Zemunska kula na Gardošu – slike i istorija nastanka tvrdjave u Zemunu

Ostaci tvrđave najstariji su vidni znaci daleke prošlosti Zemuna. Izvesno je da je ovaj istureni, uzvišeni deo lesnog platoa bio nastanjen i utvrđen u najstarije vreme. U svakom slučaju, to su i ostaci utvrđenja iz ranog srednjeg veka koje se pominje u francuskim hronikama u vezi s pohodom prvog krstaškog rata, pod vođstvom Petra Pustinjaka iz Amijena, 1096. godine.

U doba borbi Vizantinaca i Ugra, vizantijski car Manojlo I Komnen razorio je 1154. godine pogranično utvrđenje Zemun, ali ga je docnije obnovio pod imenom Castrum Zemlen.

U XV veku grad je pripadao srpskim despotima, kao ugarskim magnatima. Godine 1521. Turci su napali Zemun i ovde je pružen poslednji otpor brant*laca pod komandom Marka i Mihaila Skobalića. Kadr je austro-nemačka vojska 1717 godine preotela Zemun od Turaka, utvrđenje je bilo zapušteno

Centralni deo zemunskog utvrđenja ima kvadratnu osnovu sa g-tranama od 32 metra. Na uglovima se nalaze okrugle opeke. Osvajači, vreme i stanovnici, srušili su ovu građevinu, tako su od nje ostale samo ruševine. Zbog svoje istorijske vrednosti ovi ostaci tvrđave stavljeni su pod zaštitu države.

U sredini utvrđenja mađarske vlasti su 1896. godine podigle spomenik u obliku visoke kule, kojim su htele da obeleže hiljadugodišnju pripadnost ovog mesta ugarskoj državi.

Početkom 1962. godine, posle izvršenih opravki, otvorena je ova kula za posetioce koji s njenih spratova mogu posmatrati okolinu i uživati u divnoj panorami starih zemunskih krovova, Beograda i prostranih ravnica Banata i Srema.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts