Kako posaditi Božićnu pšenicu

Praznik Hristovog rođenja je najveći praznih hrišćana širom sveta. U katoličkoj crkvi se praznuje 25. decembra, a u pravoslavnoj 7. januara.

Za ovaj praznik, kao i za ostale crkvene praznike, vezani su brojni običaji. Mnogi vernici ga proslavljaju i danas, trudeći se da ispoštuju makar neke običaje koje su naučili od svojih roditelja, baka i deka…

Nekada se podrazumevalo da se na Božić odlazi na Božićnu liturgiju u crkvu kako bi se vernici koji su postili Veliki Božićnu liturgiju pričestili, a onda se sedalo za bogatu Božićnu trpezu, koja je predstavljala najvažniji deo praznika. Danas, u skladu sa vremenom u kome živimo i bržem načinu života, promenio se i način proslavljanja Božića, ali ga svako obeležava kako zna i može. I dalje se za praznik Hristovog rođenja pripremaju najlepša i najukusnija jela, sadi pšenica, mesi Božićna česnica, kupuje Badnjak…

Sve su to naši lepi, starinski običaji koje je neophodno održati i poštovati i dalje, kako bi se očuvala bogata tradicija našeg naroda i kako bi i naša deca prenela svojoj deci. Iako se proslavljanje Božića u gradskim sredinama bitno razlikuje od onih u seoskim sredinama, važno je obeležiti ovaj važan hrišćanski praznik.

Pored česnice, pšenica  je neizostavni deo Božićne trpeze. Ona simbolizuje ponovno rađanje prirode i uspešnost useva na proleće. Zato je važno da ne požuti, jer se veruje da će usevi propasti  te godine.

Prema narodnom verovanju, pšenicu valja posaditi 17. decembra po pravoslavnom kalendaru, kada se proslavlja praznik Svete velikomučenice Varvare, u narodu znan kao Varvarica.

Ako želite da sami zasadite Božićnu pšenicu, a ne da kupite gotovo, što vam od srca predlažem, evo kako je najbolje to da uradite…

Lakša varijanta je da stavite natopljenu vatu u činiju ili na tanjirič, preko poređate zrnca pšenice, stavite na toplo mesto i zalivate po potrebi, ali ne previše. Međutim, veliki nedostatak ovakovog načina sadnje jeste vrlo neprijatan miris kada pšenica isklija i ozeleni.

kako posaditi bozicnu psenicu

Zato vam predlažem da je ipak zasadite na klasičan način, odnosno u zemlju. Za to vam nije potrebno mnogo zemlje, a ni pšenice. Dovoljno je da u pliću posudu stavite zemlju, preko nje rasporedite zrnca pšenice, pa stavite još malo zemlje. Zemlju ne treba zalivati mnogo, kako zrnca pšenice ne bi istrulila, već je dovoljno da je poprskate svakog dana.

kako zasaditi bozicnu psenicu

Ne zaboravite da u sredini posude ili tanjirića ostavite mesta da za sveću, koju ćete upaliti na Božićnoj trpezi.

kako uzgajati bozicnu psenicu

Pre nego što iznesete ovako pripremljenu pšenicu na Božićnu trpezu, ukrasite je crvenom trakom.

sejanje bozicne psenice

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts