Božićno drvo – poseban novogodišnji ukras

Božićno drvo

Jedna od zimskih saksijskih biljaka, koje mogu da nas obraduju u hladnim danima je i božićno drvo, odnosno božićna zvezda.

Božićno drvo spada u rod mlečika a potiče iz Meksika. Simbol je božićnih i novogodišnjih praznika, jer u tom periodu i daje cvet.

Božićno drvo spada u grupu euforbije koje cvetaju zimi. Cvet sam po sebi i nije toliko lep kao što su to  gornji listovi koji ga okružuju – brakteje. One su obojene prelepom crvenom bojom u vreme cvetanja. Listovi božićne zvezde su ovalni i pri kraju oštri. Donji listovi su obojeni tamnozeleno.

bozicno drvo1

Nega i gajenje

Ova biljka spada u red vrlo osetljivih  vrsta, i zahteva specifičnu i dugotrajnu negu. Od sredine oktobra do sredine novembra, čuvajte božićno drvo na tamnom mestu. Stavite ga u podrum ili je pokrijte tamnim papirom ili novinama. Ovi je jako važno jer, ako do biljke dopre makar malo svetlosti, njeno cvetanje, odnosno formiranje dekorativnih crvenih listova će biti narušeno.

Već od sredine novembra, božićno drvo treba da bude izloženo svetlu tek  8 do 10 sati dnevno.

Zalivanje: Posle sredine novembra, božićni cvet treba redovno da zalivate, a listove da prskajte , najbolje mlakom odstajalom vodom. Jednom sedmično, u vodu za zalivanje dodajte tečno mineralno đubrivo.

Održavanje od marta do oktobra

Kada Božićna zvezda završi fazu cvetanja, počeće da  otpada –  obično u martu. Tada sledi orezivanje.

Biljka sačuvana od prošle godine,  naredne godine će biti nešto veća, pa , ako želite da podstaknete grmoliki rast, skidajte vrhove izboja. Sve grane biljke treba skratiti skalpelom ili oštrim nožem na oko 10 – 15 cm visine. Nakon toga biljku stavite na neku hladniju lokaciju – uz minimum 10 do 15 stepeni temperature, smanjeno zalivanje i zaštitu od direktnih sunčevih zraka.

bozicno-drvo2

Presadjivanje

Od aprila  kreće period kada božićno drvo možete da presadite. Biljku presadite u novu zemlju, u saksiju iste veličine ili malo veću od stare.

Na dno posude, stavite sloj za drenažu od šljunka. Uskoro sledi formiranje novih izdanaka pa biljku umereno zalivajte sve do juna. Tokom leta, važno je da božićni cvet zalivate obilno i a ga prihranjujete jednom u nedelju dana.

Onda sledi ponovo period mirovanja na tamnom mestu  – od oktobra.

Saveti za uspešan uzgoj

Kada Vaša Božićna zvezda jednom procveta,  nemojte je stalno pomerati ili menjati pozicije često, jer tako biljka može da odbaci  cvetove, pa čak i listove. Sačuvajte biljku od promaje koju ne podnosi i budite umereni u zalivanju jer joj podjednako smetaju i preobilno i neredovno zalivanje.

Razmnožavanje

Božićno drvo se lako razmnožava iz pelcera. Gornje grančice biljke je najbolje pažljivo odseći u junu. Pelceri treba da budu veličine oko 10 cm. Potopite ih do pola dužine u toplu vodu i tako držite 3 do 4 sata, nakon čega ih možete posaditi  u male posude. Možete upotrebiti i hormon za ukorenjivanje.Zemlja treba da bude pomešana sa peskom. Pelcere redovno  zalivajte i orošavajte.

Na starom drvetu,  sa koga ste uzeli  pelcere, mlečni sok odmah pospite pepelom od sagorenog drveta ili cigarete da  biste biljku zaštitili od infekcija. Važno:  sok koji ističe iz biljke dok sečete pelcere,  je otrovan i zato  ga odmah uklonite. Koristite rukavice jer osetljiva koža može da reaguje nadražajem.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts