Neven – saveti za gajenje u bašti i na balkonu

Cveće neven

Neven uspeva u Evropi gde se kao baštensko cveće rado gaji  još od 12 veka, najpre kao ukrasna biljka, ređe kao lekovita.  Neven, latinski naziv (Calendula officinalis) ima još mnogo imena: nevenovo cveće, žutelj, prstenčac, zimorod, ognjac…Neven je jednogodišnja, nekada dvogodišnja zeljasta biljka vretenastog korena.

Gajenje i setva nevena u bašti

Neven je biljka koja voli toplotu. Nevenu pogoduju položaji na suncu jer inače dobro podnosi sušu. Ipak, potrebna mu je voda kako bi de pravilno razvio. Uspeva najbolje u oblastima sa umerano vlažnom i umereno toplom klimom. Može rasti i na suvom siromašnom zemljištu, ali tad najviše trpi cvet nevena koji postaje manji I ne tako mesnat.

Period vegetacije nevena traje do prvih jesenjih mrazeva. Kada posejete seme nevena, biljka niče već za 4 do 5 dana, a razvija se potpuno takođe vrlo brzo i cvetovi se pojavljuju već z oko 40 do 50 dana.

Neven se u plodoredu uspešno gaji posle bilo koje kulture, ali takođe je dobar predusev za druge kulture. Pripremite zemljište, očistite od korova i okopajte mesto koje ste odredili da će krasiti neveni.Ne preterujte sa đubrivima. Nahranite zemlju, ali ne preterano.

neven cvece gajenje

Neven se seje u proleće, početkom marta. Najbolje je da je temperatura od 13 do 16 stepeni . Seme stavite na dubinu od 2 do 3 cm, a razmak između redova treba da bude oko pola metra.

Nakon nicanja, same biljke će se prorediti i rasporediti dok rstu. Potrebno je s vremena na vreme lagano okopati zemlju oko nevena da biste izbegli zakorovljavanje.

Cvetanje nevena

Cvast nevena koji cveta od juna pa sce do septembra je  terminalna glavica, prečnika od  4-7 cm. Cvetovi jezičastog oblika poređani su u 2 do 3 reda. Cvast neven uzgoj na balkonuje obično jarko narandžaste boje. Cvetovi se u septembru suše i tada postaju pogodni za sakupljanje, ako želimo iskoristiti njegovo lekovito dejstvo.

Kako presaditi neven

Ako želite da presadite neven iz vrta u saksije kako biste ga imali i na balkonu, idealno vreme su mart i april mesec kada je neven  u fazi dva do četiri prava lista. Presadite ga vodeći računa o vretenastom korenu.

Nega i uzgoj nevena na balkonu

Objasnili smo kako izgleda setva nevena u bašti. Isti sistem upotrebite i za sejanje u saksiji, samo što će biti dovoljno da u saksiju srednje veličine posejete dve do tri semenke. Dubina na kojoj treba da je seme je oko 2,3 cm. Ostavite saksiju na suncu i redovno zalivajte. Kada za nedelju dana počne razvoj biljke, vodite računa i odstranjujte korovne izraštaje iz saksije na vreme.

Bolesti

Neven jeste otporna i ne tako zahtevna biljka, ali se može desiti napad biljnih vaši koje ćete odstraniti insekticidom, ali pažljivo sa hemijom ako ćete neven koristiti za čaj ili kreme.

Neven kao lek

Od nevena se koriste cvetovi za čajeve koji pomažu pri lečenju želudačnih i crevnih oboljenja, zatim za pravljenje krema koje pomažu kod  lečenja rana, otoka, opekotina, čireva…

Čaj od nevena jača imunitet organizma, pa ga je korisno uzimati u sezoni  gripa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts