Slava sveti Stefan

ZAŠTITNIK PORODICE

Krsna slava je posebno obeležje srpskog naroda jer se proslavlja samo medju Srbima. Srpske porodice, slave svog svetitelja, zaštitnika porodice, mole mu se  i to prenose sa kolena na koleno, sa oca na sina. Tu svoju molitvu potkrepljuju pripremanjem slavskog kolača i žita i tog dana na stolu stoji upaljena sveća. Zato su kolač, žito i sveća tri najvažnija obeležja svake slave. Uz to spremi se i svečani ručak uz koji domaćin u svojoj kući sa najužom  rodbinom, prijateljima i kumovima proslavi slavu. Drugačije slavljenje slave uz veliku pompu po skupim restoranima sa muzikom i igranjem kao na svadbi  gubi smisao krsne slave. Slava ima duhovni značaj, a čovek koji je slavi zadobija duhovne darove za ono što čini.

TRI NAJVAŽNIJA OBELEŽJA SLAVE

Slavski kolač se pravi od pšeničnog brašna, kvasca i bogojavljanske vodice. Onslava sveti stefan se ne seče nego se lomi, a krstobrazno lomljenje kolača predstavlja Hristovo stradanje radi nas. Crveno vino kojim se preliva kolač simbolizuje Hristovu krv kojom smo očišćeni od grehova.

Slavsku sveću pali domaćin i ona gori ceo dan. Ona simbolizuježelju domaćina da hrišćanska ljubav zaplamti u dušama njegovih najmilijih kao što plamti plamen njegove slavske sveće.

Žito je simbol smrti i vaskrsnuća. Ono je simbol večnog života jer žito koje se baci u zemlju raspada se ali proklija i iz njega nikne klas sa mnogo više zrna . Žito se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za sve zemaljske plodove koje nam je podario i u spomen svetitelja koga slavimo.

SVETI STEFAN

Sveti Stefan ili narodski Stevanjdan spada u red slava koje se najviše slave u spskom narodu. Slavi se 9.januara, to jest trećeg dana Božića. Sveti Stefan je je bio Jevrejin i rođak apostola Pavla. Bio je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja koje su sveti apostoli rukopoložili.

Aspostoli su predložili da se izaberu posebni ljudi koji će preuzeti brigu oko administrativnih i drugih poslova, kako bi dvanaestorica apostola neprestano mogla da se mole. Snagom svoje vere činio je mnoga čuda. Bio je propovednik u Jerusalimu i prvi je stradao za hrišćansku veru pa je nazvan Prvomučenik Stefan.  Kamenovan je do smrti, a njegovo telo tajno je uzeo i sahranio jevrejski knez  Gamalil.

Postoje mnogi običaji vezani za taj dan. Jedan od njih je iznošenje božićne slame i stavljanje na neko rodno drvo radi napredovanja domaćinstva.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts