Zašto su opasni antibiotici u trudnoći

Antibiotici u trudnoći

Ako ste trudni, sigurno ste se već do sada pitali koji su vam lekovi dozvoljeni, koliko su sigurni za upotrebu, koliko su štetni ako ih redovno pijete, da li su opasni…

U svakom slučaju, odgovore na sva ova pitanja morate potražiti kod vašeg lekara, jer je svaka trudnoća priča za sebe, pa tako i vaša.

Koliko je stvar ozbiljna govori i podatak da čak i lekovi koji se izdaju bez recepta, kao što su aspirin, brufen, ili naproksen, nose rizik od urođenih mana,ako ih piju trudnice.

trudnica lekovi

Nema stopostotno sigurnog leka za trudnice!

Upozorenje kojeg se treba držati je da nema leka koji se smatra sto posto bezbednim za korišćenje tokom drugog stanja.

Koji su vam lekovi dopušteni a koji ne, utvrdiće lekar na osnovu procene koliko bi odredjeni lek imao uticaja na bebu a koliko na vas, i na osnovu krajnjeg očekivanog ishoda – daće svoje mišljenje.

Antibiotici u trudnoći su posebna priča jer kao i kod većine lekova, ni kod njih nisu izvedena detaljna testiranja kod trudnica, kako bi se znalo da li i koliko mogu da utiču na zdravlje majke i ploda.

Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilinski antibiotici, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba obavezno izbegavati –na primer tetracikline i baktrim.

Obavezno konsultovanje sa lekarom

Lekari uglavnom savetuju trudnicama da, kad god je moguće, izbegavaju lekove, posebno u prva tri meseca trudnoće kada se intenzivno formiraju bebini organi. U tom periodu je i beba najsenzitivnija na dejstvo medikamenata. S druge strane, mora se voditi računa i o zdravlju majke, koja, ako ne dobije terapiju, opet može ugroziti i svoje i zdravlje bebe.

Vaganje izmedju rizika po plod i rizika po majčino zdravlje

U takvim slučajevima, pre propisivanja bilo kog antibiotika, lekar procennjuje da li je opasnost od uzimanja leka veća od rizika nelečenja bolesti koju ima buduća majka. Lekar će uvek izabrati lek iz određene grupe, koja je sigurnija za trudnicu.

Iako se neki antibiotici smatraju bezbednim – neželjena reakcija se može javiti u bilo kom trenutku

Iako većina lekova nije ispitivana na trudnicama, dobro je to što se zbog njihove duge primene, nakupilo dosta informacija o njihovoj bezbednosti.

Bezbednim se uglavnom smatraju: penicilini (kao što su sinacilin, amoksicilin), eritromicin i cefalosporinski antibiotici.

Ipak, svi navedeni lekovi se mogu uzimati isključivo u dogovoru sa nadležnim lekarom. Osim toga, lekara treba obavestiti o bilo kom alternativnom leku ili dodatku ishrani koje trudnica uzima ili planira da pije.

Štetno dejstvo lekova u trudnoći

Dejstvo nekog antibiotika može da se pokaže odmah po uzimanju ali i nakon dugotrajnije primene u srednjim ili manjim dozama ojese mogu deponovati u telu trudnice ili bebe u stomaku.

Zbog toga što fetus nema još uvek potrebnu zrelost, razgradnja lekova pa i antibiotika, kao i njihova eliminacija i izlučivanje, biće usporeni, a posebno jer jetra i burezi fetusa još nisu razvijeni.

Na ovakav način stvara se mogućnost pojave različitih štetnih efekata usled nakupljanja leka u fetusu. Razumljivo je i zbog čega čak i male doze mogu izazvati oštećenja.

Ako niste znali da ste trudni?

Ako je žena, koja nije znala da je u drugom stanju pila neke od nedozvoljenih lekova tokom prvih 10 do 14 dana od oplodnje, plod će se ponašati po formuli –   „sve ili ništa“. Dakle, ili će biti sve u redu, ili će se pojaviti menstrualno krvarenje. Ali, ako su lekovi uzimani u kasnijim periodima trudnoće, neophodno je na to ukazati ginekologu koji će vas posavetovati o koracima koje treba da preduzmete.

Nagli prekid terapije takodje može usloviti probleme

Imajte u vidu i da prekid terapije nekim lekovima možeda dovede do problema ako trudnica naglo prestane da ih uzima jer je saznala da je u drugom stanju. Tada je obavezno tražiti od lekara da vam propiše alternativnu terapiju kako biste zaštitili i svoje ali i zdravlje ploda.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts