Kako se leče grčevi kod beba i šta pomaže

Statistike kažu da se čak 40 odsto beba suočava sa grčevima odnosno kolikama.

Kada počinju grčevi?

U najvećem broju slučajeva grčevi kreću sa trećom nedeljom starosti novorodjenčeta.Nekad se jave i posle navršene prve nedelje, kada beba malo ojača i kada počne da unosi više mleka hranjenjem ili dojenjem.

Kada prestaju grčevi?

Problemi sa grčevima bebu znaju da muče do 4 meseca starosti. Medjutim nema univerzalnog pravila, kod nekih beba, kolike su slabijeg intenziteta i kratko traju, dok kod drugih traju i do šestog meseca starosti.

Koliko vremenski traju grčevi?

Ni ovde nema pravila. Beba se vrlo brzo može smiriti pa Vas ubrzo plačem opet podsetiti da ima grčeve. Nekada napad grčeva može trajati i čitavu noć.

grcevi-kod-beba

Kako ih prepoznati?

Nije lako prepoznati šta je zapravo uzrok plača bebe. Medjutim, ako ste sigurni da je beba nahranjena i napojena, čista i presvučena, ako se nije upiškila ili ukakila, i ako je isključena mogućnost postojanja neke bolesti, reč je o grčevima. Prilikom bolovazbog grčeva, bebin plač je jak, intenzivan i dugo traje.

Kada su najjači grčevi kod beba?

Iz još nerazjašnjenih razloga, grčevi počinju popodne i najjači su predveče i tokom noći kada bebin plač postaje glasniji.

Medicina još nema kompletan odgovor ni detaljno objašnjenje o tome zašto nastaju grčevi kod beba.

Ipak, ako ste uplašeni roditelj, znajte da grčevi nisu bolest, nego simptom. Postoji nekoliko tumačenja o tome kada nastaju i od čega nastaju problemi sa grčevima u nežnom bebinom stomaku.

Mogući uzroci kolika

Gasovi, alergija na neku vrstu hrane, nedovoljno razvijen mlad sistem organa za varenje i probavu, progutani vazduh tokom hranjenja ili dojenja, neka od supstanci u majčinom mleku koja ne prija novorodjenčetu, stres kod bebe i stres kod roditelja koji se prenosi na novorodjenče.

Kako se leče grčevi kod beba i šta pomaže

Kako sprečiti kolike? Pedijatar će vam možda propisati espumisan kapi sa aktivnom supstancom – simetikonom, koji razgradjuje gasove i sprečava njihov nastanak u bebinim crevima.

Medjutim, kapi, koje su inače vrlo prijatnog ukusa banane, nisu čarobni napitak. Kod nekih beba će delovati, a kod drugih jednostavno – ne. Bebama se daje 25 kapi nekoliko puta dnevno.

Pokušajte sa kapima za bebe – BioGaia koje su zapravo probiotički preparat.

Neka istraživanja su došla do zaljučka da bebe koje pate od grčeva imaju manjak probiotičkih bakterija u sistemu organazavarenje. Zato je moguće da lečenje grčeva kod beba spovodite probioticima (Lactobacillus reuteri). Ova istraživanja tvrde da su probiotici učinkoviti u velikom broju slučajeva. Gripe water (vodica protiv grčeva) može se nabaviti u apotekama i može dati dobre rezultate. Sadrži ekstrakte lekovitog bilja – kamilice, matičnjaka i komorača.

kapi za bebe za grceve

Čajevi protiv grčeva kod beba

Dobro poznat narodni lek koji se dugo koristi u borbi sa grčevima kod novorondjenčadi je čaj od kima. Pola kašičice zdrobljenog zrnevlja kima prelijte sa šoljom provrele vode. Neka odstoji desetak minuta. Dajte bebi da pije nakašičicu dok je čaj još topao. Ako odbija da pije, dodajte malo šečera dok kuvate vodu.

Bebama može da pomogne će i običan čaj od komorača za bebe koji možete kupiti u apoteci. Preporuka je da pri odabiru preparata za grčeve, obratite pažnju na sastav i da izbegavate one koji sadrže sodu bikarbonu ili alkohol.

Uz bilo kakav tretman preporučuje se da bebu privijete na grudi, da je često nosite i ljuljate, vozite kolima, jednostavno da pokušate sve da je umirite. Pomaže i nežna masaža stomačića u smeru kazaljki na satu. Utoplite bebu i uvijte je u ćebence. Podižite joj lagano nogice prema gore da bi se lakše oslobodila gasova.

Rezultati nekih preparata neće biti vidljivi odmah, budite strpljivi jer može proći i nekoliko nedelja dok preparati, kapi, vodice ili čajevi ne počnu da deluju.

Oprez – Bebe obično imaju grčeve u prva tri – četiri meseca, ali ako oni tada ne prestanu, obratite se pedijatru za savet!

Dodatni saveti

Ako beba uz grčeve ima zatvor odnosno pražnjenje na 3-5 dana, i ima tvrdu i formiranu stolicu, pomoći će zašećeren čaj od kamilice.

Ne preterujste sastalnim dojenjem odnosno hranjenjem bebe. Često roditelji misle da je uzrok plača glad, ali prevelikim unosom mleka, grčeve možete dodatno pojačati.

Okrenite bebu na stomačić.

Pustite bebi neku umirujuću muziku.

Neka beba spava pored vas jer joj je potrebna toplina, a otkucaji vašeg srca pružiće joj osećaj sigurnosti.

Podelite vreme dežursta pored bebe. Zamenite se kada osetite umor i nervozu jer će to dodatno pogoršati situaciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts