Dolina Crnog Timoka u opštini Boljevac jedan je od najlepših predela u Srbiji

Opštinu Boljevac krase predivne šume, planine, pećine, crkve, manastiri i mnoge druge zanimljivosti…

Boljevac je sedište opštine, pod planinom Rtanj, u srezu Zaječar. Boljevac leži na putu i pruzi Paraćin – Zaječar, u jednoj dolini oivičenoj ograncima Južnog Kučaja, Rtnja, Malinika i Tupižnice.

Mesto je značajno kao administrativni centar, a u poslednje vreme počinje da se razvija i metalna industrija. Okolina Boljevca je bogata i poznata po stočarstvu, povrtarstvu, a naročito ovčarstvu i mlečnim proizvodima.

Šuma Brezovica

U opštini Boljevac ima za turiste više interesantnih mesta.
Jedno od takvih je šuma Brezovica. Ona leži na nepreglednim površinama Južnog Kučaja. Kroz nju vodi dobar šumski put, koji se od puta Paraćin – Zaječar, odvaja kod Straže i preko Troglan bare vodi za Senjski rudnik i Despotovac.

Brezovica je najveći kompleks bukove šume u našoj zemlji. Protkana mnogim proplancima i cvetnim livadama predstavlja vrlo prijatno osveženje za posetioce. Šuma je bogata sitnom divljači, divljim svinjama i srnama. Procenjuje se da na ovom kompleksu ima oko 4.000 srna. Šumarska kuća na Brezovici može da posluži za prihvat lovaca i posetilaca. S obzirom da se do Brezovice može doći za tri sata, ona za sve motorizovane izletnike predstavlja vrlo interesantno mesto.

suma Brezovica

Selo Krivi Vir

Kraj puta Paraćin – Zaječar leži i veliko i napredno selo Krivi Vir. Prvi put se pominje 1718. godine. Etnolozi su utvrdili da su stanovnici ovog naselja došli iz okoline Sjenice, Danas poznata krivovirska ovca, od čijeg se mleka pravi odličan krivovirski sir, vodi poreklo od sjeničke ovce. Krivi Vir je u više navrata, a naročito 1805. i 1833. godine, odigrao značajnu ulogu u oslobođenju ovih krajeva od turske vladavine. Krivovirci su bili u prvim redovima Timočke bune 1883. godine. Na ivici sela nalazi se živopisni izvor Crnog Timoka zvani Pečura.

Selo-Krivi-Vir

Crkva Lozica

U neposrednoj okolini Krivog Vira, idući prema Boljevcu, s desne strane puta nalazi se crkva Lozica. Nastala je verovatno krajem 14. ili početkom 15. veka. Obnavljana je više puta tako da je izgubila svoj prvobitni oblik. Prvi put je podignuta iz potpunih ruševina 1680. godine a drugi put 1850. Više legendi je vezano za ovu crkvu, a naročito za njen nastanak.

Crkva Lozica

Manastir Lapušnja

Nedaleko od Lozice, k km. zaladno od sela Lukova, nalaze se ruševine Manastira Lapušnja, zadužbine Kneza Bogoja i njegove žene Mare. Crkva pripada grupi spomenika Moravske škole i podignuta je 1501. godine. U unutrašnjosti hrama još danas ima živopisa. Jedan deo je skinut i prenet u Narodni muzej u Beogradu. U hramu postoje i dva natpisa o podizanju hrama i njegovom živopisanju.

Lapušnja, kao i Lozica, još je neispitana. Predstoji njihovo ispitivanje kao i iskopavanje u neposrednoj blizini, pogotovu oko Lapušnje, jer pored ostataka samoga hrama postoji i čitav niz drugih arhitektonskih konstrukcija nepoznate namene.

Manastira Lapusnja

Manastir Krepićevac

Još jedan spomenik naše srednjevekovne prošlosti pobuđuje posebnu pažnju. Opkoljen visokim i strmim krševima i divnim klancima na Đurđevskom i Manastirskom potoku, pritokama Radovanske Reke, smešten je manastir Krepićevac. Kako kaže jedan putopisac, – udaljen od ljudske sujete i ovejan legendama daleke prošlosta – ovaj manastir još krije svoju istoriju. Sadašnji živopis, rađen 1761. godine, prekriva jedan drugi stariji živopis. Osnivač manastira je, bar kako izgleda prema likovima na levom crkvenom zidu i natpisima oko likova, Georgije Jovanović sa suprugom Zorom i sinom Manojlom. Hram je sličan ostalim spomenicima ovog kraja.

Manastir Krepicevac

Planina Rtanj

Na nekoliko kilometara od Boljevca uzdiže se impresivna gromada planine Rtanj. Njen oštri vrh Siljak predstavlja vrlo markantnu tačku u celom ovom kraju Istočne Srbije. Sa Siljka (1.560 m.) u rana jutra vide se Kopaonik, Suva Planina i Dunav. Obronci Rtnja obrasli su crnogoričnom šumom i jorgovanom. Ima idealnih terena za smučanje. Klimatski uslovi, planinski i vode predstavljaju za ljude koji traže pravi odmor ugodno letovalište.

Planina Rtanj

Rudnik Rtanj

U severoistočnom podnožju Rtnja, na nadmorskoj visini ad oko 600 m., nalazi se istoimeni rudnik kamenog uglja čija je kalorična vrednost oko 6.000 kalorija, a godišnja proizvodnja do 100.000 tona. Uz rudnik postoji i veće rudarsko naselje, gde postoje povoljni uslovi za sprovođenje kraćih i dužih odmora. Postoji restoran za ishranu i mogućnost za smeštaj.

Rudnik Rtanj

Selo i rudnik Bogovina

Osam kilometara od Boljevca prema Boru nalazi se selo i rudnik Bogovina. U rudniku Bogovini vadi se mrki ugalj koji sagoreva visokim plamenom i daje kaloričnu vrednost od oko 9.250 kalorija.

Bogovina selo i rucnik

Bogovinska pećina

U blizini sela Bogovina nalazi se Bogovinska pećina, jedna je od najvećih pećina u Srbiji. Narod je zove Pešer. Duga je oko 3 km. i na kraju se nalazi malo jezero. Bogata je pećinskim nakitom koga ima u različitim bojama i raznim oblicima, pa i u obliku kamenih cvetova.

Bogovinska pecina

Više reka na području opštine Boljevac bogate su potočnom pastrmkom. kroz veoma interesantan šumski predeo bogat raznovrsnom divljači.

Od njih se ističu Lozica, Miroštica, a naročito Radovan-ska Reka. Kroz dolinu ove reke gradi se makadamski put koji će ovo ggodručje otkriti za sve posetioce.

Ceo ovaj kraj, dolina Crnog Timoka, na kojem se prostire područje opštine Boljevac, ostavlja upečatljivu sliku na posetioca. Naš veliki naučnik i geograf Jovan Cvijić za ovaj predeo kaže: „Crnorečki basen, a naročito njegov planinoki okvir, daje utisak jednog od najlepših predela na Balkanskom poluostrvu. Ima jedna crta snažne lepote koja pada u oči, kada se sa Stolice preko Straže sidazi u Crnorečku kotlinu”.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts