Šta kreme za lice zaista sadrže

Mnogi od nas prilikom kupovine kozmetičkih preparata, retko obraćaju pažnju na kompletan sastav onoga što izaberu.

U kozmetici koju možete naći na rafovima parfimerija, pored uputstavau kojima se obećava podmladjen I zdrav izgled vaše kože, nalazi se I pozamašan spisak potencijalno opasnih sastojaka.

Na primer neko od mineralnih ulja sadrže skoro svi preparati, a mogu biti izuzetno štetna.

Ova ulja omogućavaju glatkost kože, ali nemaju nikakav hranljiv efekat. Takodje, kada hoćemo da operemo lice, moramo upotrebiti nešto agresivnija sretstva za skidanje, pa je to dodatni šok za vašu kožu.

krema za lice

Satojci iz krema mogu izazvati I zavisnost kože od njih, pa se tako teže prelazi na neke druge preparate koji bi bili povoljniji za vaše lice.

Ipak ima I korisnih sastojaka, naravno, a treba znati koji od njih su blagotvorni I na osnovu toga kupovati ispravnu kremu u moru ponudjenih. To su na primer abrazivne supstance poput morske soli, mekinja, brašna, kaolina i bentonita koji su vrsta lekovite gline.

Tu su I sastojci koji sprečavaju upale kao što su antioksidanti, kao na primer ekstrakt iz semenki grejpfruta, zeleni čaj, vitamin D, slatki koren, kanadska vrba, silandiol salicilat, ovas i krastavac.

Korisni su I sastojci zaduženi za omekšavanje kože. Birajte kreme koje sadrže sastojke kao što su ciklometikoni, fosfolipidi, šea puter, simetikon, vitamin E i vitamin A, lanolin…

Svaki kozmetički preparat, koji snabdeva kožu vlagom, mora da sadrži šećerne alkohole. Oni zadržavaju vodu I održavaju kožu mekom i vlažnom. Najpoznatije vrste su hijaluronska kiselina, laktinska kiselina, propilen glikol, med, aminokiseline iz susama, PCA, gliceret-12 i glicerin.

Za AHA i BHA kiseline se ispostavilo se da čine kožu debljom, da podstiču regeneraciju pa je koža čistija I sjajna.

Ipak BHA kiselina može da istanji kožu, ukoliko se koristi često ili ukoliko proizvod sadrži visoku koncentraciju ove supstance.

Uljne esencije su dosta česte u kremama. Odlično zamenjuju veštačke parfeme. Retko mogu da iritiraju kožu ali su ipak bilji od veštačkih sastojaka.

Konzervansikrema lice1

Oni su deo kozmetičkih preparata da bi im produžili rok trajanja i da bi sprečili razvoj bakterija i plesni. Iako se tvrdi da su neškodnjivi jer ih ima I u prehrambenih proizvodima, moguće su alergije.

Najčešći  konzervansi su: metilparaben, propilparaben, butilparaben i fenoksietanol. Izbegavajte formaldehid, koji neretko može iritirati oči. Od materija u kremama čija je uloga da olakšavaju razmazivanje treba izbegavati natrijum lauril sulfat, supstancu koja je  veoma agresivna i može da izazove iritaciju kože.

Proizvodi koji sardže Urea glikolizate, imaju bezbroj prednosti: prirodna je i neutralna, neće iziritirati kožu, a pri tom će je učvrstiti i učiniti dermis i epidermis debljim. Upotrebom ovakvih preparata, lice će biti manje naborano i hidrirano.

Šta treba izbegavati

Poznatije vrste koje se koriste u kozmetici SD alkohol i etanol. Alkohol medjutim istanjuje površinski sloj kože koji sprečava njeno isušivanje pa tako koža ostaje nezaštićena i često postaje veoma masna. Takođe, alkohol uzrokuje prerano starenje i izboranost kože.

Lanolin, butil stearat, kakao puter, ulje iz semenki, isoparafin C9-11, laneno ulje, oktil palmitat, oktil stearat, miristil miristat, miret-3 miristat, oktil palmitat i oktil stearat su materije koje zatvaraju pore. Čitajte pažljivo na etiketi da li ih ima u prouzvodu I izbegavajte ih.

Veštačke boje nikako nemaju korisno dejstvo i dodaju se kozmetičkim preparatima samo iz estetskih razloga. Većina njih iritira kožu, posebno delove oko očiju. Potražite kreme bez veštačkih boja.

Mirisne supstance u kremama jeste da daju prijatan miris ali mogu da izazovu dermatitis, takodje, reaguju na sunčeve zrake i mogu da uzrokuju pigmentaciju po koži lica. Kupujte proizvode sa naznakom –bez mirisa.

Lanolin, kao jako čest sastojak poznat je po tome što može biti snažan iritant. Oni koji su na lanolin alergični, mogu računati na reakciju poput nastanka akni I bubuljica.

Dakle, pažljivo čitajte etikete, informišite se I pratite vašu kožu I promene na njoj. Najbolje je da kada kupite preparat, posmatrate reakciju vaše kože I tako utvrdite koliko Vam zaista odgovara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts