Guzmanija – saveti za gajenje i negu

Cveće guzmanija

Guzmanija, latinski naziv (Guzmania minor) pripada porodici u koju spadaju I na primer ananasi. To znači da su epifite to jest da stvaraju brakteje (nešto nalik cvetu) koje traju oko dva mesec I maju jarke boje –narandžaste, vatreno crvene…

Guzmanija je poreklom iz južne  Indija i Južne Amerike, iz države Peru. Raste u visinu od 30 do 40 santimetara. Prečnik guzmanije je oko 25 santimetara.

Životni vek biljke je oko dve do tri godine.

Nega

Guzmanija voli svetlost ali je ne treba stavljati na direktnu sunčevu svetlost. Odgovara joj temperatura po zimi od 15 do 18 C, leti od 18 do 24 C, najviše 27 stepeni. Prihranjivanje je uglavnom nepotrebno. Ako se desi da vrhovi listova počnu da se suše znači da ima malo vlage pa je biljku potrebno orošavati. Ako biljka počne da truli pri dnu, znači da je preterano zalivena i tada je ne zalivajte neko vreme.

Cvetanje

Guzmanija najčešće cveta leti. Treba da se zalivaju dva,tri puta sedmično, zimi jednom nedeljno. Kad je guzmanija u cvetu, uvek mora imati dovoljno vlage. Guzmanija cveta samo jednom ali taj cvet može opstati godinu dana ako biljku pravilno negujete. Uglavnom je crven ili u nekim drugim jarkim bojama.

guzmanija cvet

Razmnožavanje

Guzmanije se razmnožavaju  iz mladica koje nastaju kad je zrela biljka u cvatu. Mlada biljka treba da ima uočljivo svoje korenje i tada je treba odvojiti od odrasle biljke nakon čega se presadjuje I to najbolje u proleće.  Za vreme cvetanja izdanci novih mladih biljaka treba da imaju dužinu od oko 15 cm da bi bile spremne za sadnju. Dakle, pravi pelcer je zdrav izdanak sa fino razvijenim korenčićem.

Presadjivanje

Prilikom presdjivanja, nemojte jako da pritiskate zemlju, jer joj prija propusno zemljište. Pažljivo odvojite izdanak  sa žilicama od matične biljke i zasadite u male saksije. Za presađivanje guzmaniji odgovara  mešavina zemlje od jednog dela  treseta, jednog dela listovke, jednog dela humograna I deo listovke,  1 deo humograna uz dodatak malo rečnog peska. To je zapravo kompletan supstrat za presadjivanje sobnih biljaka.

Preporučujemo da zemlju u saksiji malo prekrijete  vlažnom mahovinom koju ćete redovno kvasiti.

guzmanija gajenje

Održavanje

Guzmaniji najviše odgovara mesto u toploj svetloj sobi.

Traži dosta vazdušne vlage pa se preporučuje da primenite metodu “tacna sa vodom” . Ipak, u posudu s vodom stavite manju tacnu obrnuto, pa tako  saksija sa guzmanijom neće biti  direktno u vodi. Voda će na ovaj način polako isparavati i stvarati oko biljke potrebnu vlažnost. Pored toga, poželjno je dva puta na dan guzmaniju orošavati mlakom  vodom ili kišnicom. Držite raspršivač kapljica na udaljenosti od oko 15 cm.

Redovno brišite prašinu sa listova guzmanije mekanom krpom ili sunđerom sa mlakom vodom. Kad se uveli listovi skroz  osuše, treba ih odrezati  oštrim makazama odmah iznad zdravog lisnog tkiva.

Bolesti

Ako su listovi  izobličeni i lepljivi I uočavate na njima zelenkaste insekte odnosno vaši, poprskajte guzmaniju  sistemičnim insekticidom.

Ako donji listovi postaju smeđi i suše se to znači da pati zbog nedostatka vode.

Normalno je da guzmanija posle cvetanja odumire te nije reč o bolesti. Za utehu – ostaju vam mladice.

Ako guzmanija crni i počne trune pri dnu, preterali ste sa zalivanjem. Prosušite je, ali  imajte na umu da je oporavak u ovakvoj situaciji – teško moguć.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts