Trajna šminka usana – razmislite pre odluke

Svakako da želite da vaše usne uvek izgledaju savršeno i sveže. Jedno od rešenja je njihovo trajno šminkanje. Savršena šminka koja će trajati preko celog dana i svakog dana bila bi jedna od želja mnogih žena. Naročito onih koje imaju malo vremena ali i onih koje žele savršeno našminkano lice posle kupanja u bazenu ili na letovanju…

Za ovakve mušterije nude se brojne usluge u sve češće otvaranim salonima za trajnu šminku koji su zaista u ekspanziji i koji nude stalnu svežinu vašeg lica konstantno, i koja će vas delimično osloboditi vremena koje svakodnevno utrošimo na stavljanje ruža, maskare, tuša…

Ipak, potrebno je dobro se informisati o mnogim činjenicama kako biste se odlučili za ovaj korak. Medju najtraktivnijim metodama je trajna šminka usana, koja pomaže da zaboravite na olovke zausne, sjajeve, karmine… bar delimično.

Trajna šminka zaprvo je vrsta polutrajne tetovaže. Vrši se sitnim iglama uz pigmente koji ostaju neko vreme pod vašom kožom. Prednosti su da može da podeblja obrve I koriguje ih, uokviri oči I produbi pogled  a usnama daje pravilnije konture, čini ih punijima I svežijima.

Važno je da se pigmenti koji se nanose na predeo oko usana budu testirani I provereni kako bi se izbegli problemi sa alergijskim reakcijama.

Dobro razmislite

Trajna šminka usana ne može se skinuti odmah posle nanošenja, pa je potrebno dobro razmisliti kakav oblik, boju koja se slaže sa tenom I tretman želite da ne biste zažalili. Poželjno je da se konsultujete sa stručnim osobljem salona o svim detaljima jer je ipak reč o nečemu što je trajno godinama.

Mušterije bi trebalo da znaju I da li je nakon tretmana moguća neka vrsta korekcije šminke usana ako ne budu zadovoljne prvobitnim rezultatima tretmana ili ako on nije uspeo kako su očekivali.

Obratite pažnju na igle koje se u salonu koriste. Moraju biti sterilne a okruženje u salonu  nazavidnom higijenskom nivou.

Igle koje se koriste moraju biti one za jednokratnu upotrebu ili sterilne- obavezno! Posledice mogu biti razne infekcije ako se ne poštuju higijenski standardi, tako da, izaberite salon po preporuci.

Kako izgleda trajno šminkanje

Najpre se koristi anestezija koja umrtvljuje deo lica gde se šminkanje radi. Najčešći anestetici su u vidu kreme ili tečnosti koje se prosto nanose nakožu u sana I oko njih. Tako će tretman trajnog šminkanja usana biti bezbolniji. Nakon anestezije, boja za usne koju ste odabrali, nanosi se nakožu finom četkicom.

Kada odlučite da se radi o nijansi koja vam odgovara, počinje se sa ubrizgavanjem boje pod kožu.

Koriste se igle koje bojnu unose svega do dubine od nekoliko desetina milimetara. Kozmetičar mora biti pažljiv I iskusan, a oni koji iz zdravstvenih rzloga piju lekove za zgrušavanje krvi moraju biti posebno oprezni. Zato sve slične podatke recite licu koje je zaduženo za trajno šminkanje jer nekad I aspirin može napraviti problem.

Koliko traje trajna šminka

Trajna šminka može trajati do 5 godina. Ipak, vremenom bledi zbog toga što se koža konstantno obnavlja. Koliko će ova šminka trajti zavisi I od tipa kože, kvaliteta kože, I odboje koju ste koristili pri trajnom šminkanju. Posle tretmana dobićete uputstvo od stručnog lica u salonu, kako da učinak trajne šminke što duže traje.

Neki od saveta odnose se na to da posle tretmana neko vreme izbegavate izlaganje suncu, bar dve sedmice, a onda da koristite obavezno preparate za zaštitu od sunca kako biste izbegli ubrzano bledenje šminke.

Obratite pažnju na cenu tretmana jer ako je ekstremno niska to može govoriti o niskom stupnju profesionalnosti I kvaliteta tretmna jer je ovaj deo kozmetologije kod nas još uvek u vrsti “sive zone” I nije kompletno regulisana propisima.

Ako niste zadovoljni izgledom vaših usana posle tretmana, postoji izlaz u laserskom zahvatu kod lekara. Da biste izbegli alergijske reakcije, potrebno je da mesec dana pre intervencije uradite alergotest na boju iz odabranog salona I tako izbegnete neprijatno iskustvo.

Trajna sminka usana

Pre nego se odlučite definitivno na trajno šminkanje usana, postavite sebi sledeća pitanja;

Da li je kozmetičar završio kvalitetnu obuku?

Kakve anestetike koristi?

Da li su moguće korekcije ako niste zadovoljni rezultatom I da li te korekcije ulaze u cenu tretmana?

Koliko traju boje kojima ste trajno našminkali vaše usne?

Da li se u salonu koristi sterilni pribor?

Mere predostrožnosti

Možete naravno tražiti savet I od dermatologa koji će vam reći kako bi ovaj tretman uticao  konkretno na vaš tip kože.

Kad odete na intervenciju, ne preterujte sa jarkim bojama, sazahtevima da linije budu predebele I neprirodne ili onakve koje neće pratiti prirodnu liniju usana jer možete postići suprotan efekat, odnosno da usne ne izgledaju lepše već da postanu neprirodne pa čak I smešne.

Birajte najpre blaže nijanse u prirodnoj boji vaših usana, jer je uvek lakše dodati pigmente nego ih ukloniti ako ste nezadovoljni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts