Koju hranu treba izbegavati za vreme praznika

Stižu nam slave, novogodišnji i božićni praznici a sa njima i velike količine pojedene hrane kojoj ne možemo nikako odoleti. Višak kalorija nije jedini problem praznične hrane. Mnogo veći problem su toksični i kancerogeni sastojci koji se nalaze u njoj.

MARGARIN

Mnogi se u vreme praznika, u nedostatku slobodnog vremena odlučuju za kupovinu kolača. Moramo se setiti da većina ovih proizvodjača, da bi uštedeli na materijalu, umesto putera koriste margarin koji je pun transmasti koje su štetne za ljude. Margarin predstavlja mešavinu zasićenih i izmenjenih masti.

Izmenjene masne kiseline imaju brojne neželjene efekte: blokiraju normalnu promenu holesterola u jetri, i dovode do porasta lošeg – LDL holesterola za koji znamo da je glavni podstrekač arterijskih obolenja. One smanjuju i nivo dobrog – HDL holesteroja, a povećavaju nivo jedne supstance u krvi koja predstavlja riziko faktor za kardiovaskularne bolesti. Izmenjene masne kiseline se smatraju odgovornim za oštećenje imunog sistema i stvaranje slobodnih radikala. Da biste to izbegli odvojite malo vremena i napavite poslasticu u kojoj ćete uživati bez bojazni da će Vam naškoditi.

ishrana za vreme praznika

VEŠTAČKE BOJE

Ne kupujte slatkiše koji imaju jaku boju. Sve te jarke boje su veštačke, jer bi prirodne bile jako skupe..

SUHOMESNATI PROIZVODI

Ni jedna praznična trpeza ne može se zamisliti bez suhomesnatih proizvoda. Ali, kada udjete u prodavnicu i krenete da ih trpate u korpu, setite se da u većini ima jako puno nitrata veoma štetnih za ljudsko zdravlje. Radi produžetka trajnosti proizvoda dodaju mu se konzervansi koji sprečavaju ili usporavaju razmnožavanje mikroorganizama ali štete i ljudskom zdravlju. Zato je najbolje spremiti domaće suvo meso koje sad može da se suši i u gradovima , a ne samo u selima,  jer postoje ljudi koji imaju sušare i time se bave.

GAZIRANA PIĆA

Za vreme praznika popijemo i velike količine sokova. Uglavnom se odlučujemo za one gazirane, iz razloga da svarimo previše hrane koju smo uneli u organizam. Tada ne razmišljamo da oni, pored toga što nemaju nikakvih vitamina, sadrže mnogo štetnih sastojaka kao što su kofein, ugljen-dioksid, veštački zasladjivaci i aditivi kao što su konzervans i veštačke boje.

Boja karamele koja se koristi u mnogim gaziranim napicima ima malo veze s karamelom. Umesto da je reč o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfata. Poznato je da boja dobijena na ovaj način izaziva problemime štitne žlezde i jetre. Umesto njih mnogo je bolje popiti času domaćeg soka ili limunade koja će nas osvežiti, a vitamin C iz limuna pojačati naš imunitet.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts