Kako napisati dobar CV za prijavu na konkurs za posao

Pisanje biografije odnosno CV-ja, neizostavni je deo u akciji traženja posla, tačnije, to je jedan od prvih koraka.

Podsetite se, za početak svih detalja u vezi sa radnom biografijom, datuma  kada ste diplomirali, proverite proseke i tačne nazive seminara koje ste pohadjali, nadjite sertifikate o završenim kursevima jezika…

Zatim, istražite firmu u kojoj se prijavljujete za posao! Poznavanje firme je jedan od osnovnih uslova za sastavljanje dobrog CV-ja, jer Vi treba da odgovarate potrebama firme, tako da je preporučljivo pisati prilagodjenje CV-je. Nije dobro imati univerzalni CV, i slati ga različitim firmama za konkurse na različita radna mesta. Tajna je u potenciranju onoga što bi baš tog poslodavca zainteresovalo.

Probajte da se zamislite u poziciji osobe koja čita Vaš CV! Tako ćete najlakše otkriti šta bi potencijalnom poslodavcu moglo da zasmeta.

Kako napisati dobar CV

Postupak pisanja CV-a

Kad krenete sa pisanjem, najpre ide naslov. Najbolje je centrirano na vrhu ctranice napisati (Biografija)

Ispod naslova dolaze ime i prezime i kontakt podaci: vaša adresa, brojevi fiksnog i mobilnog telefona, i i-mejl adresa, datum i mesto rodjenja…

Radno iskustvo je nešto što je preporučljivo da potencirate odmah posle osnovnih podataka. Prvo navedite najskorije iskustvo, a onda po datumima nabrojite ostale angažmane.

Navedete radno mesto i opišete svoja postignuća na tom radnom mestu ukratko. Naravno, navedite ime firme gde ste radili. Ako nemate iskustvo, nemojte CV početi ovom rubrikom već krenite sa obrazovanjem, a u rubrici “Radno iskustvi” napišite da ste spremni brzo da učite.

Obrazovanje je sledeća rubrika. Navedite poslednju diplomu koju ste dobili i krenite sa nabrajanjem ostalog stečenog obrazovanja po datumu unazad. Navedite prosekeiI tačno profesionalno zvanje koje ste stekli. Osim fakulteta, mastera i ostalih vidova formalnog obrazovanja, obavezno dodajte sve kurseve i seminare koje ste završili. Naravno upišite datume i ime organizatora obuke.

Strani jezici su medju bitnijim kriterijumima za poslodavce. Ovde kratko i jasno navedite koje jezike govorite i na kom ste nivou znanja.

Interesi i hobiji su poželjni, ali samo ako imaju neke veze sa očekivanjima poslodavca. Ako želite da konkurišete na mesto pedijatra u domu zdravlja, nikoga neće zanimati što tri godineidete na časove trbušnog plesa!

Dobro je da u CV uvrstite preporuku bivšeg poslodavca ili, ako nemate radno iskustvo, preporuku profesora s fakulteta koji ste završili.

pisanje cv za posao

Dodatne veštine

To su veštine koje poslodavci dodatno priželjkuju, pored akademskog znanja. Na primer: IT veštine , timski rad, dobrotvorni rad, učešće u nekim prijektima od značaja za zajednicu itd. Dakle, navedite sve što se može dobro primeniti na poslu za koji konkurišete.

Propratno ili motivaciono pismo je dokument koji dodatno šaljete uz CV. Ne bi trebalo da pismo bude duže od pola stranice. Ovde ćete objasniti zašto ste baš Vi pravi izbor za radno mesto za koje konkurišete.

Dužina CV-ja

Obično je to jedna strana A4 formata. Ne preterujte sa podacima i opširnim izlaganjima. Naravno, podrazumevaju se beli papir i crna slova, bez šara, aplikacija, boja…

Najčešće greške

– Predug  CV

Niko ne želi da čita dve ili više strana opširnih opisa iskustava i postignuća, koliko god ona bila zanimljiva . Uvek imajte na umu da poslodavci imaju da pročitaju nadesetine biografija.

– Greške u pisanju

Gramatičke i greške u kucanju su zaista neprihvatljive. Ukazuju na površnost osobe koja je dokument pisala, na neodgovornu osobu, osobu koja ne proverava uradjene poslove…

– Font

Tekst treba da bude maksimalno jasan i čitljiv,  bez stilističkih i ukrašavajućih fontova. Koristite veličinu 10 ili 12, a naslov boldujte i koristite veličinu 14. Preporučljiv font – Times New Roman.

– Formatiranje

Formatiranje teksta poput podvlačenja, podebljavanja slova ili korišćenja zvezdica u nabrajanju treba da naglašava vaša postignuća i izdvaja bitnije činjenice.  Podvučeni treba da budu samo naslovi odeljaka, kao što su dosadašnje iskustvo, obrazovanje, interesi, karakteristike ličnosti. Ne preterujte sa ovakvim uredjivanjem teksta.

I da ponovimo važnost sastavljanja biografije  po meri konkursa. Poslodavci vole da vide da ste napisali CV baš za tu priliku.

Srećno!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts