Ravni tabani kod dece

Stopalo je sastavljeno od mnogo kostiju koje su povezane mišićima. Svod stopala, koju se vidi kao šupljina kada uradite otisak stopala, se održava upravo snagom tih mišića. Ako su mišići dovoljno jaki, stopalo će biti pravilno razvijeno, a ako su mišići slabi, dolazi do spuštanja svoda pa tako nastaju ravni tabani.

Što je težina težina tela veća, pritisak na stopala raste, mišići slabe a svod stopla se dodatno spušta.

Kod beba i dece starosti do tri godine tabani izgledaju ravno, jer se kod mališana uzdužni luk stopala još nije razvio. Međutim, kada dete napuni tri godine to počinje prirodno da se reguliše.

Ravni tabani kod dece

Medjutim pokazatelj da nešto nije u redu je ako primetite da dete ne može da izdrži dugo da hoda, ako se žali na bolove u kolenima, i ako mu je hod trapav I nesiguran.

U tom slučaju uradite kućni otisak stopala. Neka mokrom nogom nagazi na beton. Problem postoji ako ostaje trag čitavog stopala. To znači da su tabani I dalje ravni.

Kome se obratiti za pomoć

Kad primetite ili posumnjate da dete ima ravne tabane, prvi na listi obaveza je odlazak kod ortopeda. Lekar će vas uputiti na vežbe stopala koje bi dete trebalo redovno da radi. Osim vežbi, preporučuje se nošenje ortopedske obuće koja se pravi specijalno po meri detetovog stopala.

Šta očekivati

Vreme potrebno da se tabani isprave, u  vezi je sa uzrastom deteta i vrste deformiteta, odnosno procenta spuštenosti svoda. Potrebna je upornost, ovo se ne može preko noći ispraviti. Ako dete redovno vežba I nosi preporučenu obuću, rezultati će doći.

ravna stopala kod dece

Vežbe za ravne tabane

Vežbe za ispravljanje ravnih tabana su  jednostavne i mogu biti čak i zabavne deci. Potrebno je da mališan kad god može hoda malo na prstima, zatim na petama a onda i na spoljnoj i unutrašnjoj strani stopala.

Možete koristiti I klikere koje će dete hvatati nožnim prstićima. Postoje i valjci koje dete tabanom treba da valja. Možete za ovo koristiti na primer pivsku flašicu.

Kad ste na moru, neka vaša deca što duže hodaju bosa po pesku i kamenčićima. Sve ovo ojačaće mišiće tabana.

Obuća

Bebine prve cipelice treba da imaju elastičan đon, kako bi dete osetilo neravnine tla po kome hoda, I tako jačalo mišiće oko svoda. Prednji deo cipele mora da bude dovoljno širok, da bi se stopalo, I prsti nesmetano razvijali. Osim cipelica, možete koristiti uloške. Ima raznih vrsta, od materijala do oblika. Postoje ulošci koje sami možete podešavati u zavisnosti od toga koliko je oporavak napredovao.

Mnogi roditelji, želeći najbolje svom detetu, od malena kupuju isključivo ortopedske cipelice, duboke sa anatomskim ulošcima. Ovo može ulenjiti detetova stopala i jedan je od izroka što dete kasnije ima ravna stopala. Ne preterujte sa ovakvom obućom, već menjajte oblik i modele obuće, ni ona sasvim ravna cipela nije strašna već će upravo  naterati stopala vašeg deteta da budu aktivnija.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts