Božićna trpeza

Božićni ručak treba da bude svečani, ali jednostavni obred. Najbolja gozba je ona kojoj prisustvuju složni i veseli članovi porordice. Izbor jela bi trebalo da bude raznolik ali bitno je ne preterivati. To je dan kada je potrebno da posvetite porodici a ne kuhinji i spremanju.

Kada govorimo o Božićnoj trpezi lekari savetuju oprez osobama koje su ispoštovale post, jer prelazak sa posne na mrsnu hranu nije nimalo jednostavan. Pogotovo ako ste postili na vodi. Hrana spremljena na vodi je znatno laganija od hrane koju spremate za Božić pa se savetuje da budete umereni tokom božićnog ručka.

Šta spremiti za Božićni ručak?
Šta spremiti za Božićni ručak?

ŠTA TREBA DA SADRŽI BOŽIĆNA TRPEZA?

Glavno jelo na božićnom ručku bi trebalo da bude česnica – pogača u kojoj domaćica kuće sakrije metalni novac, zrno pasulja, kukuruza, grančicu ili nešto slično. Može biti obična domaća pogača ili proja, sve zavisi šta više volite i šta vole vaši ukućani. Česnica je jedan od simbola Božića. Svi ukućani je okreću, čitajući molitvu, a potom svako lomi jedno parče i pokušava da pronađe ono što je domaćica sakrila. Tako će po verovanju onaj ko pronađe novac imati para cele godine, ko pronađe drvce biće zdrav, itd…

Božićna česnica
Božićna česnica
Pored česnice, na božićnom ručku glavno jelo je i pečenje ili božičnjače. Obično se peče na Badnji dan, tako da je spremno već na Božićno jutro. 

Što se tiče ostalih jela, praktikuje se spremanje gibanice, kao čuvanje tradicije. U vreme kada se hrana nije kupovala u marketima i ketering firmama, već isključivo pravila kod kuće, naši preci obično su pravili gibanicu, pa mnoge bake i mame vole da upotpune božićni ručak i sa ovim tradicionalnim jelom.

Pečenje je glavno jelo za Božićni ručak
Pečenje je glavno jelo za Božićni ručak

Na selima gde se poseči i suši meso, najbolja pršuta se uvek ostavlja za Božić. Ruska salata je takođe asocijacija na novogodišnju i božićnu trpezu. Ovo su neka najčešća jela koja se spremaju za Božić. Neki ljudi  spremaju i žito.

Iako pečenje i meso zasene sve ostalo, nije loše skuvani i pileću supicu, jer jaka i čvrsta hrana može biti loša po organe za varenje, pa pre nego što navalite na prasence, pojedite tanjir supe ili čorbe.

Uz ovakav ručak valja nazdraviti sa čašicom domaće rakije ili crnog vina.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts