Rolex satovi – sinonim za luksuz

Rolex satovi

Istorija Rolex satova – Osnivač kompanije Rolex je Hans Vilsdorf. Rodjen je u Bavarskoj 1881.godine i časovnicima je počeo da se bavi kao jako mlad. U to doba, početkom 20.veka, nosili se uglavnom samo džepni satovi čiji mehanizmi i nisu bili tako precizni pa su izradjivani najčešće za žene sa funkcijom nakita i to u skromnim serijama.

Želeći nešto da promeni i videvši u satovima veliku mogućnost razvoja zarade, Vilsdorf je osnovao kompaniju specijalizovanu za distribuciju časovnika za Veliku Britaniju. On je dotadašnje neprecizne ručne satove opremio veoma preciznim švajcarskim mehanizmima a karakteristike časovnika je konstantno testirao u zvaničnim organizacijama za kontrolu kvaliteta, jer je želeo da njihov kvalitet i preciznost stalno unapredjuje.

rolex osnovna

Slede prvi uspesi, pa je tako jedan Rolexov model dobio, 1910. godine, švajcarski sertifikat za ručni časovnik , a par godina kasnije, sledi slično opservatorije KEW iz Velike Britanije koja je dodelila Rolexovom ručnom časovniku sertifikat preciznosti ‘A’ klase. Ovo priznanje je inače bilo isključivo dodeljivano za kvalitet pomorskih hronometara i predstavljalo je najvišu referencu tog tipa u ono vreme. Rolex je tako uspešno dokazivao da ručni satovi konačno mogu imati i preciznost.

Godine 1920. Vilsdorf osnova Montres Rolex SA sa sedištem u Ženevi kako bi bio bliže proizvodnji satnih mehanizama. Desetak godina kasnije, Rolex predstavlja i automatski mehanizam za navijanje. Što je kao svojevrsni sistem , i danas osnova svih modernih automatskih satova. Na taj način, satovi na ručno navijanje odlaze u prošlost a Rolex laboratorija počinje da svoje modele testira na planinskim vrhovima u dubinama okeana, u predelima sa ekstremnim temperaturama… Tako su Rolex satovi samo potvrdjivali svoju nadmoć.

Rolex je bio prvi…

Četrdesetih godina dvadesetog veka, Rolex počinje da proizvodi veoma cenjene satove koje su u ono vreme nosili najuticajniji ljudi sveta. U tom periodu je kreiran i Datejust, prvi ručni hronometar sa prozorom na brojčaniku, dok je Rolex bio prvi i po inovaciji koja pored datuma, u celosti pokazuje i koji je   dan u sedmici.

U pedesetim godinama prošlog veka, Rolex takodje razvija koncept profesionalnih časovnika koji su imali funkcije instrumenata i kao takvi, daleko prevazilazili ulogu samo pokazivanja vremena.

Predstavljamo Vam neke modele Rolex ručnih satova:

Muški ručni sat Rolex Oyster Perpetual – Submariner Date

Dimenzije kućišta ovog mehaničkog sata su 40mm, a samo kućište je napravljeno od nerdjajućeg čelika. Sat je vodootporan , rotirajući prsten je od keramike a narukvica takodje od čelika.

rolex novi modeli

Muški ručni sat Rolex Oyster Perpetual – Day-Date

Dimenzije kućišta presvučenog 18- karatnim žutim zlatom su 36mm, sat je vodootporan do 100m a pored brojčanika tu su i indikacija datuma i dana u nedelji. Narukvica je od 18-karatnog žutog zlata a mehanizam mehanički, samonavijajući.

rolex muški

Muški ručni sat Rolex Oyster Perpetual Day-Date

Verzija prethodno opisanog modela iz iste linije, samo što je umesto žutog zlata zastupljeno 18-okaratno belo zlato.

rolex ručni sat

Novi modeli deo su kolekcije Celinni koju čine satovi sa narukvicama od kože aligatora i razvrstani su na modele- Celinni Date, Cellini Dual i Cellini Dual Time.

Muški ručni Rolex Cellini Date je sat kalibra kućišta od 39mm, presvučen 18-okaratnim zlatom i vodootporan do dubine od 50 metara. Poseduje samonavijajući mehanizam.

rolex4

Muški ručni Rolex Cellini Dual Time sat poseduje kompletno iste funkcije kao prethodno opisani model sata, ali je razlika u dizajnu.

rolex5

Ženski Rolex satovi

Rolex Datejust Ladies Steel and Gold – Original Diamond Dial 2014 ima automatski mehanizam i napravljen je od žutog zlata, safirnog stakla i čelika. Luksuzan i moderan sat čija je cena oko 7 000 evra.

rolex-zenski1

Rolex Date Just Pearlmaster Weissgold sa automatskim navijačem i premerom od 34 mm, je ženski ručni sat napravljen od belog zlata. Cena mu je oko 20 000 evra.Kazaljke su srebrne a staklo safirno. Ovaj sat ima garanciju od 2 godine.

rolex zenski2

Najskuplji Rolex

Vrlo redak Rolex sat, proizeden 1942. godine, najskuplji je sat ikada prodat. Kupljen je na aukciji poznate aukcijske kuće Christie’s za neverovatnih 1,16 miliona dolara.

Ovaj sat je proizveden u tek 12 primeraka i poklanjani su popularnim vozačima auto utrka u Italiji i Velikoj Britaniji, kao što su bili Stefano La Motta i Barone di Salinella.

rolex najskuplji

Original ili kopija – Kako prepoznati?

Osim po ceni, replike Rolex satova prepoznaćete ne jedan od sledećih načina: Originak Rolex sat uobičajeno ima malu lupu na mestu gde je pozicija datuma. Kopije poseduju obično tek komad stakla.

Rolex satovi su napravljeni od visoko kvalitetnih materijala koji pod rukom moraju upravo to dokazati. Kazaljke na Rolex satovima uglavnom se jedva čuju, pa obratite pažnju i na taj detalj. Proveru možete da uradite i uporedjivanjem serijskog broja sa modelom, što lako možete naći na internetu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts