Najbolji prirodni sirupi za iskašljavanje

Sirupi za iskašljavanje sve više se prave u domaćoj radinosti, prateći tako, recepte naših baka koje su se sastojcima iz svoje kuhinje borile protiv sekreta, sluzi, upornog kašlja, i vraćajući se tradicionalnoj medicini.

U svakom slučaju, domaći sirupi su prirodni, znate šta ste u njih stavili, a neće Vas iznenaditi neprijatne alergijske reakcije na konzervanse ili neke veštačke materije. Osim toga, veliki broj prirodnih sirupa bezbedan je za upotrebu u trudnoći. Takodje, uveć ćete imati sveže napravljen sirup koji vas neće mnogo koštati s obzirom na to narodni preparati ne zahtevaju jako retke ili skupe sastojke.

Mi Vam preporučujemo nekoliko recepata za sirup za iskašljavanje:

Lovorov list, šećer i limun

Pripremite 6 listova lovora, 250 ml vode, 6 kašika, najbolje smedjeg šećera, jedan limun.

Kako napraviti sirup od lovora? Stavite vodu da proključa, odajte lovor pa kuvajte poklopljeno još  5 do 10 minuta.

Nakon toga, izvucite listove lovora, stavite vodu u drugu posudu, dodajte šećer i iscedite limun. Mešajte dok se šećer ne istopi. Ovaj sirup možete uzimajte po jednu kašičicu nekoliko puta na dan. Sirup se čuva u frižideru nekoliko dana,a može se piti hladan ili topao,aposebno jedelotvoran za suvi kašalj.

Ako osim kašlja imate još neke simptome prehlade, posle konzumiranja sirupa, pojedite po krišku limuna.

Lovorov list i limun

Recept za sirup od mleka

Prokuvajte 250 ml mleka. Dodajte kašiku putera i kašiku meda, promešajte pa dodajte u masu jedno dobro izmućeno žumance i vrlo malo sode bikarbone. Sirup se pije minimum 5 dana, pre odlaska na spavanje.

Lek od jagorčevine

Jagorčevina je jedan od prvih vesnika proleća, zajedno sa visibabom. Cveta tokom aprila i maja.

Kao višegodišnja zeljasta biljka, raste u planinskim područjima, po livadama,na osunčanim obroncima…Poznataje još kao jagorčika, jaglac, jagličak.

Dok se njeni mladi listovi upotrebljavaju za lekovite salate, osušeni koren, listovi  i cvetovi koriste kao prirodni lek za brojne zdravstvene probleme. Jagorčevina je sastojak mnogih kupovnih preparata protiv kašlja jer ubrzava izbacivanje sluzi,sekreta,šlajma  iz pluća i grla. Odličan je prirodni lek za bronhitis i prehladu.

Napravite čaj od jagorčevine tako što ćete 50g usitnjenih cvetova jagorčevine preliti sa jednim litrom vrele vode i pustiti da odstoji 30 minuta. Procedite i držite u staklenoj posudi. Čaj se pije 5 puta dnevno po jedna šoljica.

Beli slez protiv kašlja

Koren belog sleza od davnina se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva, bronhitisa, astme, upale grla i blažih oblika upale pluća. Rastvara sluz i pomaže iskašljavanje.

kasalj beli slez

Za sirup od belog sleza potrebno Vam je: 2 limuna, 200 g šećera, dve kašike sušene žalfije, isto toliko anisa, lanenog semena i korena belog sleza.

Limun najpre isecite na kockice i stavite u šerpu. Dodajte sve lekovite biljke i šećer, prelijte vodom i kuvajte oko 20 minuta.

Kadase skuva, sklonite s vatre, akad se ohladi, procedite ga kroz gustu gazu. Ovajsirup mogu uzimati i deca, po tri kašičice dnevno .

Sirup od crnog luka

Spremite pola kilograma crnog luka, oljuštite samo  prvi sloj lukovine, pa operite. Jedan litar vode pomešajte sa  400 grama šećera, belog, ili smeđeg. Luk isecite na četvrtine, stavite u vodu sa šećerom i kuvajte na tihoj vatri najmanje jedan sat. Kada se ohladi, procedite pa ćete dobiti oko pola litre sirupa.

kasalj luk

Ako Vam ukus sirupa ne odgovara, možete dodati med. Sirup se čuva u frižideru,a uzima se ujutru po dve velike kašike na prazan stomak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts