Saveti za uvijanje kose bez figara

Ako volite kovrdžavu frizuru postoji zaista puno načina da uvijete kosu, a da pri tom ne koristite figaro. Često korišćenje figara i pegle može znatno da ošteti vlas kose, tako da bi ste mogli da odaberete neku drugu metodu kada je reč o friziranju.  Kada uvijate kosu za neki određeni događaj, najbolje je uviti kosu par sati pre polaska, kako bi se kovrdže malo opustile.

Koliko će vam uspeti frizura, zavisi od toga kakav vam je tip kose. Ako imate oštru i jaku kosu, biće vam znatno teže da je uvijete. Ako sa druge strane imate meku, svilenkastu kosu, biće vam potrebno znatno manje vremena i truda.
Ovo su neke najednostavnije metode za uvijanje kose.UVIJANJE KOSE POMOĆU KRPICA

Jedna od najstarijih metoda za uvijanje kose su krpice. Jednostavno uzmite bilo kakvu tkaninu, isecite na tanke trake i uvijajte pramenove kose. Kako i kod većine metoda, i ovde je dobro da vam kosa bude vlažna. Dakle operite prvo kosu i malo je prosušite.

Krpice držite uvijene oko sat vremena. E sada, ovom metodom dobićete veoma sitne kovrdže i veliki volimen, tako da ovo i nije baš najbolji metod ako želite talase ili blage kovrdže.
Kao što smo već pomenuli, kosu uvite nekoliko sati ranije, može čak i ceo dan, ne bi li se kovrže opustile. Kada se dovoljno opuste, polako ih razdvojte, za razbarušen izgled.

Kako se uvija kosa pomoću krpica?
Kako se uvija kosa pomoću krpica?

UVIJANJE KOSE POMOĆU ŠTAPIĆA

Ako želite malo blaže kovrdže ili talase onda je najbolje da kupite štapiće za uvijanje. Štapići su napravljeni od sunđerastog materijala i veoma su jednostavni za korišenje. Najbolje je kupiti ih u kineskim radnjama jer su tamo najpovoljniji.

Kao i kod krpica, prvo operite i prosušite kosu. Odvajajte pramen po pramen, i premažite penom za kosu a potom uvijajte pramen po pramen oko  štapića. Neka vam pramenovi ne budu previše ,,debeli“, jer se neće uviti dobro. Ako imate dugu kosu, a želite da vam samo krajevi budu uvijeni, onda vežite konjski rep, na vrhu glave, pa onda odvajajte pramenove, premazujte penom i uvijajte.

Talase na kosi napravite pomoću sunđerastih štapića
Talase na kosi napravite pomoću sunđerastih štapića


KOJE SU VIKLERI NAJBOLJI ZA UVIJANJE KOSE

Nekada su se proizvodile papilotne koje se kuvaju u vodi. Kada voda provri, one se obrišu i njima se uvija kosa. Imale su i plastični deo kojim se pričvršćuje papilotna za pramen. Danas ih je teško naći ali pitajte svoju mamu ili baku, možda ih još uvek čuvaju negde u ormaru.

Pojava figara i prese, kao i profesionalnih četki i fenova za kosu, potisnula ih je sa tržišta, ali kovrdže nastale pomoću ovih papilotni su veoma postojane i što je najbitnije ne oštećuju kosu.
Ako volite kovrdžavu kosu, obavezno potražite papilotne koje se kuvaju u vode jer prave fantastične loknice.
Ako volite kovrdžavu kosu, obavezno potražite papilotne koje se kuvaju u vode jer prave fantastične loknice.

UVIJANJE KOSE BEZ POMAGALA

Ako ste ošišani stepenasto, i imate tanju vlas, možete srediti kosu i bez navedenih pomagala. Dovoljno je staviti malo pene na vlažnu kosu i dobro zgužvati rukama. Ovo je idealna frizura za letnji period ili ako ste na moru. Takođe ovakav friz je bio popularan početkom novog milenijuma.

Mokre lokne za letnji izgled kose.
Mokre lokne za letnji izgled kose.


KOJE METODE UVIJANJA KOSE TREBA DA IZBEGAVATE?

Ako ne želite da sebi počupate kosu, izbegavajte papilotne tj viklere na čičak. Oni su dobri samo za kratku kosu ili šiške. Presa i figaro nisu loši, ali nemojte ih koristiti svakodnevno. Ako ih već češće koristite, onda posvetite više pažnje nezi kose i moraćete da kupite kvalitetnije šampone ili pakovanje za kosu.

 

Kada uvijate kosu, pazite da je ne oštetite
Kada uvijate kosu, pazite da je ne oštetite
I za kraj pogledajte ovaj interesantan video klip o tome kako uviti kosu uz pomoć čarape!!! Naime, dovoljno je da uz pomoć čarape napravite punđu i u njoj prespavate. Ujutru ćete dobiti neodoljive kovrdže. Evo kako bi to trebalo da izgleda:http://youtu.be/3FV-YO46E8Y

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts