Vuneni tepih – održavanje, čišćenje i pranje

Čišćenje i održavanje vunenih tepiha je prilično važno imajući u vidu specifičnost ovog prirodnog materijala. Usisavanje je obavezno ali bez obzira na sve, tepisi od vune se lako održavaju i traju duže od ostalih tepiha jer su kvalitetniji.

Kako prepoznati vuneni tepih?

Pravi vuneni tepih mora imati oznaku o tome da sadrži nunu na etiketi o sirovinskom sastavu . Provucite prste kroz tepih. Treba da deluje čvrsto, pomalo grubo i peckavo.

Pranje i čišćenje vinenog tepiha

Usisavajte često i temeljno Vaš vuneni tepih jer na njemu mogu nastati i neka oštećenja zbog prljavštine. Fleke treba otkloniti odmah! Poštujte uputstva o pranju sa etikete na tepihu. Iako su svi vuneni tepisi slični, nekada se razlikuje temperatura na kojoj se mogu prati dok neki izoskuju isključivo pranje u servisu. Mogućeje da imate i tepih koji nije 100 posto una već je mešavina sa sintetičkim vlaknima.

vuneni tepih

Čime oprati vuneni tepih? Kada uklanjate mrlje, uvek počnite najblažim sredstvom a jača sredstva upotrebite jedino ako baš morate.

Nemojte četkati vuneni tepih kada ga isflekate. Mrlju umesto toga prekrijte peškirom i njime tapkajte po površini tepiha. Ne preterujte sa količinom deterdženta jer je moguće da višak deterdženta ostane u tepihu što će oštetiti vlakna. Prilikom pranja, nepreterujte sa količinom vode jer sredstva za pranje tepiha ne zahtevaju mnogo vlage. Vlaga koja je suvišna može da ošteti tepih i uzrokuje neprijatne mirise.

Obavezno uklonite višak pene prilikom čišćenja a sa njom ćete ukloniti i deo prljavštine iz tepiha. Sredstva za zaštitu tepiha nikad ne stavljaje na prljav i neusisan tepih jer će samo slepiti prljavštinu i sledeće čišćenje učiniti težim i trajnijim. Savet plus – Ako ste po tepihu prolili vino, mrlju odmah očistite gaziranom vodom, laganim tapkanjem.

Kako ofarbati vuneni tepih

Ako vam je dosadio vaš stari vuneni tepih, ne morateodmah kupiti drugi. Uštedite i ofarbajte tepih. Potrebno vam jesledeće: Disperzija za farbanje zidova i boja za tekstil (Fabric Medium). Odnos ovih farbi je sledeći :na 1 i po litar disperzije ,dodaje se jedna flasica boje ta tekstil (od 118ml).

Dobro i energično izmiksajte farbu ,i nalepite trake po tepihu ako želite neke motive po njemu i ako je jednobojan. Reč je o posebnim trakama ali može poslužiti i izolir deblja traka.

Za farbanje prosečnog tepiha potrebno je oko 5 bocica od 118 ml boje za tekstil. Tepih sefarba rolerom i to temeljno da se ne bi videli ostaci stare boje.

Posle nekoliko sati, i kompletnog sušenja, skinite trake i uživajte u svom remek delu i unikatnom tepihu od vune.

Vuneni tepih kao pravi izbor

U prostorije kuće ili stana najbolje stavite tepihe od prirodnih materijala kao što su vuna, pamuk, juta, zato što se lako održavaju i duže traju, a pritom su manje mogućnosti od alergija ukućana.

Vuna nije zapaljiva, upija malo vlage iz vazduha i potpuno bezbedna za zdravlje. Ipak, primetićete linjanje vašeg vunenog tepiha ako ste kupili onaj sa redjim tkanjem i dužim dlačicama. Ovaj problem nećete imati sa gusto tkanim vunenim tepisima koji su kvalitetniji ali i skuplji.

Kako zaštititi vuneni tepih od moljaca

Ako tepih od vune stoji na mestu gde se ne boravi često ili ga držite urolanog jer će Vam možda nekad biti potreban, preporučuje se da u prostoriju gde je tepih unesete kuglice naftalina. Postoje i specijalni kupovni preparati kojima ćete sigurno zaštititi Vaš tepih od moljaca. Oni su uglavnom prijatnog mirisa lavande i tepih neće poprimiti bilo kakav neugodan miris, a biće zaštićen od malih napasti, naročito ako tepih smestite u vlažnu ostavu ili podrum.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts