Kako sa šminkom vizuelno smanjiti nos

Ako biste voleli da imate malo manji nos, ili niste zadovoljni oblikom Vašeg nosa, ne morate na plastičnu operaciju. Poznato je da je operacija smanjenja nosa jedna invanzivna operativna metoda koja nimalo nije bezazlena. Oporavak dugo traje, a potrebno Vam je i dosta novca. Uostalom, svakom licu je priroda dala veličinu nosa kakva mu najbolje pristaje, ako izizmemo ekstreme , a priznaćete da su oni retki.

Na kraju krajeva, iako se smatra jednom od najvećih zavodnica i najlepših žena u istoriji – postoje mišljenja da je i sama Kleopatra imala veliki nos, a bez problema je zavela Cezara i Marka Antonija. I da – i Kleopatra se šminkala!

Barbra Strejsend čitavog života odbija da uradi korekciju nosa i to je nimalo nije omelo da postane uspešna pevačica i glumica – bez operacije!

nos osnovna

Isto kao što garderobom i bojama odeće možete vizuelno promeniti figuru i sakriti koji kilogram viška, ili sakriti neke disproporcije na telu, tako i neki načini šminkanja pa i pravljenja frizure mogu pomoći da Vaš nos izgleda drugačije – da bude vizuelno manji ili drugačijeg ublaženog oblika. U pitanju su prosti optički trikovi kojima ćete prividno, šminkom – učiniti nos manjim!

Boje čine čuda a savremena make up veština pa i, ako hoćete – umetnost, može mnogo da pomogne.

Kako smanjiti nos prirodnim putem?

Da bi ste postigli određeni efekt šminkom, ne morate biti profesionalni vizažist već je potrebno da naučite male trikove koji garantuju vrlo interesantne rezultate. Osim korekcije nosa, šminkom možete povećati male oči, samnjiti krupne oči, istaći jagodice, produžiti bradu, smanjiti čelo…

Vizuelno skraćivanje dugog i sužavanje širokog nosa

Pre nego krenete sa šminkanjem, stavite tečni  puder odnosno podlogu koju inače koristite, kako bi make up bio postojanjiji. Da biste širok nos suzili, duž korena nosa, nanesite malo tamniji puder ili korektor a na greben nosa stavite svetliji puder. Još jedan trik za smanjenje dužine nosa  je da kada završavate šminkanje, na vrh nosa stavite senku za oči, rumenilo ili bronzer, za nekoliko tonova tamniji od Vašeg tena. Najbolje je da malu količinu nanesete velikom četkom za rumenilo.

nos1a

Na slici se vide grubo uradjene konture lica šminkom. Najvažnije su dve vertikalne linije uz nos koje moraju biti tamnije osenčane dok je greben nosa svetlije osenčan. Kako ne biste delovali neprirodnom potrebno je osenčavanje konturacelog lica, pa tako ne zaboravite na čelo i jagodice.

Korektor, bronzer i rumenilo

U pitanju su tri proizvoda koja morate imati ako želite da uspešno izvedete igre trikovima šminkanja. Koristite brinzere u zemljanim tonovima, a izbegavajte one sa oranž odsjajem. Rumenilo ima ulogu senčanja i jedan je od najzahvalnijih proizvoda za promene u konturama lica, pa i nosa. Na kraju šminkanja, uvek malo rumenila četkom  nanesite na vrh nosa. Korektor koji ćete koristiti za podočnjake treba da bude za nijansu svetliji od Vašeg prirodnog tena, a korektor koji Vam treba za vizuelne igre oblikovanja nosa treba biti za nijansu tamniji.

Na jagodicu prsta ili na tanku četkicu  stavite malo korektora i nanesite ga na udubljenje između nosnice i vrha nosa. Tapkanjem boju korektora stopite s ostatkom nosa.

Možete se odlučiti i da jasno naglasite na primer oči nešto jačom šminkom, ili usne, kako biste skrenuli pažnju s nosa i potencirali lepotu Vaših usana ili očiju. Stavite više slojeva maskare a za večernje izlaske koristite senke sa sjajem u tamnijim nijansama.

Masno lice

Pošto nos pripada takozvanoj T-zoni na licu i vrlo je verovatno da će se sjajiti, naročito ako imate masnu kožu, i ako ste tokom celog dana van kuće. Nijedna šminka nije toliko trajna, pa zato, da biste sprečili da sjajenje nosa dodatno privuče pažnju na njegov oblik, uvek sa sobom nosite papirne maramice kojima ćete tapkanjem pokupiti višak masnoće i vlage sa kože nosa. Trebalo bi da nosite i pudrijeru sa kamenim puderom, u malo tamnijoj nijansi, kojim ćete tokom dana koži nosa dati mat ozgled.

Trikovi sa frizurom

Oblikovanje kose i pronalazak adekvatne frizure može mnogo pomoći u stvaranju iluzije danos izgleda manje. Najbolje je da kosa bude dužine malo iznad ramena, a frizura obavezno većeg volumena, dakle – ne sasvim uz lice, već odignuta od temena. Krupne kovrdže će učiniti mnogo, kao i svetlija boja kose. Prilepljena zalizana kosa se ne preporuuje damama koje žele da ublaže konture svog nosa. Takodje, guste asimetrične šiške će odvući pažnju s malo većeg nosa.

Pogledajte na primeru glumice Sare Džesike Parker koliko nos može izgledati manje uz fruzuru većeg volumena u odnosu na situaciju kada je kosa potpuno pokupljena i sklonjena s lica.

sara1 sara2

Pogledajte kako neki make up trikovi izgledaju na slikama:

nos1

nos2 nos3 nos4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts