Masaža stopala i dlanova

Šta je refleksologija?

Pretpostavlja se da se ova metoda lečenja primenjuje više od pet vekova uglavnom na Istoku i to najviše u Kini i Indiji, ali i na Tajlandu i u Egiptu. Smatra se da se odatle raširila u gotovo sve zemlje sveta.

Danas se refleksologija u pojedinim zemljama smatra čak i delom klasične medicine. Mada zvanična medicina i dalje, u većini zemalja ne podržava refleksologiju kao tretman za lečenje bilo kog oboljenja.

Masaza dlanova i prstiju

Na čemu se zasniva refleksologija?

Ova drevna tehnika je koncipirana tako da otkloni sve prekide u protoku životne energije u ljudskom telu, a sve pomoću jednostavnog pritiska palčevima određenih tačaka na stopalima, uglavnom, a ređe na dlanovima i ušnim školjkama. Kao takva, ona spada u red takozvanih tehnika manipulacija telom.

Evo, kako izgleda masaža dlanova i masaža prstiju ruke pomću ove metode:

Masaža dlanova

Masaža prstiju i zadnjeg dela ruke

Primenom refleksologije ljudsko telo dobija mogućnost i u većini slučajeva uspeva da pobedi poremećaje koji su nastali usled blokade određenih tačaka. Samim otklanjanjem tih blokada, pacijent se oseća bolje, a vremenom dolazi do regeneracije čitavog organizma i uspostavljanja normalnog protoka životne energije.

Koji su principi refleksologije?

Prema tumačenju refleksologije, na stopalu svakog čoveka postoji čak sedam hiljada nervnih završetaka. Oni su raspoređeni u određene zone. Upravo tu nastupa refleksologija, odnosno njeni principi i tehnike, jer na specifičan način: blagom masažom, pritiskanjem ili guranjem određenih zona stimuliše rad pojedinih organa i organizma u celini.

Osnovna smernica refleksologije se odnosi na raspored tih zona i to tako što se smatra da su zone na desnom stopalu vezane za organe koji se nalaze na desnoj strani tela, a zone na levom stopalu odgovaraju organima smeštenim na levoj strani tela.

Kada refleksologija posebno ima pozitivan efekat?

Iako je dokazano njeno blagotvorno dejstvo na čitav organizam, ipak postoje određene tegobe koje primena refleksologije vrlo uspebšno otklanja.

Navešćemo samo neke od njih: slaba cirkulacija, poremeća varenja, oboljenja respiratornog sistema, glavobolje, tegobe sa reproduktivnim sistemom kod osoba oba pola, kao i kod pojave edema nastalih usled zadržaanja tečnosti. Uz to, dokazano se dobro pokazuje i kod osoba koje su izložene pojačanom stresu, te sklone depresiji i anksioznosti.

Koje sve vrste masaža stopala postoje?

masaza stopala

Masaža za stopala je jedinstvena metoda relaksacije, na prvom mestu. Kako se pretpostavlja da se primen juje već vekovima u razluičitim zemljama, tako se izdvajaju različite vrste, odnosno tenike masaže.

Tako opuštajuća masaža stopala može biti: klasična ručna masaža stopala, relaks masaža stopala, elektro masaža stopala, kineska masaža stopala, tajlandska masaža stopala, tibetanska masaža stopala…

Ukoliko želite da pogledate kako izgleda ručna opuštajuća masaža stopala, video je u prilogu.

Masaža stopala

Pored toga, postoje i specifični tretmani, kao što su: masaža stopala kod trudnica, masaža za ravna stopala ili, pak masaža stopala kod beba.

U prilogu je video na kome možete videti osnove masaže stopala za trudnice:

Masaža stopala za trudnice

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts