Čaj od kantariona protiv depresije

Kantarion je dugo poznat kao biljka koja se koristi  u lečenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je  da ima manje neželjenih dejstava od lekova u vidu  antidepresiva. Kantarion se koristiu obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vreme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju psihičku ravnotežu.

U narodnoj medicini kantarion je poznat kao jako uspešan za lečenje  posekotina, opekotina, hemoroida… Kantarion je takodje jako  delotvoran  za jačanje kose I njen oporavak posle oštećenja farbom ili blanšom.

Kantarion ili gospina trava raste na pašnjacima, livadama, kao i kamenitim liticama, a cveta od maja do avgusta. Ova lekovita biljka raste u visinu do 60 centimetara, ima specifičan jak miris, gorak ukus, a bogata je  gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C.

Kako deluje kantarion?

U poslednje vreme,   kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za kantarion-uljeublažavanje i lečenje depresivnih I anksioznih stanja a postoje I mnoga   naučna istraživanja koja potvrđuju njegovo lekovito dejstvo u oblasti psihičke I emocionalne ravnoteže..

Osim u lečenju depresije, kantarion je pokazao izvanredne  rezultate u ublažavanju simptoma gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Hipericin je najvažnija komponenta kantariona jer sprečava  razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje procese upala u organizmu.

Drugi lekoviti sastojak kantariona je hiperforin, koji sprečava razgradnju serotonina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava  depresiju I osećaj teskobe.

Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu dok spavamo, pa se tako ova biljka može koristiti i kao odličan lek protiv nesanice.

Kombinovanje kantariona sa lekovima

Postoje , doduše retki slučajevi kod žena,  koje su uprkos primeni  pilula za kontacepciju ostale u drugom stanju, zato što su u isto vreme  koristile neki od preparata sa kantarionom. Zato, ako istovremeno koristite kontraceptivne tablete i kantarion u bilo kom obliku, morate da koristite još neki zaštitu od trudnoće.

Takođe, važno je da znate da proizvode koji sadrže sastojke  kantariona nikako  ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima jer im je dejstvo istovetno. O ovome se možete dodatno konsultovati sa lekarom koji vam je propisao antidepresive.

kantarion-caj

Čaj protiv depresije

Ako vam se desio neki nemili dogadjaj ili zbog svakodnevnih problema osećate teskobu I uznemirenost, pre nego potegnete za lekovima probajte da sebi pomognete na prirodan način, čajem od kantariona.

Pomešajte jednake količine suvih cvetova kantariona i hajdučke trave, prelijte ih sa dva decilitra proključale vode i ostavite čaj da odstoji  bar 10 minuta. Pijte tri puta dnevno, I osetiće te olakšanje. Ako ne pomaže, obratite se lekaru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts