Rodezijski ridžbek

Rodezijski ridžbek je pas čija je rasa nastala negde oko 16-og i 17-og veka na prostorima Južne Afrike.

Ovu rasu su stvorili setlersi tj. Nemci, Holandjani i Hugenoti, ukrštanjem sa Hottentot ridged dog-om, jer im je bio potreban jak i otporan pas, koji je mogao da podnese različite vremenske uslove.

Koristili su ga tada za lov na lavove, kuguare, divlje mačke, a u severnoj Americi čak i na medvede. Drugi naziv za ovog psa je Gonič lavova ili Afrički gonič lavova.

Ovi psi su nekada osim za lov, korišćeni i kao privrženi zaštitnici čitave porodice. Sedamdesetih godina 19. veka, njih nekoliko je odvedeno u Rodeziju da bi pomagali u lovu lavova.

U lovu su bili toliko uspešni, da su uz sva ova iskustva, ubrzo postali vrlo popularni, a njihova karakteristična „ridge” dlaka je postala zaštitni znak kvaliteta ove rase.

Rasa je došla u Englesku tridesetih godina 20. veka, a kasnije i u SAD.

U obe države, rodezijski ridžbek je registrovan pedesetih godina prošlog veka od kada rate broj njihovih obožavaoca i porodica koje ga neguju kao kućnog ljubimca.

Danas je to jedan od najpopularnijih pasa za lov, jer kombinuje lovačke sposobnosti sa zaštitničkim karakterom, a pritom je veran i elegantan pratilac.

Rodezijski ridzbek

Karakteristike rodezijskog ridžbeka

Ovo je veliki i mišićav pas atletskog izgleda sa kraćim krznom i specijalnim obeležjem po kojem je i dobio ime, naime, dlaka mu duž kičme mu raste u suprotnom smeru.Ova šara zove se „ridž“, i ovaj pas je po njoj jedinstven u svetu. Rodezijski ridžbek veoma izdržljiv. Oči su mu okrugle i sjajne, a pogled inteligentan. Visoko postavljene uši su srednje dužine. Ima snažan vrat bez podbratka, dubok grudni koš, mišićave slabine i ledja, a noge su čvrste i snažne.

Rep je debeo, prema kraju se stanjuje i povijen je na kraju.

„Ridž“ dlake koje rastu u suprotnom smeru od ostalih dlaka, a počinju odmah iza plećki i ova šara se prostire se do kukova, postepeno se stanjujući.Ako pas nema ovu šaru, eliminiše se sa takmičenja.

Glava je skladne dužine, lobanjapljosnata a njuška je duga i jaka sa jakim vilicama. Nos je ili svetao ili taman – crn.

Dlaka je kratka, gusta, tanka, sjajna i blistava. Njena boja može biti u nijansama od svetloriđe do crveno-riđe, sa belinom na grudima ili prstima.

Osobine rodezijskog ridžbeka

Rodezijski ridžbek je kuće veran, poslušan i odan pas, prijateljski nastrojen. Može postati dobar čuvar, jer je poslušan i dresura je prilično laka.

Veličina rodezijskog ridžbeka

Prosečna visina mužjaka: 63-69 cm, a težina od 36-41 kg.

Prosečna visina ženke: 61-66 cm, a težina: 29-34 kg.

Životni vek rodezijskog ridžbeka je od 10 – 13 godina

Nega i održavanje

Rodezijski ridžbek jako voli da trči i neophodna mu je svakodnevna mentalna i fizička aktivnost, u suprotnom može da postane frustriran. Dobro je društvo za džoging ili šetnju.

Rodezijski ridžbek može da živi na otvorenom prostoru ali u umerenim i toplim klimatskim uslovima, ali je ipak najsrećniji ako živi u kući ili stanu, uz povremena izvodjenja u dvorište.

Nega oko dlake je minimalna, i podrazumeva tek povremeno četkanje da bi se uklonila mrtva dlaka.

Bolesti

Česti zdravstveni problemi su dermoidni sinusi, a nešto redji je koronarna arterijska bolest. Povremeno su primećeni gluvoća, displazija kolena.

Ishrana

Psa možete hraniti kupovnom industrijskom hranom ili onom koju pripremate kod kuće. Postoje i kombinovane vrste hrane – sa domaćom osnovom i industrijskom dopunom.

Najvažnije je da pas dobije porciju koja je prilagodjena uslovima života, starosti psa, zdravstvenom stanju… Trebalo bi da sadrži grupe namirnica koje će pokrivati različite potrebe.

Ako sami spremate hrani za svog ljubimca, ona treba da sadrži: proteine (meso, ribu);skrob (žitarice); zatim, zeleno povrće i mekinje, masti i eventualnu dopunu mineralima i vitaminima.

Dajte redovno vašem psu mu sirovo ili dinstano meso,nikad prženo, zatim pirinač koji je dugo kuvan.

S druge strane kupovnahrana je u većini slučajeva prilagođena potrebama životinje, i ako napravite dobar izbor pri kupovini, biće potpuno uravnotežena.

Parenje

Ženka rodezijskog ridžbeka ima teranje u proseku dva puta godišnje, na šest meseci, dok je mužjak za parenje uvek raspoložen. Ženku je najbolje prvi put sparivati nakon drugog teranja.

Cena – Rodezijski ridžbek

Rodezijski ridžbek nije nimalo jeftin pas. U oglasima še mogu naći štenci na prodaju po ceni od 800 evra za kvalitetnija legla sa precima koji su postigli uspehe na izložbama i nešto jeftiniji mladunci sa ne tako kvalitetnim poreklom.

Pogledajte slike rodezijskog ridžbeka iz naše foto galerije.

rodezijski reidzbek2

rodezijski ridzbek 3

rodezijski-ridzbek1

rodezijski-ridzbek4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts