Kako odčepiti začepljene odvode bez štetnih hemikalija

Sigurno ste se bar jednom u životu susreli sa problemom začepljenog odvoda. Dok se odvod u kuhinji s vremena na vreme začepi zbog masnoće i ostataka hrane koji odlaze iz sudopere, odvode na kadi možemo zapušiti dlakama koje skliznu kroz rešetku i tako nakupljene naprave veliki problem.

Sigurno ste probali razna sredstva i bili manje ili više uspešni u tome. Najlakše je kupiti neko hemijsko sredstvo za odčepljenje, ali ona zbog svoje jačine i isparenja mogu štetiti našem zdravlju, a mogu oštetiti i površinu sanitarije. Takodje, ona predstavljaju ozbiljan ekološki problem.

odcepljivanje odvoda

Evo nekoliko saveta kako da odvod u kuhinji i kupatilu odčepite bez upotrebe opasnih i štetnih hemikalija:

1. Uzmite žicu koja na jednom kraju ima kukicu ( ako nema sami je napravite).Gurnite je u odvod i povlačite je gore dole. Na nju će se zakačiti dlake i prljavština koje su uspele da prodju kroz otvor na kadi i lavabou. kada završite sa “ pecanjem“ pustite vrelu vodu koja će dodatno očistiti cevi.

2. U začepljenu cev sipati nekoliko kašika sode bikarbone, pa naspite šoljicu sirćeta. Zbog burne reakcije odmah zatvorite odvod zapušačem za kaduili lavabo (ako nemate zapušače zapušite starim krpama). Posle sat vremena pustite vrelu vodu da protera nečistoću koja se razgradila posle reakcije sirćeta i sode bikarbone.

3. Uzmite šoljicu od kafe soli, šoljicu boraksa i 2 šoljice sirćeta. Sve to sipajte u lavabo ili kadi i pustite vruću vodu da spira nečistoću.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts