim da me neko drzi nezno I ne volim buku.”

“Zeleo bih da razgovarate fino, da mi pevate, citate I osmehujete se.”

“U prvih nekoliko meseci, meni je dosadno. Zato me okrecite u kreveticu, da mi pogled bude zanimljiviji.”

“Zakacite mi igracke oko krevetica, jer volim da se stvari oko mene pomeraju.”

“Ne volim da ostajem sam.”

“Volim da gledam sebe u ogledalu, tamo negde oko 4. meseca. A tada umem I da se naljutim ako ne obracate dovoljno paznje na mene ili mi uzmete omiljenu igracku.”

U 5. mesecu volim da slusam I oponasam zvuke. Nemojte da se iznenadite ako cujete od mene: grrr ili uh ili nesto tome slicno.”

U 6. mesecu. Volim da se igram. Stavite peskir blizu mene, zatim na peskir stavite moju omiljenu igracku. Zatim proverite da li cu znati da povucem peskir, kako bih uzeo igracku.”

“U 7. mesecu pocinjem da stavljam igracke u usta. Ali, molim vas tada obratite paznju da li stavljam I sitne igracke. Jer ja sam jos mali da to znam.”

Kada budem napunio 9. meseci pocecu da se puzim I pokusavam da se uspravljam. Molim vas pomozite mi.”

U 10. mesecu moze se desiti da vas iznenadim. Volim da mi imenujete objekte ili ljude na slikama iz, recimo mojih slikovnica ili, pak casopisa. Ako me upitate:”Sta je to?” ili “Ko je to?”, lako se moze desiti da pokusam da vam odgovorim.”

“Kad napunim 1. godinu volim da drzim olovku I nesto “crtam”, kao I da sam uvek u pokretu. Sve me zanima, a ne znam bas mnogo o stvarima koje mogu biti opasne za mene. Zato, molim vas budite u mojoj blizini dok ne naucim.”

Razvoj deteta do 2. godine starosti

 “U ovom uzrastu znam prilicno dobro da hodam sam, idem uz I niz stepenice, trcim, sutiram loptu, koristim kasiku I viljusku, a uz to pokusavam I da koristim nosu. Volim da budem u centru paznje, ne dam svoje igracke nikome I umem da budem I negativan. Cak mi se dogadja da radim suprotno od onoga sto kazem. Ali, molim vas razumite me, jos sam mali I potrebna mi je vasa pomoc.”

Ako, slucajno dobijem brata ili sestru u ovom uzrastu, necu biti srecan.”

Razvoj deteta do 3. godine starosti

 „Sada znam mnogo vise stvari. Na primer, umem da stojim kratko na jednoj nozi, da vozim tricikl, nahranim samog sebe. Takodje, imam znatno bogatiji recnik, znam da ponovim price koje sam cuo, odgovaram na razna pitanja, a znam jos I da li sam decak ili devojcica. Jos uvek ne dam svoje igracke nikome. Volim da imitiram tatu I mamu I ne volim bas da menjam navike.”

Razvoj deteta do 4. godine starosti

 “Sad znam jos vise stvari. Znam, recimo sam da se obucem I obujem, ali ne I da vezujem pertle. Znam da sastavljam I duze recenice. Ali, pored svega toga znam da budem I negativan, jer zelim da ispitam granice dokle smem. Ponekad se plasim mraka ili “razgovaram” sa izmisljenim prijateljima. A sto volim da postavljam razna pitanja. :)”

Razvoj deteta do 5. godina starosti

 “E, sad se vec moze reci da znam sve I svasta: vozim bicikl na dva tocka, vezujem pertle, da brojim od 1 do 10. Shvatio sam sta je laz I naucio da pricam price. U ovom periodu najbolje usvajam pravila.”

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts