Kako odevati decu u određenim uslovima i godišnjem dobu?

Samo pravilno odevanje održava dečje zdravlje. Suviše utopljena ili nedovoljno obučena deca ne mogu umno da rade; na času zadremaju ili su nepažljiva, nastavnik ih opominje. U stvari, nepažljivi su roditelji koji decu suviše utopljavaju, navlačeći im po nekoliko slojeva odela, bez obzira na spoljnu temperaturu. Takva deca se osećaju u odelu kao u parnom kazanu, jer vazduh ne može da im dopre do kože, isparavanje se zadržava, koža se znoji. Ovo nepravilno odevanje dovodi baš do onoga od čega mati upravo želi da sačuva dete: do nazeba i težih oboljenja.

odevanje dece

Odeća deteta treba da je prilagodjena uslovima

Odelo i rublje moraju biti podešeni prema godišnjem dobu; leti od lakše tkanine otvorene boje, zimi od vunene u tamnijim bojama. Odelom zaštićujemo telo od klimatskih promena, kao i od povrede i prljanja; ono doprinosi edržavanju telesne toplote, čuva ga od rashlađenja, utiče na isparavanje kože. Ono ne sme biti tesno, niti od teške tkanine, da bi se dete moglo slobodno kretati. Tesno odelo i rublje smetaju i disanju, ne dozvoljavaju slobodno isparavanje kože i ometaju kretanje deteta.

Donje rublje

Rublje treba da je od platna, jer platno propušta suvišnu toplotu iz tela i dobro upija znoj. Rublje valja menjati bar dva puta nedeljno. Flanelsko rublje nije praktično. Bolje je zimi obući detetu preko platnenog rublja vuneno, koje je porozno. Nije preporučljivo da vunena odeća bude neposredno do kože, naročito ako je od oštrije vune, jer se koža nadraži, pocrveni, osobito kod mlađe dece, čija je koža osetljivija. Uopšte, za decu su najbolje pletene tkanine od vune ili pamuka, jer je baš vazdušni sloj u isprepletenim vlaknima čuvar telesne toplote. Tkanine ne treba da su guste, i nipošto gumirane.

Danas se za rublje i odelo koriste tkanine proizvedene od raznih sintetičkih vlakana, katkad mešane sa pamukom ili vunom. Ove tkanine su praktične što se tiče održavanja čistoće odeće; međutim, ne ispunjavaju u potpunosti sve zahteve higijene odevanja, uglavnom stoga što ometaju pravilno disanje kože.

Važnost čarapa u hladnijim danima

Čarape su neophodne preko zime, u vlažnu jesen i proleće. Bolje je da se za vreme vlage i hladnoće, koje su česte u našoj klimi, nose dugačke čarape preko kolena, pošto su kolena, kao i svi zglobovi, osetljivi na vlagu i zimu. To naročito važi za mlađu školsku decu koja nose kratke pantalone. Tesne podvezice, jako stegnut pojas ili kaiš nikako se ne smeju dopustiti. Mnogo su bolje podvezice sa pojasom i naramenice.

U širokoj upotrebi su danas čarape i gaćice ujedno izrađene, od perlona i sličnih materija. Ovaj komplet je veoma praktičan, ali je celishodniji komplet izrađen od konca ili tanke vune.

Obuća treba da je udobna

Za školsku decu od velike je važnosti da imaju dobre i prostrane kožne cipele koje ne propuštaju vodu. Gumena obuća nije zdrava, jer zadržava isparenja kože, te su noge hladne i vlažne, što lako dovodi do nazeba. Razume se da i obuća treba da je uvek čista, jer se sa blatom sa ulice unosi prljavština, pa i zarazne klice. Zato treba obuću dobro otrti i obrisati pre nego što se uđe u kuću ili u školsku zgradu. Još je bolje da se, kako u školi tako i kod kuće, obuća koja se nosi po ulici zameni sobnom obućom.

Kapa

Od velike hladnoće ili vrućine treba dečju glavu zaštititi odgovarajućom kapom. Suviše tople kape su štetne.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts