Jasmin – cvet opojnog mirisa

Cveće jasmin

Jasmin, latinski naziv  “Jasminum” je popularno sobno cveće, ali i baštensko, koje je sa prostora Persije u Evropu preneto u 16 veku.

Omiljen je zbog predivnog mirisa i grmolike grošnje koja se kod vrsta penjačica obavija oko gredica, mrežica i drugih potpora.

Familija  „oleaceae“ (maslina), sa preko 200 pojedinačnih vrsta je porodica iz koje potiče jasmin.

Listovi jasmina mogu biti zimzeleni u zavisnosti od sorete. List je jednostavan, igličastog oblika svrstan u grupi od do devet listova.

Cvetanje jasmina

Cvetovi jasmina su obično beli, a neke vrste mogu dati i žute cvetove. Cveta u proleće i leto, a neke vrste (jasminum nudiflorum)obradovaće vas cvetanjem tokom zime.

Persijanci su cvetom jasmina mirisali vazduh na svojim skupovima. U Kini, jasmin je simbol ženske ljupkosti. Zanimljivo je da se cvet jasmina otvara samo noću. Kad se cvet ubere rano ujutru, i stavi u vazu sa vodom, počeće da se itvara tek od 6 do osam sati uveče.

Cvetovi jasmina koriste se i za proizvodnju najskupljih parfema i ulja, a njegovo ulje ima brojna lekovita svojstva.

jasmin cveće

Kako održavati jasmin (gajenje i nega)

Uzgajajanjem jasmina u bašti, na terasi, ili kao sobno cveće, za vreme njegovog cvetanja, od maja pa sve do septembra na otvorenom prostoru, a u zatvorenom tokom cijele godine, uživaćete u predivnom specifičnom mirisu ove opojne biljke. Jasmin dobro napreduje u blago kiselim i neutralnim podlogama.

Kako presaditi jasmin

Za presadjivanje jasmina u baštama pogodne su medje i ograde da dobijete zeleni cvetni zid. Možemo ih saditi u lonce I saksije ili žardinjere,za uzgoj na terasi.

Za sadnju u loncima tokom prve dve-tri godine odgovaraće lonac zapremine 10 litra, a naredne tri godine – lonac od 30 litara.

Svake treće godine, tokom mirovanja jasmina, u januaru promenite zemlju iz lonca.

Orezivanje jasmina vrši se zimi da bi u pozno proleće i leti bogatije cvetao. Obrezuju se samo precvale grančice. Poželjna je prihrana mineralnim djubrivom. Jasminu pogoduju sunčani ili polusenoviti položaji.

Zalivanje

Zalivanje treba da je redovno, a tokom leta što češće.

Zaštita zimi

Dok stabljika jasmina ne poraste do debljine prsta, zimi je moramo zaštititi. Kada temperatura padne ispod nule, obmotajte jasmin slamom, novinama ili tkaninom, a zatim preko toga i plastičnom folijom.

Bolesti jasmina

Listove jasmina može da napadne jasminov moljac, pa za sprečavanje ove napasti koristite odredjene pesticide.

Takođe, štitasta vaš se često gnezdi na grančicama jasmina i uzrok je čadjavice. Uzmite pesticid na bazi bakra kako biste se oslobodili ove vaši.

jasmin nega gajenje

Jasmin kao biljka penjačica

Ima oko dvadeset vrsta jasmina, koje su prilagođene toploj klimi.

Jasmin kao sobna biljka podrazumeva njegovo unošenje u zatvoren prostor u periodu cvetanja, ali mu najviše prija otvoren prostor.

Jasmin je najbolje čuvati u stakleniku, jer mu se tako produžava vek trajanja.

Jasmin je biljka penjačica i kao takva, već obmotana oko nekog obruča, se i prodaje. Brzo pušta izdanke i može da naraste do 4 I po metra u visinu.

Upotreba u aromaterapiji

Delovanje jasmina je orjentisano uglavnom na psihičko stanbje čoveka, podstiče optimizam, ublažava depresiju i anksioznost, umanjuje posledice stresa…

Dipladenija – Mandevilla ili Brazilski jasmin

Brazilski jasmin je penjačica koja vodi poreklo iz Latinske merike. Na prostorima Srbije, popularna je tek nekoliko godina.

Možete ga uzgajati u bašti ali je najbolje gajiti ga u teglama, jer je osetljiv na hladnoću. Prijaju mu sunčana mesta. Zalivanje ne sme biti oblino.

Cveta obilno i bogato što je još jedan od razloga nagle popularnosti Brazilskog jasmina.

Brazilski jasmin cveta u beloj, roze, žutoj i crvenoj boji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts