Kako zaraditi dodatni novac preko interneta u Srbiji

Metode za dodatnu zaradu na internetu

U krizna vremena, sve je više onih kojima bi popuna budžeta dobro došla.  Dodatna zarada može Vam pomoći da premostite neki problematični period, a za one veštije i upornije, novac dobijen dopunskim radom može da postane fina suma koja će često da „legne“ na tekući račun.

Čuvajte se internet prevara

Na internetu je na stotine oglasa koji nude „proverenu i sigurnu“ zaradu sa „vrlo malo ulaganja“. Budite sigurni da je u većini slučajeva reč o prevari ili „navlačenju“ na takozvani „piramidalni sistem marketinga“.

Oglašivači ovakvih poslova obično nude kule i gradove, hiljade dolara za mesec dana i slično, ali Vi morate znati da „Nema hleba bez motike“!  Obično traže da se negde „besplatno“ registrujete, da pritom navedete njihovo ime i prezime ili da se pozovete na njih. Tako će oni zaraditi jer su primamili još jednu „mušteriju“, a Vama se onda, kai sledeći korak, najčešće nudi da uplatite neku malu sumu novca kako biste dobili dalja uputstva. Od Vas zavisi da li odustajete ili nastavite.

Kako do posla foto1

Kako dakle dodatno i pristojno zaraditi uz pomoć interneta?

Postoji više mogućnosti, a mi ćemo Vam dati smernice i preporuke. Izaberite šta Vam najviše „leži“.

Na internetu se može zaraditi, ali do neke veće cifre – put je dug.  Evo predloga:

Blogovanje i pisanje za sajtove

Informišite se redovno na netu i tražite oglase gde se traže autori tekstova na zadate teme. Zarada uglavnom zavisi od posećenosti Vaših tekstova. Ako ste talentovani i pisanje vam ide od ruke,  sastavljajte tekstove koji se odnose na teme i problematiku koja je medju najtraženijima na netu.

Na sajtu:  www.freelancer.com , možete naći brdo ponuda za pisanje članaka, tekstova pa i knjiga ali skoro isključivo na engleskom jeziku. Traže se sve moguće teme, a zarada koja Vas očekuje istaknuta je pored svakog oglasa.

Zarada od sopstvenog web sajta

Imate besplatne domene koje možete preuzeti na brojnim sajtovima, ali, ako se nadate nekoj većoj zaradi, preporučujemo da kupite pristojan domen, a izradu sajta, ako niste po struci programer i sl. lepo platite, što može da košta do 500 evra.

Na Vama je dalje da napravite dobar sadržaj, nešto originalno, da ga redovno ažurirate, to jest, svaki dan, i tako obezbedite dobru posećenost. To Vam omogućava da ponudite kompanijama i firmama da se reklamiraju na vašem sajtu po dogovorenoj ceni. Možete kontaktirati i Google, koji će Vam na osnovu sadržaja Vašeg sajta dodeliti reklame, i u odnosu na broj klikova na banere sa tim reklamama – dobijate ček!

Kako do posla foto2

Zarada kliktanjem na reklame

Skromnu zaradu možete da ostvarite i učlanjenjem na neke od sajtova koji plaćaju pregledavanje reklama na netu, i to po kliku.

Najpre se registrujete, i onda Vam dnevno na mail stiže dvadesetak oglasa ili reklama sa linkovima koje treba da otvorite.

Preporučujemo da se učlanite na više sajtova i da ih istovremeno otvarate, jer je neophodno da se na otvorenoj reklami zadržite makar 30 sekundi, kako bi Vam zarada bila zaračunata.

Ipak, cene plaćanja jednog klika idu i od 0,001 USD, što je jako malo, ali postoji mogućnost iznajmljivanja „referala“, koji će po nekoj manjoj ceni, raditi za Vas.  Referali naravno koštaju, ali ako ste vešti isplatiće se . Njihova cena zavisi odsajta do sajta. U svakom slučaju, potrebno je mnogo strpljenja.

Zarada popunjavanjem anketa

Postoje i agencije za istraživanje javnog mnjenja ili navika kupaca koje nude odredjenu sumu po popunjenom anketnom obrascu. Češće je reč o agencijama sa američkog tržišta, pa ako ste dobri sa engleskim jezikom, samo napred!

Domaće agencije uglavnom nude, u zamenu za ispunjenu anketu, kupone, popuste, karte za kulturne dogadjaje…

Želimo Vam dobru dodatnu zaradu „iz fotelje“!

Maja Stojanović

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts