Kako postaviti lajsne za laminat

Kada postavite laminat, na kraju posla sledi postavljanje lajsni. One imaju samo estetsku ulogu, jer služe da pokriju razmak između laminata i zida. Kupite ih na istom mestu i od istog proizvodjača laminata, da bi Vam lajsne i laminat bili istog dezena.

Postavljanje lajsni za laminat

Kako postaviti lajsne za laminat? Način njihovog fiksiranja je različit i zavisi od objašnjenja i uputstva koje je priloženo od strane proizvidjača.

Ipak, zajedničko je osnovno pravilo a to je da se uvek pričvršćuju na zid, a nikada za sam laminat. Na taj način ćete osigurati slobodno širenje i utezanje podne obloge ispod lajsne. Naravno, samu lajsnu na zid možete pričvrstiti na nekoliko drugačijih načina. Ako nećete da bušite zidove, završne lajsne možete zalepiti silikonskim lepkom.

laminat lajsne

Prednosti laminata

Laminat je jedna od praktičnijih podloga za podove jer ga je moguće postaviti na bilo koju suvu i ravnu podlogu. Temperatura postavljanja lajsni i laminata treba da bude od 15 do maksimum 30 stepeni a vlažnost vazduha između 40 i 70 procenata.

Pre nego što se počne sa postavljanjem potrebno je da laminat odstoji u prostoriji u kojoj se postavlja minimum 24 ili čak 48 sati da bi se prilagodio uslovima prostorije.

Za postavljanje i pričvršćivanje lajsni koristite najbolje silikon. Na taj način ćete ispod lajsni sakriti sve neestetske lemente, žice i kablove koji vam smetaju.

U svakom slučaju, ne morate obavezno koristiti lajsne od istog materijala kao i laminat. Na ovaj tip poda možete postaviti i aluminijumske, pvc ili drvene lajsne.

Ako ste izabrali lajsne od laminata, znajte da ćete dobiti podlogu koja se lako održava i koja je dugotrajna. Ipak, znajte da ako je vlažnost preterano velika, laminat pa i lajsne mogu početi da bubre isto kao i drvo. Takodje, tokom sušnih letnjih meseci, i laminat i lajsne mogu se skupljati, pa nije na odmet leti koristiti ovlaživač vazduha.

Laminat i lajsne od istog materijala čuvajte od sitnih čestica peska i prljavština koje ga mogu oštetiti.

Kako se seku i stavljaju laminat lajsne

Nakon postavljanja laminata, postavite lajsne u celoj prostoriji ili u jednom njenom delu, najpre iz estetskih razloga.

Lajsne za laminat mogu biti od različitih materijala a i dimenzije se mogu razlikovati pa ih ima različitih poprečnih preseka a na tržištu možete naći i gotove ugaone lajsne. Materijal možebiti i drvo – hrast, bukva ili jasen.

U slučaju kada postavljate lajsne u celoj prostoriji boju birajte prema boji i dizajnu laminata, a oblik po želji.

lajsne za laminat

Kako rezati lajsne?

Lajsne se prodaju uglavnom u više dužina: od 1m, 1,5m, 2m… a cena zavisi od materijala i načina obrade. Zato pre kupovine treba dobro izmeriti prostoriju gde ćete lajsne postavljati. Kada nabavite materijal krenite sa merenjem i sečenjem. Pre sečenja, obeležite mesto na lajsni predvidjeno za rezanje.

Lajsne se seku pod uglom od 45 stepeni, da bi se uklopile sa spoljnim i unutrašnjim uglovima, a za lakše sečenje nabavite plastični ili metalni ger u koji se postavlja lajsna, postavi se u odgovarajuće vodjice i na kraju seče pod preciznim uglom. Ovaj aparat nije mnogo skup a može mnogo da pomogne.

Kako postaviti lajsne

Kada ste pripremili izrezani komad lajsne, postavite ga na odgovarajuće mesto zakucaanjem ili lepljenjem.

Ako koristite eksere, pri kupovine se potrudite da budu što tanji jer lajsna može da pukne po dužini.

Ako nemate dovoljno eština ili znanja, boljeje da postavljanje lajsni prepustitemajstorima kako ne biste došli u situaciju da nestručnim radom napravite sebi dodatne troškove.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts