Ruski hrt – Barzoj

Ruski hrt – barzoj je visok, aristokratski pas karakterističan po dugoj, suvoj i uzanoj glavi. Ovaj pas je najverovatnije donet iz Arabije u Rusiju oko 1600. godine. Ovog elegantnog hrta, na toj teritoriji su prisvojili plemići, koji su ga ukrštali sa dugodlakim ovčarima ali i koristili kao surovog lovca na vukove, pa je tako dobio ime – Ruski Vučji hrt. U krugovima ruskog plemstva ovaj hrt je uzgajan stotinama godina i koristilo za lov.

Kasnije, popularnost Barzoja se počela širiti i Evropom. Kraljica Viktorija je gajila barzoje i brojne britanske aristokrate su počele da slede njen primer. Barzoj je u jednom periodu bio jako popularan kao poklon među kraljevima. Barzoj je vremenom postao pitomiji a povećala se i njegova upotreba kao psa za pratnju. Ime ovog hrta potiče od ruske reči “Borzoi” što znači brz. U osnovne karakteristike barzoja spadaju lov, sajting I lure-kursing.

Karakteristike barzoja

Barzoj ima blago ispupčenu njušku I dug, nizak savijen rep. Posebno atraktivnim ga čini duža, svilenkasta i lepršava dlaka čini. Karakteristika im je bogat okovratnik, nos im je crn, a oči duguljaste i tamne.

Uši leže nazad, ali se delimično usprave kada je pas u stanju pripravnosti. Ledja su mu blago pogrbljena, a grudi jako uzane ali duboke.

Duga, svilena dlaka je talasasta ili u krupnim loknama, a griva na vratu je bogata. Boje ovog psa su bela, zlatna, žutomrka ili siva sa belim oznakama. Ruski hrt može biti jednobojni ili u kombinaciji ovih boja.

ruski hrt

Osobine i karakter barzoja

Barzoj je vrlo inteligentan pas, ponosan, samosvesan i ekstremno odan porodici koja ga gaji.

Vrlo su nežni prema ljudima koje poznaju. Oni su hrtovi koji baš i ne vole da ugadjaju , ali se mogu dresirati za vežbe poslušnosti. Sposobni su da uče ali trening bi trebalo da bude zasnovan na međusobnom poštovanju, vlasnika i psa.

Borzoj ume da se ponaša kao mačla, u smislu održavanja higijene. Tihi su psi i retko laju. Kao i ostali hrtovi odlikuje ih velika brzina, a nizak teritorijalni instinkt.

Ne može im se baš verovati kad su bez povoca, i odgovara im dobro ograđen prostor. Iako su dobri prema drugim psima, potreban im je nadzor kada su u društvu drugih manjih ljubimaca kao što su zečevi ili mačke, jer će barzoj uvek biti lovac koji će juriti za životinjom koja beži od njega. Njegovo munjevito hvatanje može ubiti manju životinju u trenutku.

Ipak, to je plemeniti pas koji se lepo slaže sa decom, ali ne podnosi grubu igru i potreban mu je lični mir. Kada je ishrana u pitanju, ovim psima je naročito u mladosti potrebna visoko nutritivna dijeta.

Veličina ruskog hrta

Visina: Mužjaci – Najmanje 71 cm, ženke – najmanje 66cm

Težina: Mužjaci – 34 – 48kg, ženke- 27 – 41 kg

Bolesti ruskog hrta

Ovi hrtovi su osetljivi psi. Ponekad mogu biti halavi pa su skloni naduvavanju i zato je najbolje barzoju davati male obroke i to dva – tri puta dnevno. Izbegavajte vežbe posle obroka.

Nega i održavanje ruskog hrta

Ruskog hrta možete držati u stanu ali samo ako mu priuštite dovoljno kretanja. U zatvorenom prostoru su neaktivni, mirni i skoro neprimetni. Kada su napolju, treba im dosta prostora za šetnju i trčanje. Puštanje s povoca je dopušteno samo ako se nalazi u sigurnom ogradjenom prostoru.

Potrebno ih je održavati u kondiciji redovnim vežbama, i koristite svaku priliku da ih pustite da trče ili da šetaju slobodno.

Borzoji su odlični partneri za džoging i uživaju da trče pored bicikla.

Duga, svilena dlaka ruskog hrta je vrlo laka za održavanje koje podrazumeva redovno četkanje tvrdom, gustom četkom i kupanje suvim šamponom za pse prema potrebi. Kupanje može nekada biti problem jer je u pitanju veliki pas koji se ne kupa često.

Potrebno je uklanjati dlaku između nožnih prstiju da bi bi pas mogao udobnije da hoda, da ne dobije žuljeve ili da ne bi deformisao šape. Očekujte da se vaš ruski hrt linja i to jako, jednom godišnje.

Životni vek ruskog hrta je od 10 – 12 godina.

Leglo

Iskustva odgajivača kažu da kuja ruskog hrta ošteni u proseku 6 šenadi, mada ih može biti od 1 do 11. Samo jedno štene u leglu nije neobična pojava.

Cena ruskog hrta

Štenad barzoja na našem tržištu koštaju oko 300 evra.

Pogledajte slike ruskog hrta iz naše foto galerije.

ruski hrt2

ruski hrt3

ruski hrt4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts