Trudnoća posle abortusa

Mnoge žene se pitaju kako abortus može da utiče na buduću željenu trudnoću. Najbolje je da se o tome kakva će biti ponovna trudnoća, prva posle abortusa, informišu kod ginekologa koji obavlja kiretažu, i tako odmah znaju kakav i koliki rizik po zdravlje i buduće trudnoće može da usledi što je takodje u vezi i sa brojem namernih pobačaja.

Da li je moguća trudnoća posle abortusa?

Trudnoća posle abortusa je svakako moguća. Ako abortus izvrši stručnjak u legalnoj ordinaciji, teško da ćete biti suočeni sa velikim problemima. Ipak, trebalo bi da imate na umu da su moguće posledice abortusa u vezi sa ožiljkom koji je napravljen na zidu materice. Ožiljak na zidu materice može da blokira jajovod i tako ozazove neplodnost. Za ovaj problem ,rešenje je operacija koja će Vam omogućiti da iznesete trudnoću do kraja.

trudnoca posle abortusa

Još jedan problem , koji se može javiti tokom trudnoće posle abortusa je nemogućnost da se zadrži placenta u odredjenom stadijumu drugog stanja.

Abortus takodje može da ošteti i grlić materice.Tako da, u slučaju da pokušavate da ostanete trudni posle abortusa, a naročito nakon više abortusa i nemate uspeha u tome u periodu od šest meseci, treba da odete na pregled. Dakle, ako ne uspevate da zatrudnite nakon recimo dva meseca, potrebno je svakako da još malo sačekate.

Komplikacije

Postotak rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je 1%. Sa starijom trudnoćom broj mogućih komplikacija postaje veći. Prvi simptomi komplikacija javljaju se ubrzo nakon obavljene kiretaže.

Jedna od najčešćih komplikacija je infekcija jer i pored upotrebe sterilnih instrumenata i antiseptika postoji mogućnost da bakterije dodju do materice. Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku ili sekret neprijatnog mirisa. Infekcije se moraju lečiti i to antibioticima, a nakon lečenja obavezna je kontrola .

Nekada se desi da u materici ostane odredjena količina tkiva ploda ili posteljice. Simptomi ovog stanja su jaki grčevi, duže krvarenje, izbacivanje komada zgrušane krvi… vaj problem se leči ili operativnim putem ili lekovima koji izazivaju kontrakcije mišića materice koji će izbaciti preostalo tkivo.

Još jedan rizik abortusa je perforacija materice koja se dešava ako instrument probije zid materice. Rizik za ovu pojavu je veći u poodmakloj trudnoći u odnosu na ranu trudnoću.

Materica je inače vrlo jak mišić i često zaraste sama u kratkom periodu ali u svakom slučaju, ako postoji sumnja na perforaciju, neophodna je hospitalizacija.

Kod abortusa koji se obavljaju u drugom tromesečju trudnoće moguće je da se desi cepanja grlića materice. Manje cepanje zaraste bez posebnog lečenja dok ozbiljniji zahtevaju zašivanje.

I na kraju, vrlo retko se može desiti da nakon čišćenja materice žena i dalje ostane trudna. Ovo stanje je moguće u blizanačkoj trudnoći ili kada je trudnoća vrlo rana.

Lečenje podrazumeva ponovljeni abortus.

U svakom slučaju, sve ozbiljnije komplikacije abortusa uglavnom se odnose na kiretažu u kasnijoj trudnoći što je inače zabranjena praksa, ili na neprofesionalno izveden zahvat.

Telo žene nakon abortusa i oporavak

Posavetujte se sa vašim lekarom o tome koliko dugo treba da se uzdržavate od seksulanih aktivnosti sa ili bez zaštite posle uradjene kiretaže. Treba da shvatite da je Vašem telu potrebno odredjeno vreme da se oporavi.

Činjenica je da je abortus jedno traumatično iskustvo za matericu i zato je nophodan protok vremena da se materica oporavi , kako bi mogla da podnese narednu trudnoću do kraja i bez problema. Ovaj periodje individualan a može da traje od nekoliko sedmicapa do nekoliko meseci. Važno je jedino da poslušate savete i uputstva vašeg lekara.

bila u stanju da podnese trudnoću do kraja. Period oporavka može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ali važno je da se pridržavate instrukcija Vašeg lekara.

Ukoliko imate želju da ostanete u drugom stanju posle abortusa, počnite da radite na tome pošto se posavetujete sa lekarom koji će pregledom utvrditi vaše zdravstveno stanje. Ojačajte imunitet zdravom hranom i urednim načinom života, odbacite alkohol i cigarete, opustite se i izbegavajte napetost jer to može imati negativan uticaj.

Simptomi nove trudnoće biće uobičajeni poput izostanka cikliusa, mučnine, povraćanja, nesvestice, vrtoglavice…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts