Kada je vreme za promenu posla?

Iako se mnogi plaše promena i gubitka radnog mestaposao svakako treba menjati ukoliko niste zadovoljni.

Naravno svi se s vremena na vreme moramo žrtvovati, nijedan posao nije lak, svaki ima prednosti i mane. Ali postoji granica. Ako imate neke od navedenih problema, vreme je da zakopate stari bunar i potražite novo radno mesto.

MOBING NA RADNOM MESTU

Ako ste svakodnevno izloženi mobingu od strane poslodavca, dajte otkaz. Ljudi se svakodnevno bore sa mobingom na radnom mestu, što sa kolegama, što sa poslodavcem.

Za početak potrudite se da ispravite ovu situaciju, međutim ako ne pomaže, nemojte narušavati svoje zdravlje. Potražite drugi posao, makar on bio sa mnjom platom ili nešto van struke. Posledice mobinga mogu biti strašne.

Ukoliko ste izloženi mobingu, verovatno nećete dobiti zalužena priznanja ili unapređenje, zato treba potražiti novog poslodavca, koji nagrađuje vredne i radne ljude, a ne da ostanete kod nekog ko za unapređenje traži da radite druge stvari.

Osim što nećete dobiti zaslužena priznanja, mobing utiče na zdravlje. Možete imati problema sa nesanicom, stresom, gubitkom apetita, a javljaju se i razne bolesti poput srčanih problema, problema sa organima za varenje, i druge.

Ako ste izloženi svakodnevnom stresu i ne ide vam se na posao, potražite drugu opciju za radno mesto
Ako ste izloženi svakodnevnom stresu i ne ide vam se na posao, potražite drugo radno mesto

NE PRIMATE PLATU I NEMATE BENEFICIJE

U Srbiji nije strano da radnici već mesecima ne primaju platu. Odustanite od takvog posla jer tu nema hleba, kao što kaže narodna izreka. Čim primetite da plata kasni i dva meseca,  bežite od tog posla što vas noge nose, ne dajte da se učaurite i čekate da se stvari promene.

Na poslu ste jer vam je potrebna plata a ne zato što imate višak slobodnog vremena. Samo ćete biti na trošku zbog hrane koju kupujete za topli obrok i prevoza koji plaćate.

DOBILI STE BOLJU PONUDU

Nikada se nemojte dvoumiti ako ste dobili bolju ponudu za posao. Pod ,,bolju ponudu“ podrazumevamo isti rad za veću platu; ako na starom poslu niste prijavljeni a novi poslodavac je spreman da ispoštuje svoju zakonsku obavezu; ako dugo putujete na posao a pružila vam se prilika da se zaposlite bliže kući; ako imate bolje radne beneficije – više slobodnih dana, godišnjeg odmora, stimulacije, plaćen prekovremeni rad…

Naravno nemojte samo gledati pozitivne strane novog posla, razmislite koje su mane u odnosu na posao koji već obavljate.

Bolje radne beneficije su uvek dobar razlog za promenu radnog mesta.
Bolje radne beneficije su uvek dobar razlog za promenu radnog mesta.

ZAPOČINJETE SVOJ POSAO

U slučaju da ste vešti u nekom zanatu ili imate plan da započnete privatni biznis, razmislite o našuštanju trenutnog posla (ako vas ne ispunjava ). Vodite računa da u tom slučaju imate neki biznis plan. Takođe budite svesni da vam za početak treba određena svota novca, ne jurite kao muva bez glave, već razmislite gde da nađete novac za pokretanje sopstvenog posla. Ako već nemate svoju ušteđevinu, pozajmite ga ali pazite da ga na vreme vratite.

Uvek je lepše biti sam svoj gazda, iako je odgovornost veća. Mnogi nemaju tu privilegiju da ostvare svoje snove i započnu  posao koji vole i koji ih ispunjava.

Ako ste dobar zanatlija i imate dobrih ideja za započinjanje svog posla, odvažite se, otvorite svoju firmu i napustite radno mesto koje vas ne ispunjava.
Ako ste dobar zanatlija i imate dobrih ideja za započinjanje svog posla, odvažite se, otvorite svoju firmu i napustite radno mesto koje vas ne ispunjava.

U KOJIM SLUČAJEVIMA NE TREBA NAPUŠTATI POSAO?

Naravno postoji i niz slučajeva kada treba čuvati posao i svoju koru hleba.

Određen broj žena obično napusti posao ako se uda za nekog ko je imućniji. Posao nije bitan samo zbog plate, već predstavlja dobru radnu naviku, a mnoge dame koje imaju i po nekoliko decenija radnog staža rećiće vam da je svetinja kada žena ima sopstveni dinar, kada je nezavisna i kada ne traži džeparac od svog supruga.

Ima i onih koje napuste posao kada se ostvare kao majka, da bi se posvetili deci. Možda je ovo u nekim slučajevima opravdan razlog, ali nemojte da razmazite svoje dete. Naviknite i njega na radnu obavezu, vodite ga u vrtić, gde će naći i nove drugare, ali i naučiti da se snalazi bez mame.

Možda i nije velika verovatnoća, ali ako igrom slučaja dođete do nekog velikog novca, ne odričite se radne navike.Poznat je slučaj jednog američkog ,,Loto“ dobitnika, koji je radio u ,,Mek Donaldsu“. Dečko je dao otkaz i tri godine putovao i uživao u novostečenom bogastvu, da bi se nakon ovog perioda vratio na staro radno mesto jer mu je bilo dosadno. Ako ste već došli do nekog novca, ne bi bilo loše da, pošto pokupujete sve što vam duša ište, započnete neki posao. Otvorite neku prodavnicu, butik ili nešto slično, čisto da ne izgubite radnu obavezu.

Pre nekoliko godina veliki broj radnika koji su radili u državnim preduzećima dao je otkaz, tj uzeli su otpremninu i napustili posao. Ovo je takođe delimično greška ukoliko su imali redovna primanja ili ukoliko nisu bili pred penzijom. Mnogi od njih su se vremenom pokajali, jer su novac potrošili a ostali bez posla, radnog staža i zdravstvenog osiguranja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts