Dekorativne tapete – brzo osveženje životnog prostora

Ako niste pobornik krečenja ili bojenja zidova u vašem domu, ili nemate dovoljno vremena za tako komplikovani zahvat, ili ne možete da čekate lepo vreme za krečenje, svoj životni prostor lako a efektno možete ukrasiti dekorativnim tapetama. Ovo je jedno od najjeftinijih najmanje zahtevnih načina za osvežavanje životnog prostora.

Takodje, ako želite da nešto promenite u stanu a iscrpeli ste sve mogućnosti razmeštanja nameštaja, dekorativne tapete za zidove su odličan izbor koji može promeniti kompletan izgled neke prostorije I dati mu novu svežinu. Čak i jedan zid oblepljen ukusnim dekorativnim tapetama može učiniti mnogo!

Veliki izbor tapeta

Izbor dekorativnih tapeta, koje su inače jedno vreme neopravdano pale u zaborav, danas je više nego zadovoljavajući. Postoji mnogo proizvodjača, različiti su materijali odkojih se prave, a deseni, šare I motivi su skoro neograničeni! Postoje jednobojne, mat tapete, kao I one sa reljefnom površinom. Vi izaberite ono što najviše prija vašoj prirodi I potrebama vaše porodice. Dobro razmislite o bojama, veličini I površini zida koji ćete prekriti tapetama. Evo osnovnih vrsta dekorativnih tapeta:

Plastične folije –  napravljene su od različitih slojeva I uglavnom su  samolepljive.

Reljefne tapete – papirne tapete koje su indusrijski prskane  plastikom u boji. Prikladne su za sakrivanje  neravnina na zidovima.

Tapete štampane uljanom bojom – One su otporne na vodu,I obično su od vrlo čvrstog papira.

Plastične tapete – to su zapravo papirne tapete sa PVC presvlakom.

Perive tapete – od debelog papira,premazane gustom bojom koje su otporne na tretman sapunom I vodom.

Koje god tapete izabrali, trudite se da pratite uputstva za upotrebu od strane proizvodjača.

Tapetama takodje možete vizuelno sobu učiniti prostranijom, ako koristite svetle boje I ako izaberete tapete sa horizontalnim prugama.

Dekorativne tapete

Koliko Vam je tapeta potrebno

Potrebnu količinu tapeta izračunaćete  prema širini i visini prostorije. Na primer, kada je soba veličine  4×5 metara, ukupna dužina svih zidova je  18 metara. Računajte da Vam za metar dužine treba dve trake tapeta, znači – 36 tapetnih traka. Taj broj onda pomnožite sa visinom prostorije I pravac u kupovinu!

Naravno, treba oduzeti površinu koja otpada na prozore I vrata, ali nekada je bolje imati malo više tapeta za ispravljanje eventualnih grešaka.

Šta sa starim tapetama?

Zidove na kojima su stare tapete ne morate  posebno obrađivati ako I dalje čvrsto prijanjaju. Ali oštećene I odlepljene stare tapete ipak treba ukloniti.

Koristite toplu sapunic i špahtlu. Pukotine I oštećenja na zidovima popunite glet masom.

Nove tapete nemojte postavljati na mokre ili vlažne površine. Sveže okrečeni zidovi ne dolaze u obzir. Bolje jedasačekate I tek onda krenete u akciju ulepšavanja doma.

Dekorativne tapete za dnevni boravak

Osvežite dnevni boravak tapetama sa prugama ili sa neobičnim geometrijskim oblicima u jarkim bojama.

tapete-za-dnevnu-sobu

tapete za dnevnu sobu

Dekorativne tapete za spavaću sobu

Ulepšajte Vašu spavaću sobu tapetama sa cvetnim motivima.

tapete ya spavacu sobu

tapete-za-spavacu-sobu

Dekorativne tapete za dečiju sobu

Obradujte najmladje ukućane tapetama sa motivima njihovih omiljenih junaka.

tapete-za-decju-sobu

dekorativne tapete decija soba

Dekorativne tapete za kuhinju

Osvežite kuhinju dekorativnim tapetama koje su vodootporne.

tapete-za-kuhinju

dekorativne tapete kuhinja

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts