Cveće Nova Gvineja – saveti za uzgoj i negu

Cveće Nova Gvineja, latinski naziv ( Impatiens New Guinea ), kako samo ime kaže poreklom sa Nove Gvineje. Cveće Nova Gvineja ima veoma krupne cvetove i lepo prošarano lišće, od bronzanozelenih sa crvenim žilama do zeleno žutih nijansi. Dostiže visinu od 20 do 40 cm, a cvetovi su pljosnati sa po pet latica. Listovi su zeleni ili crvenkastih boja, dugi I zašiljeni.

Uzgoj i nega Nove Gvineje

Nova Gvineja voli polusenovita mesta kada je gajite na otvorenom prostoru, a ako je u pitanju sobna biljka, treba da bude bliže prozoru jer voli dosta svetla,ali nemojte je stavljati  da bude na promaji. Odgovara joj   temperatura od 18-25 stepeni. Pošto voli toplotu, Novu Gvineju treba redovno I zalivati, ali ne preterano. Višak vode može da uzrokuje žute listove i oštećenja na korenu.  Takodje, ne treba preterivati ni sa gnojivom jer je osetljiva  na preteranu hranu.

Vodorastvorljiva đubriva treba da se dodaju jednom nedeljno I to 2 grama na litru vode  tokom proleća i leta a 1g po litru vode u jesen i zimu.

Kd nastupi kasno proleće, Novu Gvineju  možete  držati i na otvorenom mestu,ali na senovitom položaju. Važno je znati da,Iako joj u sobnim uslovima treba dosta svetla,direktno sunce u vreme jakih vrućina na otvorenom dovodi do oštećenja!

cvece nova-gvineja

Sadnja Nove Gvineje

Problem sa Novom Gvinejom može da bastupi jer se najčešće prodaje u  vrlo malim saksijama pa je neophodno da se presadi. Vi treba da koristite saksijeprečnika  14-16 cm.Obavezno koristite specijalne supstrate na bazi treseta namenjene  sobnim biljkama. Dok presađujete, nemojte pritiskati previše  zemlju  jer  NovojGvineja treba dosta vazduha oko korena.

Razmnožavanje Nove Gvineje

Nova Gvineja se razmnožava  skidanjem reznica. Neka vam reznice uvek budu vlažne sve dok koren ne počne da se razvija.Kada počnu da žile,sadite ih u saksiju prečnika oko 10 cm, umereno zalivajte i prihranjujte blagim rastvorom đubriva ali samo  jednom sedmično.

Razmnožavanje semenom je retko u kućnim uslovima, jer na profesionalan način uz odgovarajuću temperaturu, vlažnost I ostale faktore, to više praksa u velikim rasadnicima. Naravno, Novu Gvineju možete I sami posejati u saksije. Seme niče za 3 do pet dana, ako je supstrat kvalitetan, mesto bogato svetlom, a temperature oko 22 do 25 stepeni.

Zalivanje

Zalivajte Novu Gvineju redovno,ali ne preterano. Između dva zalivanja trebalo bi da ostavite biljke da se malo prosuše.Višak vode usled preteranog zalivanja može vrlo brzo da dovede do pojave žutila na listovima i oštećenja na korenu. Pravilan način zalivanja je odozgo,I to u saksiju, I pritom pazite da se voda ne prelije preko listova i ostalih delova biljke.

Uzgoj – saveti

Prihrana Nove Gvineje treba da bude na svaka 2 do 4 zalivanja gnojivima koji u sebi imaju kalcijum nitrate. Ovakva minimalna upotreba djubriva pospešiće cvetanje a dobro utiče I na kompaktnost cele biljke.

Kad se Nova Gvineja fino razvije biće joj dovoljna I umerena hladovina.

Od sejanja do presadjivanja sačekajte pet do 6 sedmica. Od momenta kada ste biljku presadili, treba sačekati 6 do osam nedelja da se pojave prvi cvetovi.

Cvetanje

Nova Gvineja cveta od kraja februara pa sve do kasne jeseni. Ako je uzgoj u kućnim  uslovima cvetanje se može produžiti i  tokom zime. Ipak, ova biljka mora da odmori oko dva meseca kako bi intenzivno cvetala I sledeće sezone.

Štetočine – bolesti                                                                                           

Novu Gvineju mogu da napadnu  bele mušice, pa u tom slučaju nabavite odgovarajući insekticid.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts