Mučnina i bolovi u stomaku tokom trudnoće

Mučnina u ranoj trudnoći skoro je obavezan pratilac kod žena u drugom stanju. Kada se pomenu svi simptomi trudnoće, mučnina zauzima visoku poziciju na toj listi.

Da biste olakšali sebi jutarnje mučnine, i da bi vam trudnoća bila podnošljivija, što više odmarajte i vodite računa da ne dehidrirate. Ako se desi da vas mučnina suviše iscrpi, potražite pomoć svog lekara, možda ćete dobiti tretman infuzijom.

Zašto se mučnina javlja na početku trudnoće?

Tačan uzrok mučnine u toku trudnoće, nije poznat, mada postoji dosta teorija – od onih odgovora koji problem vide u promeni nivoa hormona, do onih teorija prema kojima je osnovni uzrok -promena krvnog pritiska. Iako se uglavnom govori o jutarnjoj mučnini, nema pravila – ona može da se javi u bilo koje doba dana.

Pojačan nivo hormona u prvim mesecima drugog stanja, moguć je uzrok trudničke mučnine.Ali posle prvog trimestra, nivo hormona postaje izbalansiran, pa se mnoge trudnice osećaju bolje posle 12. ili 14. nedelje.Ako čekate blizance, nivo hormona će biti dodatno viši, što može uzrokovati jače i teže mučnine.

Zanimljivo je da premanekim istražvanjima, žene koje čekaju žensko dete imaju više problema sa mučninom, jer njihovo telo proizvodi više hormona za koji se smatra da izazivaju mučninu.

mucnina trudnoca

Kako olakšati mučnine?

Eksperimentišite i pronadjite hranu koja će Vam prijati.

Dodatni saveti:

  • Jedite često, ali manje količine hrane. Redovno užinajte, da sprečite pad nivoa šećera u krvi.
  • Pijte dosta tečnosti – oko osam čaša dnevno, i stalno nešto pijuckajte – sokove, čajeve,limunadu, mineralnu vodu… Izbegavajte pića sa mnogo kofeina, jer podstiču mučninu.
  • Probajte sa aromaterapijom. Ulja od citrusnog voća možete koristiti u trudnoći. Nakapljite nekoliko kapi ulja na vatu, i udišite kada osetite napad mučnine.
  • Unosite dovoljno vitamina. Povećajte unos vitamina B6 i cinka, ali se oko korišćenja suplemenata konsultujte sa lekarom.
  • Šetajte lagano kad god možete jer fizička aktivnost može sprečiti mučninu.

Da li i koliko mučnine mogu biti opasne?

Mali broj trudnica se suočava sa jako teškim mučninama panaprimer nisu u stanju da zadrže ni jedan gutljaj vode. Ova pojava se naziva „hypermesis gravidarum“ i podrazumeva obaveznu lekarsku pomoć jer će, možda, biti potreban bolnički tretman, posebno ako se desi dehidriranost. Simptomi su:

  • Povraćanje minimum tri puta na dan, koje traje nekoliko sedmica.
  • Izgubljeno više od pet odsto telesne težine koju je žena imala pre trudnoće.
  • Iscrpljenost, slabost i nemogućnosti da se bilo šta uradi.

Ako je neophodan bolnički tretman, trudnica će biti priključena na infuziju zbog sprečavanja dehidracije, a dobiće i neki lek protiv mučnine i koji ne ugrožava trudnoću. U zavisnosti od opšteg stanja trudnice, zavisiće i dužina bolničkog tretmana i tretmana infuzijom.

Bolovi u trudnoći

Bolovi u stomaku, oko pupka, s leve strane, sa desne strane, bolovi u jajnicima iako nema menstruacije, relativno su uobičajena pojava u trudnoći.

Ako vam menstruacija kasni, a osećate blag bol u donjem stomaku ili jajniku, moguće je da ste trudni, a bol se objašnjava pripemom vašeg tela za vršenje nove funkcije. Zidovi materice se pripremaju za važnu funkciju nošenja ploda.

bolovi-u-stomaku

Bol u ledjima

Pored bolova u stomaku, grudima i jajnicima, bol u leđima je relativno čest u trudnoći, a posledica je povećanja težine. Menja se i statika usled rasta materice, ali jaka bol u ledjima može biti simptom prevremenog porođaja. Ako vas bole leđa, javite se lekaru, da biste uklonili strepnju da je reč o prevremenom porodjaju.

Kad počnete da osećate bol u leđima, nemojte uzimati lekove protiv bolova na svoju ruku. Lekar Vam može preporučiti trudnički pojas, blage vežbe istezanja, izbegavanje visokih potpetica,… Takodje, potrudite se da ne stojite predugo u jednom položaju, a dok sedite, ispravite ledja i noge podignite na malo uzvišenje od jastučića. Spavajte na tvrdom dušeku, a udobniji položaj nadjite uz pomoć jastuka kako bi napravili potporu za kičmu, ledja i stomak.

Izbegavajte napore

Podrazumeva se da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, kao i dizanje teških stvari, što podrazumeva i podizanje dece. Ako ipak morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu, tako da kolena trpe teret, a ne kičma.

Može da Vam pomogne i masaža. Blago masiranje uljem donjeg dela ledja, sa obe strane kičmenog stuba je blagotvorno za kičmu koja boli.

Bolovi u grudima tokom trudnoće

Treba da tokom trudnoće nosite grudnjak koji odgovara vašim promenjenm grudima – i po funciji i po veličini. Biće vam potreban veći grudnjak nego ranije, i izaberite onaj sa širim bretelama. Neka budu od prirodnih materijala, bez čipke i aplikacija, glatkog mekanog tkanja.

Glavobolje u trudnoći

Glavobolje u trudnoći mogu biti posledica promene hormonskog statusa, ali možda je posredi neki drugi uzrok. One mogu biti znak preeklampsije, poremećaja koji manifestuje visoki pritisak, belančevine u mokraći i oticanje… Ako se desi da naglo počnete da se gojite, da dobijete visok pritisak, manje mokrite i imate jaku glavobolju, bez odlaganja se javite lekaru. On će uz podrobne analize utvrditi da li je reč o preeklampsiji ili je u pitanju nešto bezazleno, pa ćete biti mirni u ostatku vaše trudnoće, ili preduzeti mere lečenja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts