Kondilomi uzrokuju rak grlića materice kod žena

Kondilomi su zarazna bolest koja se prenosi polnim putem. Uzroci bolesti su neki tipovi HPV virusa. Četiri tipa virusa izazivaju rak grlića materice, dok njih oko 30 uzrukuju genitalne bradavice. Ovi virusi su vrlo rasprostranjeni, njihovo prenošenje je komplikovano kontrolisati pa je važno znati kako se zaštititi.

Koliko su opasni kondilomi?

Kondilomi su još poznati i kao polne bradavice. HPV virus koji ih uzrokuje takodje je uzročnik raka grlića materice kod žena pa ih zato odmah treba lečiti nakon otkrivanja.

Kako se prenose kondilomi?

HPV virusi se najčešće prenose polnim odnosom – regularan seks, oralni ili analni seks. Ali, prenose se i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Nezgodno je što se mogu dobiti i pored korišćenja kondoma i zbog toga što osoba koja je prenosnik, ne mora da ima nikakve vidljive simptome. Kontakt preko telesnih tečnosti tokom seksa je dovoljan da biste bili izloženi virusu.

Procenjuje su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom HPV virusa.

kondilomi1

Otkrivanje kondiloma – simptomi bolesti

Simptomi kondiloma su uglavnom manje roze tačkice ili pojava plikova koji liče na bradavice. To mogu biti i crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu smešteni u ravni kože – spoljni.

Nažalost, simptomi infekcije ne moraju da se pojave dosta dugo, nekad čak i godinama. Ipak, u većini slučajeva u okviru  tri meseca posle seksualnog kontakta sa obolelom osobom, primećuju se prvi simptomi.

Kondilomi nastaju zbog HPVvirusa uglavnom onda kada opadne imunitet, kada je osoba bolesna ili ako se ne hrani zdravo ili loše i nedovoljno spava. Zato su zdrava ishrana i fizička aktivnost  vrlo važni faktori u sprečavanju kondiloma.

Pošto su bradavice na penisu vidljivije neko oko vagine, simptomi su vidljiviji kod muškaraca.

Simptomi kondiloma kod muškarca i žena

Osip na penisu, crvene, roze tačke oko korena penisa, na kožici, glaviću kao i unutar analnog otvora su simptomi kod muškaraca.

Kod žena su simptomi u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu oko i u vagini i na malim i velikim usminama. Pošto se plikovi mogu javiti i dublje u vagini, PAPA test je neophodan kako bi se sa sigurnošću utvrdilo njihovo odsustvo.

PAPA test

Kod žena se papa testom skenira grlić materice pa ovaj test može da prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.

Ako se testiranjem utvrde promena na grliću materice, doktor će Vam dati odgovarajuću terapiju. Testiranje za muškarce: fizičkim pregledom se utvrdjuje prisustvo polnih bradavica dok ne postoji HPV testiranje za muškarce.

Various

Kondilomi u trudnoći

Polne bradavice u velikom broju slučajeva ne utiču na trudnoću. Lekar koji vodi trudnoću će Vas kontrolisati češće i preporučiti odgovarajuću terapiju ako je neophodna.

U svakom slučaju, ako imate polne bradavice a ostanete trudni, to morate reći lekaru jer postoji rizik od prenošenja HPV virusa na bebu tokom vaginalnog porođaja.

Nema  istraživanja koja potvrdjuju da kondilomi tokom trudnoće povećavaju rizik od pobačaj, prevremenog porodjaja ili neke druge komplikacije. Ipak, u jednom broju slučajeva, polne bradavice mogu u trudnoći postati veće ili prokrvariti što otežava mokrenje. Takodje, ako su kondilomi u vagini (unutrašnji) mogu da učine vaginu manje elastičnom pa i da blokiraju porodjajni kanal što je indikacija za carski rez. Kada je reč o bebi, postoji mali rizik da majka prenese HPV virus na bebu ako je porodjaj vaginalni a u tom slučaju velika večina beba neće imati posledice. U vrlo retkim slučajevima, kod beba  se mogu javiti bradavice u grlu, što je potencijalno opasno jer može  onemogućavati disanje pa zato zahteva česte laserske tretmane. Ove bradavice  mogu nastati  kod deteta i do 5 godina po rođenju.

Ipak, carski rez se  preporučuje tek trudnicama koje imaju veoma komplikovan slučaj kondiloma.

Lečenje Kondiloma

Lečenje kondiloma, je zapravo uklanjanje kondiloma. Ono je vrlo uspešno ali uvek postoji rizik da se HPV virus ne odstrani potpuno. U velikom broju slučajeva, organizam se vremenom sam izbori sa virusima.

Skidanje kondiloma poznaje nekoliko metoda: radio talasima, smrzavanjem, spaljivanjem, elektrokoagulacijom, aldara kremom, ubrizgavanjem interferona koji stvara imunost na virus, laserom, hirurški – odsecanjem.

Alternativno lečenje odnosno lečenje prirodnim putem se ne preporučuje jer je u pitanju virus koji može izazvati ozbiljne posledice. Lečenje belim lukom, upotreba papiloma krema pa i lečenje antibioticima na svoju ruku takodje je nepreporučljivo. Čajevima se može podići imuni sistem u smislu vrste prevencije, ali kada kondilomi već postoje, lečenje mora biti praćeno od strane lekara.

Vakcina

U Srbiji je od 2007.godine dostupna vakcija Gardasil, koja pomaže u prevenciji četiri vrste HPV virusa koji su obeleženi kao mogući uzrok raka grlića materice. Od te 4 vrste virusa, dve vrste izazivaju 70% raka grlića materice, a ostale dve – 90% slučajeva. Vakcina je namenjena za devojčice i devojke starosti od  9 do 26 godina. Ipak, stručnjaci navode da vakcina nije dovoljna, već da je i dalje potrebno da se bar jednom godišnje uradi  PAPA test.

Na tržištu je još jedna vakcina – Cervarix, sa sličnom namenom ali je mogu dobiti devojčice i žene starosti  od 10 do 45 godina.

Možda će Vas zanimati i sledeća tema:

Aciklovir – Lek za genitalni herpes i kondilome

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts