Prirodni lekovi za dijareju (proliv)

Prirodni lek za dijareju, poput čajeva, posebne hrane i nekih ulja pomoći će vam u borbi sa ovim neprijatnim stanjem. Kako se boriti protiv dijareje koja podrazumeva učestale stolice, kašaste ili čak vodenaste?

Akutni proliv se najčešće javlja kod zdravih osoba naročito preko leta. Posledica je infekcija probavnog sistema bakterijama, virzsima, drugim parazitima. Prirodni lekovi za dijareju smanjiće trajanje infekcije koje inače zna da vam pokvari nekoliko dana.

Hronični proliv je ozbiljnijie stanje jer je zapravo on u tom slučaju simptom nekog drugog problema u organizmu. Može da tako ukazuje na vaskularne bolesti creva, maligne bolesti digestivnog trakta, poremećaj metabolizma, hipertireozu… Hronični proliv može se javiti I posle nekih operativnih zahvata.

Uz dijareju često se javljaju I nedostatak apetita, neprijatni grčevi u stomaku, prirodni lek za dijarejupovišena temperatura. Zato najpre probajte neki od prirodnih lekova.

Prirodni lek protiv proliva

Prirodni lekovi protiv proliva brzo se spremaju I relativno brzo deluju.

Ishrana protiv proliva

Jedite hranu sa manje vlakana. Izbegavajte mlečne proizvode, masnu hranu, šećer… Forsirajte hranu kao što su keks, dvopek, pirinač, kuvana piletina I nemasna supa koja pomaže da ne dehidrirate. Koristite pirinčanu vodu, onu koju dobijate nakon kuvanja ove namirnice.

Takodje, tamne čokolade su već isproban recept protiv proliva. Steže stolicu I biće dovoljno da pojedete nekoliko kockica.

Izrendana jabuka je bogata pektinom a najbolja za borbu sa prolivom je kisela jabuka. Posle rendanja, ostavite je da odstoji oko dvasata. Dobiće tamnu, ne baš privlačnu boju, ali je delotvorna. Pojedite je kao salatu.

Možete probati I  borovnice koje umeju da pomognu kod dijareje. Ovo voće , bogato antioksidansima, koristite osušeno uz jogurt.

Čajevi protiv dijareje                                          

U borbi protiv proliva pomožu čajevi od kupine, šipka, čaj od sušenog lista dunja, čaj od djumbira, poznat po antibakterijskim svojstvima.…

narodni lek za proliv

Čaj od djumbira napravite tako što ćete dve kašičice svežeg đumbirovog korena ostaviti  15 minuta u vrućoj vod. Procedite, dodajte med I limun.

Ulje divljeg origana jedno je od najsnažnijih sredstava protiv proliva. Najdelotvornije je u pomoći kod dijareje uzrokovane trovanjem hranom.

Korijander takodje ima lišće bogato vitaminima, proteinima, mastima, vodom. Napravite čaj od suvog lišča korijandera, popijte kao I svaki drugi čaj I biće vam bolje!

Poseta lekaru

Važno je da znate, da ako stanje dijareje I vaša borba protiv proliva traje dugo a nije baš uspešna, neophodno je da posetite lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts