sta je linkedin

Šta je LinkedIn?

sta je linkedin

Upoznajte poslovnu društvenu mrežu Linkedin – kako se koristi i zašto je važna za posao

U poslednje vreme sve više na popularnosti i kod nas dobija društvena  mreža LinkedIn. Ova mreža pokrenuta je 2003. godine u Americi. Osnivač je Reid Hofman zajedno sa ulagačima iz kompanija PayPal i Socialnet.com. Procenjuje se da u ovom trenutku ima više od 175 miliona korisnika širom sveta.

Za razliku od Facebook-a, Twitter-a, My Space-a i sličnih sajtova, LinkedIn je poslovna društvena mreža. Osnovna namera LinkedIn-a je povezivanje sa ostalim kolegama iz vaše branše i potencijalnim poslodavcima.  Nakon otvaranja profila imate mogućnost postavljanja svoje radne biografije, možete deliti sadržaje koje smatrate relevantnim i zanimljivim, možete se pridruživati različitim grupama i stranicama, pratiti oglase za posao… Otvaranje naloga je vrlo jednostavno – kao i na većini drugih socijalnih mreža. Nakon toga, postajete vidljivi poslodavcima i svima onima koji na nekom od pretraživača ukucaju vaše ime.

Suština ove mreže je da širite krug svojih poslovnih kontakata koji vam mogu pomoći da saznate o nekim poslovnim mogućnostima i/ili da vas preporuče za neki posao. Sve veći broj kompanija poseduje LinkedIn profile na kojima objavljuje oglase za nove pozicije. Za razliku od, na primer Facebook-a, LinkedIn ima ograničene mogućnosti, ali one su usko specijalizovane. Ukoliko tražite posao, usavršavanje ili prosto želite da razmenjujete utiske sa kolegama ova mreža je pravi izbor za vas.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts