Provedite nezaboravno leto na Srebrnom jezeru

Smešteno u prostranoj dolini, koja je okružena brdima Golica i Lipovača, Srebrno jezero predstavlja pravi Raj za letovanje, ukoliko niste naročiti ljubitelj mora. To naravno, ni u kom slučaju ne znači da odmor na Srebrnom jezeru nije preporučljiv i tokom drugih godišnjih doba, naprotiv.

Odmor i letovanje na Srebrnom jezeru poslednjih godina postaju prava atrakcija za mnoge ljude i to ne samo iz Srbije. A prema objavljenim podacima turizam u ovom kraju doživljava pravu ekspanziju, uzevši u obzir da se tokom letnjih meseci procenjuje da Srebrno jezero posećuje između 5 i 7 hiljada turista dnevno, u proseku.

Samo jezero je nastalo pregrađivanjem rukavca reke Dunav, a posebno je zanimljivo što se nivo jezerske vode uvek nalazi ispod nivoa Dunava, zahvaljujući specijalnim pumpama. Upravo iz tog razloga, u jezero neprekidno dotiče sveža voda. Stepen čistoće Srebrnog jezera je drugi, što je u rangu sa čuvenim savskim jezerom, beogradskom “ Adom Ciganlijom „.

Naziv jezera potiče od srebrnog odsjaja njegove vode, koji je posebno vidljiv u leto, i to u doba kada je sunce na zalasku.

srebrno jezero

Turizam na Srebrnom jezeru

Na svega nešto više od 100 kilometara udaljenosti od prestonice Srbije, a na samo par kilometara od Velikog Gradišta nalazi se Srebrno jezero. Turizam na Srebrnom jezeru je sada u ekspanziji, što potvrđuje ne samo veliki broj smeštajnih objekata različite kategorizacije, već i brojni kafići, restorani i diskoteke.

Pored toga što je ovo jezero odličan izbor za letovanje pripadnika svih generacija, zapravo je atraktivno tokom čitave godine, uzevši u obzir da je upravo Srebrno jezero domaćin mnogim kulturno – umetničkim događajima.

srebrno jezero 2

Uz nezaobilazni akva park i spa centar koji se u okviru njega nalazi, na Srebrnom jezeru postoje i zatvoreni bazeni, u okviru određenih hotela, koji su posebno atraktivni u zimskom periodu.

Jedna od posebnih zanimljivosti vezanih za ovo jezero jeste i organizovanje nadaleko čuvenog Prvomajskog uranka, kada je nezaobilano roštiljanje u bogatoj prirodi kojom je okruženo Srebrno jezero.

Često se može pročitati ne samo da se preporučuje za letovanje, već i kao idealna destinacija za romantični vikend.

Akva park na Srebrnom jezeru

Kao posebna atrakcija koja upotpunjuje ne samo letovanje na Srebrnom jezeru svakako je čuveni akva park “ Silver Lake resort „. Ovaj akva park je otvoren 2011. godine, ali je ubrzo postao poznat, ne samo po bazenima, već i po brojnim dodatnim uslugama visokog kvaliteta. Nalazi se u neposrednoj blizini samog jezera, a zauzima čak 2 500 kvadratnih metara površine.

akva park srebrno jezero

U sklopu akva parka “ Silver Lake resort “ se nalaze i brojni prateći objekti, a između ostalih i spa centar, restorani, diskoteka, te kafić i objekat koji nudi brzu hranu.

Gostima su na raspolaganju tereni za različite sportske aktivnosti, a kao posebno zanimljiva ponuda izleta se nudi i krstarenje brodom “ Silver Star “ do okolnih mesta duž Dunava, kao i privezište, koje je na raspolaganju gostima koji na letovanje na Srebrnom jezeru dolaze svojim plovilima. Tu su i staze za trčanje i za bicikliste, kao i posebno opremljeno igralište za najmlađe goste hotela.

Ovaj akva park u svom sastavu ima ukupno pet bazena, a svaki od njih je različite dubine. U sklopu samog akva parka se nalaze i dva šanka, kao i svlačionice i toaleti, uključujući i toalete namenjene osobama sa invaliditetom.

Imajte na umu da se ulazak u akva park ne naplaćuje gostima garni hotela “ Danubia Park „, u čijem je vlasništvu akva park, kao i svi prateći objekti u njemu : spa centar, restorani, sportski tereni…

Gde izaći na Srebrnom jezeru?

Kao i u svakom turističkom mestu, tako je i na Srebrnom jezeru izuzetno velika ponuda ugostiteljskih objekata. Uz samu obalu jezera su brojni kafiči i restorani, a ne treba zaboraviti ni diskoteke, koje su posebno atraktivne tokom leta.

gde izaci srebrno jezero

Splav “ Copacabana “ već nekoliko godina postoji na Dunavu u obližnjem Velikom Gradištu, a od nedavno se i na Srebrnom jezeru nalazi istoimena diskoteka, “ Aqua Club Copacabana „.

Bilo koga da upitate kakvi su restorani i kafići na Srebrnom jezeru svakako će vam reći da su gotovo svi prvorazredni, a kao posebno dobar restoran se izdvaja “ Kod Brke „. Svakako ne treba zaboraviti ni etno restoran “ Gurman “ , a tu su i restorani “ Dinčić „, “ Dunavski cvet “ i mnogi drugi.

Dešavanja na Srebrnom jezeru

Brojni kulturno – umetnički događaji se odvijaju na Srebrnom jezeru tokom godine, a naročito u jeku turističke sezone, odnosno u leto.
Uz razne sportske aktivnosti i takmičenja, kojima je domaćin upravo Srebrno jezero, svakako treba pomenuti i čuveni, sada već međunarodni filmski festival “ Silafest „, koji se održava i ovde, ali u Velikom Gradištu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts