Palma

Palma cvecePalma — Palmae. Rasprostranjena je u svim tropskim oblastima. Spada u najlepše i najdekorativnije sobne biljke. Mnogo ih je vrsta i oblika, velikih i malih, i sve su s tvrdim kožastim lišćem lepa oblika. Ima ih slepezastim i perastim lišćem. U nas se gaji isključivo za ukras,. Dok u svojoj postojbini ima veliki privredni značaj. Gajenje je dosta složeno i najčešće nepravilno. U proleće se, onako raznežena, često iz tople sobe iznese napolje i stavi odmah na sunce ili vetar, usled čega požuti i počinje da se suši. Mora se čekati da sasvim otopli i postepeno je navikavati na spoljni vazduh.

Pošto se već iznese napolje treba je prvih dana držati u hladu i zavetrini. Kada je počela da tera nov list počinje obilnije da se zaliva, s vremena na vreme đubrevitom vodom. Leti, kada su vrućine velike, podloška uvek mora biti puna vode. Godi joj veća saksija jer su joj žile razgranate.

Zimi treba da miruje i vrlo malo se zaliva, da lisće koje tera ne bi bilo kržljavo a drška kratka. Razumljivo je da temperatura u sobi ne može biti ujednačena kao leti, pa palma mnogo gubi od svoje lepote i vrednosti.

Stoga je preporučljivo da se zimi drži: na svetlom mestu i na umerenoj temperaturi od 6—8°C. Presađuje se svake 3—4 godine u malo veću saksiju. Ako pojednoj palmi koren izbije napolje, ostaviti ga tako i ne zatrpavati ga ni prilikom presađivanja. Godi joj jaka ze mlja sa dosta peska. Od mnogobrojnih palmi navešćemo samo nekolažo koje su u nas najčešće.

Od lepezastih:

Kentija belmoreana — Kentia belmoreana
Latanija borbonika —Latania borbonica
Kamarops humilis — Chamrops humilis

Od perastih:

Feniks daktilofera (urma)Phonix dactylofera
Kokos Vedelijanija —Cocos Weddeliania.

Ove palme zahtevaju dosta mesta i svetlosti. A leti mnogo sunca i obilno zalivanje i prskanje. Često lišće pri vrhu žuti zbog suvog vazduha i nepravilnog zalivanja. Palma najviše strada zbot silnih vašiju koje je napadaju, i to najviše zimi u sobi. Stoga je svakodnevno treba pažljivo pregledati i odmah ih uništiti duvanskim rastvorom ili kupljenim ekstraktom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts