Prvi ginekološki pregled u trudnoći

Sve nedoumice i pitanja koja ćete sigurno imati u velikom broju čim saznate da ste trudni – rešićete na prvom ginekološkom pregledu nakon začeća.

Kada otići na prvi ginekološki pregled u trudnoći?

Kada saznate da ste trudni, možete se javiti Vašem ginekologu kod koga inače idete na preglede. Ako nemate izabranog ginekologa, pravo je vreme da to uradite i odredite lekara koji će voditi Vašu trudnoću. Naravno, možete se odlučiti i da Vam trudnoću vodi lekar iz privatne prakse.

Kada napraviti ginekološki pregled ako mislite da ste trudni? Prvi pregled kod ginekologa možete zakazati odmah kada shvatite da Vam je menstruacija izostala. Nekada se preporučuje da ipak sačekate dve sedmice, kako bi lekar uspeo preciznije da utvrdi Vaše stanje. Ako odete na pregled suviše rano, moguće je da ginekolog neće moći da da potvrdu da ste u drugom stanju.

Primera radi, u petoj ili šestoj nedelji trudnoće, zametak se jedva vidi na ultrazvuku. Ovo naravno zavisi i od kvaliteta aparata. U svakom slučaju, ako vam je ciklus izostao, možete uraditi test BetaHCG iz krvi, koji će pokazati konačno utvrdjivanje trudnoće.

Postoje naravno i slučajevi kada ne treba da čekate, a to znači da se odmah javite lekaru ako osećate neke tegobe, kao što su jači bolovi u stomaku ili leđima. Oni blaži bolovi u donjem stomaku ili pri dnu leđa skoro su uobičajeni i normalni u početku trudnoće a sve to jer se u telu trudnice dešavaju značajne promene – krv se koncentriše u stomaku, a materica raste.Javite se odmah lekaru i ako imate krvarenje, a smatrate da ste trudni. Ova pojava može biti bezopasna ali može i da ukazuje na manjak hormona koji su potrebni za normalnu trudnoću.

prvi ginrkoloski pregled

Obratite se lekari i ako ste dobili sekret neprijatnog mirisa, pečenje i svrab u vaginalnom predelu. Jači sekret koji je vodenkast ili beo, je u trudnoći uglanvom normalna pojava, ali ako ima dodatnih problema, obavezna je poseta lekaru. Nesvestica, malaksalost, jače lupanje srca su takodje razlozi zbog kojih treba dase obratite lekaru ako mislite da ste ostali trudni.

Na krajum ako jesve u redu i dobro se osećate, potrudite seda prvi pregled kod ginekologa obavite do kraja drugog meseca trudnoće jer pozitivan test za trudnoću koji ste uradili ne mora da isključi postojanje vanmaterične trudnoće koja može biti jako opasna. Odlaskom kod lekara i pregledom ultrazvukom, odagnaćete svaku sumnju.

U istom periodu, između 6. i 9. nedelje na pregledu ćete moći da čujete i otkucaje bebinog srca koje zapravo počinjeda kuca već 22 dana nakon začeća.

Kako izgleda pregled?

Prvi ginekološki pregled u trudnoći, biće uobičajen i obično se izvodi vaginalnom sondom i daće preciznu i jasnu sliku. Kako beba bude rasla u stomaku, pregled će obuhvatiti ultrazvuk koji je bezbedna metoda i potpuno sigurna i za majku i za plod. Takodje, biće potrebno da ginekolog uradi kontrolu brisa vagine i grlića materice. Znajte da će biti uradjen i Papanikolau test ako ga niste obavili u poslednjih godinu dana.

Osim toga, lekar će vam izmeriti težinu i krvni pritisak i proveriti razgovorom opšte zdravstveno stanje a možda će Vas uputiti na druge specijaliste kako bi se otklonile eventualne nedoumice.

Priprema za ginekološki pregled

Spremite se na pitanja ginekologa. On će želeti da zna kada ste imali poslednju menstruaciju, da li vam je ovo prva trudnoća, da li ste imali neke druge ginekološke ili zdravstvene probleme, da li ste imali spontane ili namerne pobačaje, da li bolujete od neke hronične bolesti, da li ste preležali neke zarazne bolesti, ima li istorijata nekih težih bolesti u vašoj i u porodici vašeg partnera, da li ste alergični na neke lekove, da li ste na nekoj terapiji…

Nakon razgovora, lekar će izračunati starost Vaše trudnoće i reći Vam okvirni termin porodjaja.

U slučaju daste pod nekom terapijom koja sene preporučuje trudnicama, moguće je da ćete dobiti zamenu za one lekobve koji su bezbedniji i za vas i za plod.

Očekujte takodje od lekara da će Vam dati savete i uputstva o tome kako da pazite na ishranu, šta je poželjno da konzumirate a šta da izbegavate, koje vitamine i minerale da uzimate, da li smete da vežbate i koje vežbe su preporučljivetrudnicama, koje lekove smete da pijete u trudnoći, da li treba da nastavite da radite ili da otvarate trudničko bolovanje. Takodje, tu su i saveti o tome kako da prebrodite trudničke jutarnje mučnine, glavobolje ili neka normalna stanja za žene u drugom stanju.

Naravno, dobićete i uput dauradite analize krvi i urina da bi se utvrdila Vaša krvna grupa i Rh faktor.

Pitanja

Prvi ginekološki pregled nakon utvrdjene trudnoćeje savršena prilika da i Vi lekara pitate sve što Vas interesuje u vezi sa Vašim novim stanjem. Zapišite sve što Vas interesuje i sve što treba da zapamtite jer je moguće da kao novopečena trudnica budete malo zaboravniji nego inače.

Na kraju, znajte da redovne kontrole i pregledi na vreme mogu otkriti eventualne poremećaje u zdravlju majke i bebe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts