I sa psima treba umeti

Kako se odbraniti od psa?

Za početak trebalo bi da znate, da je svaki vlasnik opasnog psa, dužan da ga drži u prostoru iz kog ne može da naškodi nikom, a da sam način čuvanja ne šteti psu, tj da ne bude non stop vezan, u malom prostoru i slično. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ( Uprava za veterinu) se možete detaljnije informisati o tome šta su opasni psi i kako svaki vlasnik treba da postupa sa njima.

Ali šta je sa onim malim dosadama, koji laju za vama i vuku vas za nogavicu? Ne spadaju u opasne pse, ali ipak zastrašujuće deluju?

I sa psima treba umeti

Psi vole da trče za automobilima, motociklima i biciklama. U kolima i na motoru možete da pobegnete, ali ako krenete biciklom, nemojte se truditi da brže okrećete pedale. Najbolje je da odmah siđete sa bicikle. Za svaki slučaj neka bicikl bude izmedju vas i psa i pređite na suprotnu stranu ulice. Kada prodjete par metara, tek onda nastavite vožnju.  On će ovaj čin videti kao znak poštovanja koji mu ukazujete. Možda će vas gledati sa oprezom ali mu u većini slučajeva nećete biti zanimljivi. Potrudite se da se ne uplašite.

Psa nikada nemojte tući, niti šutirati. Možda se trenutno izvučete, ali budite uvereni da će vam to zapamtiti i da će vam sledeći put biti gore. Međutim oni pamte i ukoliko ste dobri prema njima. Pokušajte da mu tepate, ne bi bilo loše ni ako imate kod sebe nešto za jelo, npr neki keksić za psa ( u nekim pet šopovima se mogu naći na komad, i koštaju oko deset, petnaest dinara). Ako mu diskretno par puta bacite neki zalogaj, vrlo je verovatno da će vremenom prestati da laje na vas. Ukoliko je u pitanju komšijski pas kome znate ime, još bolje! Nazovite ga po imenu, možete čak i malo strožijim glasom. Ne gledajte ga kao životinju, već mu se obratite kao što se obraćate ljudima.

Kada šetate sa svojim ljubimcima, bilo bi dobro da izbegavate mesta gde ima pasa, posebno ako je vaš pas krupnije rase. Ukoliko vam je ljubimac manje rase, i možete da ga nosite, uzmite ga u naručje uvek kad prolazite pored nekog psa, jer ono što oni posebno ne trpe, to su druge životinje na njihovoj teritoriji.

Rukovodite se izrekom ,,pas koji laje ne ujeda“, jer nije uvek problem sa njima, nekada su i ljudi problem.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts