Šta kupiti deci za Uskršnje praznike?

Koji poklon kupiti deci za uskrs?

Bliži nam se praznik Vaskrsenja Hristovog, pa bi valjalo razmisliti kako da obradujemo naše mališane za ovaj veliki hrišćanski praznik.

Nekada davno se posebno vodilo računa da pored ofarbanih jaja, koja su neizostavni deo Uskršnjih praznika, svako dete u kući dobije poklon od Uskršnjeg zeke. U pojedinim delovima sveta se ovaj običaj održao i do današnjih dana.

Ponegde se za decu skrivaju poklončići svugde po bašti, a deca ih nestrpljivo traže. Ponegde se za dete ostavlja poklon ispred ulaznih vrata… Koliko ljudi toliko i običaja.

poklon za decu za uskrs

Zato sam ja smislila „svoj“ običaj. Prvo, moje dete napiše pismo Uskršnjem zeki sa svojim željicama za Uskrs. Ovaj smo običaj uveli kada je naučila da piše, naravno. Ranije sam ja to radila… Zatim ja uzmem na sebe da „pošaljem“ pismo zeki. Ali, pošto je zeka mali i pokloni bi valjalo da budu u skladu sa njegovom veličinom. Pa smo obično, barem do sada na spisku imali: knjigice, čokolade, neke manje igračke i slične zanimacije.

A Uskršnji zeka nam donese u većini slučajeva tri stvari sa spiska, po njegovom izboru naravno.

Pošto nam je kuća tokom Uskrnjih praznika ukrašena i fihuricama Uskršnjeg zeke, onda kod svakog zeke uoči Uskrsa stavim po jedan poklončić, pa moje dete jedva čeka da ustane i onako u pižamici, još sanjiva juri po kući ne bi li što pre otkrila šta joj je zeka doneo.

Onda bude oduševljena, jer zeka donese baš ono što mu je tražila.

Iskreno se nadam da će čaroliju Uskrsa preneti i svojoj deci kada za to dođe vreme… Naravno, na svoj način.

A tako i vi…Potrudite se da deci dočarate Uskrs na pravi način i uz sve običaje koji ga prate, ne zaboravite i darove koje svakom detetu donosi Uskršnji zeka…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts