Orahovo ulje za suvu i oštećenu kosu

Ako vam je kosa oštećena i suva, pravi izbor za Vas je orahovo ulje jer će joj prvenstveno povratiti vlažnost. Posebno se preporučuje ako imate  smeđu kosu, jer orahovo ulje daje lep crvenkast odsjaj.

Orahovo ulje je zlatno-žute do braonkaste boje. U doba Rimljana važilo je za ulje koje koriste siromašni i pored upotrebe u ishrani korišćeno je I za lampe za osvetljavanje. Medjutim, orahovo ulje se tradicionalno koristi i u kozmetičke svrhe, a i sastojak je mnogih industrijski napravljenih preparata za negu kose.

Kada je reč o koži, ovo ulje povećava elastičnost kože i smanjuje bore. Posebno je popularno jer je bogato vitaminima A i E i Omega-3 masnim kiselinama.

orahovo ulje za kosu

Orahovo ulje za kosu

Orahovo ulje se ne koristi na svetloj kosi već samo na tamnoj. Jača vlas kose i čini kosu otpornijom na razna oštećenja. Ako imate plavu kosu, odlučite se za neko drugo ulje.

Kosa trpi uticaj različitih boja za kosu, sredstva za oblikovanja kao što su gelovi i lakovi koji nimalo nisu prijatelj vašoj kosi. Takodje, stres, nepravilna ishrana i zagadjenja iz vazduha mogu ostaviti neželjen trag na vašoj kosi. Da biste joj vratili stari sjaj I kvalitet, dovoljno  zaviriti ostavu i napraviti prirodni preparat od hranljivog orahovog ulja.

Orah i orašasti plodovi nezamenjivi su saveznici za bolje zdravlje čoveka jer se smatraju nepresušnim izvorom vridnih nutritivnih sastojaka, pa osim  u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, sve se više, u vidu ulja, koriste u kozmetici.

orahovo ulje na kosi

Kako se koristi orahovo ulje

Primena orahovog ulja na kosi preporučuje se najviše kao tretman pre pranja kose. Dve kašike orahovog ulja utrljajte u kosu i ostavite da deluje oko 2 sata. Isperite zatim kosu na uobičajen način. Primetićete da Vam je kosa nakon ovog tretmana hidrirana i dodatno sjajna. Orahovo ulje bogato je vitaminom E koji je zadužen za pomoć pri bržem rastu kose.

Upotreba orahovog ulja može biti I nakon pranja ali u vrlo malim količinama i to ako imate suvu kosu. Kosa će sa upotrebom orahovog ulja biti jača i lakša za češljanje.

Kupite kvalitetno ulje

Kod nas se na tržištu mogu naći razna orahova ulja ali ona jeftinija pakovanja zapravo nisu čisto orahovo ulje već su u stvari mineralno ulje sa dodatkom ulja od oraha.

Ovo jesu preparati za kosu ali ipak je najbolje koristiti čisto orahovo ulje. Potrudite se da ga nadjete i bićete sigurniji u rezultate tretmana.

Kako napraviti pakovanje za kosu sa orahovim uljem

Recept za pakovanje: Dva žumanceta, kašiku orahovog ulja i 2 kapi nekog eteričnog ulja po izboru (ruža ili lavanda) pomešajte u činiji. Stavite  na kosu i kožu glave masažom i blagim utrljavanjem i umotajte u plastičnu kesu a onda kosu umotajte u topao  peškir. Neka deluje oko sat vremena. Nakon toga operite kosu uobičajeno i stavite regenerator.

Orahovo ulje štiti od štetnih UV zraka

Iskustva kažu da orahovo ulje može biti vrlo blagotvorno za kosu I ako ga koristite samostalno. Stavite ga pre pranja kose i pomoću češlja nanesite duž cele kose. Ostavite da deluje oko 15 minuta a onda  isperite mlakom vodom. Nije loše ni da orahovo ulje na kosi držite tokom cele noći. Orahovo ulje sadrži vitamin E koji kosu štiti od štetnih UV zraka. Zato ga je dobro utrljati u kosu i pre odlaska na sunčanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts