Činjenice o snovima za koje niste znali

San je nevoljna i iracionalna mentalna aktivnost koja se odvija tokom spavanja. San se smatra kao kreacija nesvesnog bića, čije se značenje može otkriti analizom a metoda tumačenja sna koju je Frojd uveo je tehnika slobodnih asocijacija. San od podatka iz stvarnosti pravi aluziju čijim se dešifrovanjem otkriva poruka sna. Jung je tvrdio da je za životnu satisfakciju potrebno da svesni i nesvesni deo bića mogu dopunjavati jedan drugog.

Snovi su u stanju da nam otkriju našu podsvest. Sadržaj snova često tumačimo kao niz nepovezanosti, ali zapravo nikada nije slučaj da su snovi besmislice nezavisne od stvarnosti. Čovek u proseku ima od 3 do 7 sna u toku noći. Ukupno sanjamo 2 do 3 sata i oko 90 % sadržaja sna biva izgubljeno u prvom minutu po buđenju. Moguće je sanjati i hrkati istovremeno.

Slede još neke interesantne činjenice za koje niste znali o snovima:

U našim snovima nema stranaca

Ljude koje sanjamo smo sreli ili negde videli, iako ih se možda ne sećamo. To može biti neko ko nije izvršio veliki uticaj u našem životu, možda osoba iz kolone u prodavnici ili raznosač pice. Na osobe koje smo sreli podsvesno bacamo osvrt i evociramo ih u svojim snovima.

REM faza sna

Rem faza sna ili san brzog kretanja očiju je stanje sna u kojem se javljaju snovi. Za to vreme je mišićni tonus paralisan. Kada se probudimo iz košmara potrebno je neko vreme (katkad čak nekoliko minuta) da naši mišići počnu reagovati.

cinjenice o snovima

Simbolika i emocije

Najčešća emocija u snovima je anksioznost. Negativne emocije u snovima su mnogo učestalije nego pozitivne. Svaki san je simboličan; čak i onaj koji je prožet naizgled slučajnim događajima ima široku simboliku iza toga.

Lucidni snovi

Svesni smo sanjanja čak dok još uvek spavamo, iako tok snova ne možemo menjati. Najbolja stvar u vezi naših snova je da ih ne možemo kontrolisati.

Erotski snovi

Vrlo su učestali i mogu dovesti do stanja orgazma. Ovo podjednako važi za oba pola.

Muškarci ponekad dobiju erekciju tokom REM faze, nezavisno od toga da li su imali ili nisu imali erotski san.

Žensko telo je stimulisano erotskim snovima.

Muški i ženski snovi

Muškarci: više sanjaju o nasilju, seksualnoj aktivnosti i aktivnostima van kuće;

Žene: snovi sadrže više ličnosti, vezani su često za budućnost, češći su košmari, žene su sklonije da sanjaju o svojoj deci, porodici ili muževljevim aktivnostima.

Snovi predskazanja

Snovi koji nam daju osećaj predskazanja budućnosti zapravo čine to da izražavaju naše najdublje nade i strahove bazirane na podsvesnoj informaciji koju možemo ili ne možemo da potisnemo.

Snovi koji izražavaju nasilje

Ovi su snovi koji se karakterišu kao oni koji osobu izazivaju da preuzme neku akciju (u snu), ponekad izražavaju nasilne činidbe poput šutiranja ili vrištanja. Studije pokazaju da agresivni snovi mogu biti rani pokazatelj da postoji oštećenje mozga uključujući Parkinsonovu bolest i demenciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts