Visoke štikle kao opasnost po zdravlje

Bez obzira što Vaše noge izgledaju vitkije i elegantnije na visokim potpeticama, morate priznati da vas nakon određenog vremena počnu bar malo boleti. Osim toga, ako su cipele vrtoglavo visoke i uske, možete zaraditi kurje oči.

Takodje, držanje vašeg tela počinje da se menja, više nije uspravno, već se lagano naginjete napred. To ume da prouzrokuje bolove u ledjima I kičmi.

Skraćeni listovi kao jedna od posledica

Kod nekih žena u godinama, mogu se primetiti listovi „podignuti“ ka gore, tj.  kraći su nego kod drugih žena, što je takođe posledica preteranog nošenja visokih potpetica.

Neke žene, s druge strane,ne  mogu da nose  ravne cipele kao što su baletanke jer ih od ravne obuće bole kukovi.  Uglavnom, nekih 4 ili 5 cm smatra se sasvim ugodnim za svakidašnji odlazak na posao I druge aktivnosti po gradu.

Bez obzira što visoke štikle loše utiču na naše zdravlje, mnoge devojke se ne plaše mogućih posledica.  Naravno, razloga za strah nema ako visoke potpetice nosite u posebnim prilikama a ne svakodnevno.

visoke potpetice zdravlje

Vredi li trpeti bol zbog lepote?

Jedno je sigurno, za lepotu ipak ne treba trpeti, ili makar – stalno trpeti!  Moguće je pronaći vrlo lepe cipele s nižom petom koje su udobne i u kojima je lakše hodati. Takođe, bitnije od visokih štikli je držanje devojke ili žene koja cipele nosi. Ako nam je udobno u cipeli koju smo izabrale, zračimo srećom, osećamo se prijatno i opušteno, a to okolina sasvim sigurno primećuje.

Neka istraživanja pokazuju da žene koje nose visoke potpetice počinju da osećaju bol u petama nakon jednog sata, šest minuta i 48 sekundi. One osetljivije, njih 20 posto, počne da pati već posle samo 10 minuta provedenih na štiklama.

Bose kući zbog neudobne obuće!The-Shoes-You-Wear

Više od trećine ispitanica izjavilo je kako su njihova stopala toliko patila dok su bile na vrtoglavim petama, da su na kraju rešile da se izuju I bose odu kući. Verovatno Vam se ovo desilo bar jednom u životu!

Takodje, zbog lepote nekada kupimo cipele koje su preuske kako bi nam noga delovala izduženije. Istraživanje svojim podacima takodje upozorava da nošenje premalih cipela može izazvati dugoročne štete poput artritisa, preloma i ukočenosti živaca što može dovesti i do operacije.

Osim toga, visoke pete guraju stopalo napred što stišće prste. To može dovesti do urastanja noktiju, grube kože, crvenila i žuljeva. S obzirom da su prsti ‘zgnječeni’ koža će izlučivati više vlage što je plodno tlo za obolevanje od atletskog stopala.

Cipele mogu uzrokovati bol i dovesti do takozvanog stresa frakture odnosno, male napukline u kostima.

Studija je takođe da otkrila žene u proseku imaju 17 pari cipela, a muškarci osam. Samo 12 posto muškaraca priznalo je da nosi elegantne, ali neudobne cipele. Dvostruko više žena nego muškaraca pati od kurjih očiju, napuklih peta i ‘čukljeva’.

Uprkos tome, 20 posto nije zatražilo pomoć lekara jer tim problemima nisu pridodavale preteranu pažnju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts