Važnost sna i odmora za zdravlje dece

Pored održavanja čistoće, pravilnog odevanja i ishrane, deci treba obezbediti spavanje i odmor u dovoljnoj meri. Svakom detetu, naročito školskom, potreban je miran i zdrav san. San je odmor i za telo i za psihu svakog učenika. Deca će postati preosetljiva i nervozna ako im se ne omogući dovoljno i mirno spavanje. Ukoliko je dete mlađe, san treba da traje duže.

Koliko deca treba da spavaju?

Deca od 7 do 9 godina treba da spavaju 10 do 11 sati; deca od 9 do 16 godina 9 do 10 sati. Čist vazduh, otvoren prozor na sobi, zasebna i čista postelja, tvrđi dušek a lakši pokrivač i rana večera osiguravaju miran san. Spavanje prekidano morama i strašnim snovima ne osvežava; ono pokazuje da je mozak premoren, ili da je poremećeno varenje, ili da je soba suviše zagrejana. Najbolje je da školska deca ležu uveče između 8 i 9 časova, a ustaju ujutru oko 6 časova. Dete koje leže suviše dockan ima uznemiren i loš san, što dovodi do iscrpljenja nervnog sistema. Najbolji odmor je zdrav san, koji osvežava učenika i osposobljava ga za rad u idućem danu.

Koliko deca treba da spavaju

Koliko je za decu važan odmor u školi?

Prilikom učenja, nekog drugog rada, igre ili vežbanje, dete se napreže. To napregnuto stanje izaziva umor. Radna sposobnost se smanjuje, svežina i pažnja opadaju. Ako se rad produži, dolazi do premorenosti, javljaju se glavobolja i razdražljivost, i radna sposobnost brzo opada. Umoru doprinosi i to što učenik provodi vreme u školi manje-više sedeći, a klupe često nisu podešene prema dečjem uzrastu i učionice se ne provetravaju dovoljno.

Stoga je potrebno osigurati deci odmor, kako kod kuće tako i u školi. U školi treba češće prekidati učenje ― zato su ustanovljeni odmori. Školski časovi traju 40 do 45 minuta. Kod školske dece pazi se na to da menjaju položaj u klupi i za vreme časa, bar svako pola sata. Odmori između časova traju 15 minuta. Za to vreme treba dozvoliti učenicima aktivno kretanje na slobodnom prostoru. Školski raspust takođe znači odmor; i on ima svoj higijenski značaj, jer se njime izbegava premaranje dece.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts