Podne lampe – praktične su i dobre za dekoraciju dnevne sobe

Podne lampe oduvek su bile deo dekoracije skoro svakog doma. Ako želite da brzo i bez mnogo novca osvežite životni prostor, par podnih lampi može da učini zaista mnogo. Na tržištu je ponuda ovih lampi sve veća. Dizajneri su se potrudili da je izbor oblika kada su sobne lampe u pitanju, skoro neograničen, postoje i one sa svetlom u boji, ukrasne lampe sa regulatorom jačine svetlosti… Ne moraju da koštaju mnogo a imaćete moderne detalje iu domu.

Lampe su idealne za dekoraciju prostora, a posebno za dnevnu sobu. Njihovo meko svetlo pruža osećaj ugodnosti ako niste ljubitelj klasičnog jakog svetla sa lustera. Osim toga, možete ih postaviti gde god smatrate da će delovati lepo, menjati i im poziciju…

Ako volite često da čitate, centralno svetlo s plafona u dnevnoj pa i spavaćoj sobi nije dovoljno da biste potpuno uživali u časopisima ili knjizi.

Sigurno ste primetili da, ma koliko bilo intenzivno, vašim očima vrlo često ne prija. Zato su lampe, bilo stone ili podne, savršeno rešenje – sačuvaće vam zdravlje, vid i lepo dekorisati prostor.

Za dnevni boravak Vam preporučujemo dekorativne podne lampe od kovanog gvoždja ili sa kristalima, naravno ako se uklapaju u ceo enterijer.

podne lampe1

Ako ste malo romantičniji tip, nabavite podnu lampu u obliku cveta.

Prednosti podnih lampi

Podne lampe daju usmereno svetlo i istovremeno su vrlo dekorativne. Možete ih postaviti pored stolice za sedenje ili pored udobne fotelje ili sofe i svakako će vam dobro doći prilikom čitanja ili pijuckanja kafe i čaja sa prijateljima. Veoma su praktične one sa zglobnim metalnim drškama, koje možete da podešavate prema potrbi, po visini i prema mestu na kom sedite.

Podne lampe sa abažurima su najčešće rešenje u sobama i dnevnim boravcima. Ogroman je izbor na tržištu, a abažuri su izradjeni od raznih materijala, od tkanina, poliestera, pa čak i metala. Pružaju lepo, mekano svetlo, uvek osvetljavajući i pod i plafon. Ako imaju potenciometar, odnosno regulator svetlosti, biće savršene za intimnu atmosferu.

podne lampe2

Prednost podnih lampi u odnosu na druga rasvetna tela je u tome što ih uvek možete premeštati.

Obogatite vaš životni prostor podnim lampama

Ako dodate i samo jednu podnu lampu u dnevni boravak , osvetljenjem možete kompletno transformisati prostoriju. Na Vama je da izaberete i odlučite koje lampe i koje bi vam boje i dizajn će odgovarati uz vaš stil uređenja prostora.

Ako Vam s vremenom lampa postane višak, ili shvatite da ipak više odgovara nekoj drugoj prostoriji u stanu, imate brzo i jednostavno rešenje – samo je premestite, sigurno ćete naći odgovarajući kutak za nju.

Poput lustera i ostalih rasvetnih tela, i podne lampe dolaze u raznim veličinama i oblicima, od klasičnih do potpuno neobičnih ili trendi modela sa resicama, šibljem, zvončićima…

podne lampe3

Ipak, ako imate nešto manji prostor na raspolaganju, morate da pripazite da lampa ne zauzme previše prostora. Tada je poželjno da lampa bude u nekim svetlijim bojama jer će inače i vizuelno smanjiti prostor. Za manje prostore idealne su i manje podne lampe koje nemaju širok stalak ili na primer visoke lampe koje se savijaju na jednu stranu.

podne lampe5

Neobične podne lampe

Dizajneri su se potrudili, pa je sve veći izbor potpuno neobičnih podnih lampi. Takodje, jedan broj zanatlija isključivo pravi podne unikatne lampe – od nojevih jaja, sušenih tikvi… Ovakve modele, medju kojima su i ekskluzivne podne lampe možete naći u domaćoj radinosti poznatog kraja Kovačice.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts