Koliko je mačka inteligentna? Test mačje inteligencije.

Tekst preuzet iz knjige ’’Ilustrovani vodič: mačke’’ dr Brusa Fogla (u izdanju Lagune) bi mogao biti od koristi vlasnicima ovih divnih četvoronožnih životinja. Predrasude koje pojedinci imaju o mačkama su brojne: od njihovog senzibiliteta do maštom zaokvirenim predanjima o posredovanjima mačaka u paranolmalnim pojavama.

Narodi, kulture, crkva i predanja stvarali su i generacijski negovali veo mačijeg misticizma. No i nakon je mačka najpopularniji kućni ljubimac, misterija vezana za njenu inteligenciju kao da ne jenjava. Vlasnici njenu lepotu i šarm ne mogu da dovedu u vezu sa njenim nestašlucima sa jedne, a naravi koja se čini tako dobrom i poslušnom sa druge strane. Dok stvarate sliku o svojoj mezimici posmatraju vas njene pametne oči: tada niste načisto da li da je kaznite za nestašluk koji je počinila, ili da joj oprostite uvereni da je svesna svog lošeg vladanja i da ga više neće počiniti.

Ovaj tekst govori o mačjoj inteligenciji. Da bi procenili koliko je mačka inteligentna potrebno je prilagoditi teorije kognitivne psihologije.

macka inteligencija

Naučnici uglavnom prihvataju ideju da postoji više oblika inteligencije. Ljudska inteligencija ispoljava se na osam raznih načina, odnosno razvrstava na:

1. lingvističku
2. logičko-matematičku
3. muzičku
4. spacijalnu (prostornu)
5. telesno-kinetičku
6. prirodnu
7. društvenu
8. ličnu

Ovaj koncept ljudske inteligencije može se prilagoditi da bismo proučili mačke. Na mačju inteligenciju mogli bi se primeniti gorenavedeni pojmovi od četvrtog do osmog. U mačjem mozgu postoje centri za učenje koji opslužuju ove sposobnosti. Evo primera:

– Izvanredna sposobnost snalaženja na prostorima velikih razmera = 4
– Urođeno poznavanje pokreta i sile = 5
– Sposobnost da se izabere bezbedno i plodonosno mesto za život = 6
– Oštar smisao za prepoznavanje opasnosti, oprez i samoodbranu = 6
– Sposobnost da se zna i upamti šta treba a šta ne treba jesti = 6
– Urođeno prepoznavanje ponašanja drugih životinja, između ostalog i da se po prvoj reakciji predvidi dalje ponašanje = 7
– Intuitivna sklonost ka obilaženju, istraživanju i obeležavanju teritorije = 7
– Prepoznavanje uloge i značaja srodstva, posebno u odnosu majka–mladunci = 7
– Shvatanje značaja lične higijene = 8

Što se tiče svesti o prostoru, telesne i inteligencije pokreta i prirodne inteligencije, mačke su pametnije i od nas i od pasa.

Kako mačke razmišljaju

Neki stručnjaci za ponašanje smatraju da mačke „razmišljaju“ u slikama i upamćivanjem mirisa i zvukova. Dokazano je da mačići najbolje uče zapažanjem. Mačići koji imaju prilike da gledaju majku kako lovi miša odrašće u mnogo bolje lovce nego oni kojima se ta prilika nikada nije pružila.

Pamćenje velikih prostora

Dobro su poznate priče o mačkama koje su neprimećene ušle u neko vozilo i dospele stotinama kilometara daleko od kuće, a onda ipak uspele da pronađu put nazad. Nama je sve do danas nepoznato kako mačke postižu takve podvige.

Poznavanje sile i kretanja

Svakog dana u životu mačke se nalaze na probi što se tiče shvatanja pojmova sile, mase i ubrzanja. Najbolje primere za to pruđaju nam mačke koje progone i love plen.

Mačji snovi

Ponekad mačka u snu pruža i isteže šape, mrda brkovima, palaca repom ili ispušta zvuke. To se događa kada je mačka u takozvanoj REM fazi, koja podrazumeva dubook san i aktivno sanjanje. U REM fazi električni impulsi u mozgu aktivni su kao i kada je mačka budna, pa možemo s razlogom zaključiti da mačka, baš kao i mi, u ovoj fazi sanja. Mačke u živaju u spavanju. U proseku prespavaju oko osamnaest sati dnevno. Postoje pretpostavke da se za to vreme preslišavaju o svojim mogućim telesnim reakcijama, kao što je bori se ili beži odgovr na opasnost.

pamet macke

Jedinstveni oblici inteligencije

U poređenju s psima, svinjama ili primatima mačka nije naročito dobra u rešavanju zagonetki i pronalaženju izlaza iz lavirinta, ali vlasnici mačaka često dolaze do zaključka da njihove ljubimice poseduju izvesnu ekstrasenzornu inteligenciju: da vide ono što mi ne vidimo i mogu da predvide događaje – ukratko, da su pomalo vidovite. Većina priča ove vrste anegdotske su prirode, ali za to da mačke imaju nenadmašan smisao za orijentacij u postoje čvrsti naučni dokazi, što je možda povezano sa sićušnom količinom gvožđa u mozgu, zahvaljujući čemu mačka može da se upravlja prema Zemljinom magnetnom polju. Profesor Bendžamin Hart s Veterinarskog fakulteta Univerziteta Kalifornije zapazio je neuobičajeno ponašanje mačaka neposredno pre zemljotresa.

Majčinska svest

Nega koju majka mačka pruža svojim mladima oblik je instinktivnog ponašanja, kao i kod svih drugih sisara. Hranjenje, umivanje i prenošenje mačića povezani su, međutim, i sa inteligencijom.

Test: koliko je pametna vaša mačka?

Ovaj test može da vam pomogne da procenite ukupnu inteligenciju svoje mačke.

Poeni: nikada = 0, ponekad = 5, uvek = 10

Moja mačka je samostalna i ume da se stara sama o sebi.
Moja mačka pokušava da me navede da joj ispunim ono što hoće.
Moja mačka je živahna, radoznala i istraživački raspoložena.
Moja mačka razume moja osećanja i raspoloženja i reaguje na njih.
Moja mačka je opuštena i mirna kad nepozanti ljudi dođu u kuću.
Moja mačka zna kako joj je ime i doći će kada je pozovem.
Moja mačka ume da reši probleme, na primer da otvori ormar.

Zbir 

0–25 – moglo bi i bolje
26–49 – prilično je inteligentna
50–70 – genije među mačkama

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts